Oslo Børs - et olja lyn

Oslo Børs har så langt i år vært blant de beste aksjemarkedene takket være eksponeringen mot oljesektoren. Fredag var en rekke oljerelaterte aksjer blant vinnerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs har relativt til andre markedsplasser vært skjermet for det store fallet så langt i 2001. Mens totalindeksen på Oslo Børs så å si er uendret siden nyttår, har for eksempel Stockholmsbørsen falt med over 13 prosent. Og mens det norske aksjemarkedet har nytt godt av en relativt tung eksponering mot oljesektoren, har nedturen i teknologisektoren ridd Stockholmsbørsen som en mare.

Meglerhuset Christiania Markets anbefalte sine kunder i morgentimene fredag å kjøpe oljerelaterte aksjer. Det viste seg å være et svært godt råd. Som ventet ble det nemlig en hyggelig dag for de fleste oljerelaterte aksjer på Oslo Børs etter kjøpefest på Wall Street i går.

Særdeles gode resultater fra Halliburton og en rekke andre oljeservice selskaper i den senere tid, har sendt OSX-indeksen kraftig opp.

Også oljeselskapene leverer strålende resultater for tiden.

PGS var opp over 8 prosent til 94 kroner fredag, og aksjen har steget hele 23 prosent fra ukens laveste notering på 77 kroner.

En analytiker Finanskanalen har vært i kontakt med peker på generell interesse for oljeservice sektoren. Samtidig var det ting å glede seg over i kvartalsrapporten til PGS.

- Innen flytende produksjon var det lite nytt, men innen multiklient var det tegn til bedring. Dessuten var det positivt med utskillelse av deler av 3D multiklient, sier analytikeren.

Han peker på at "Petrojarl I" er "on track". Skipet vil komme i ny og bedre versjon ettersom PGS har benyttet anledningen til å bytte en del stål som vil kunne øke levetiden. I det store og hele mener han at stemningen er i ferd med å snu litt rundt PGS.

First Securities slo i går fast at PGS la frem resultater omtrent som meglerhuset ventet:

"Men kortsiktig gjeld øker, og vi står fast på at PGS trenger en omstrukturering. Slik sett er PGS en interessant aksje der det kan skje ting på struktursiden. Inntil videre tror vi aksjen kommer til å handles mellom 70 og 90 kroner", skrev First Securities torsdag, og bekreftet derved at meglerhuset fortsatt ligger blant de mer skeptiske.

Carnegie oppgraderte PGS til kjøp etter resultatfremleggelsen onsdag ettermiddag. Meglerhuset opererer nå med et kursmål på 100 kroner på 6 måneders sikt. Nå ser det altså ut til at dette kursmålet kan nås innen 6 dager.

Riggaksjene gjorde det også bra i aksjemarkedet fredag. Fred. Olsen Energy steg med 6 prosent, mens Smedvig nøyet seg med en oppgang på 3,7 prosent til 85 kroner (B-aksjen). Ocean Rig steg også kraftig og endte uken med en oppgang på solide 7,4 prosent til kurs 44,80 kroner.

I skarp kontrast til alle disse gladmeldingene finner vi Brøvig Offshore der elendigheten ingen ende tar. Etter at selskapet meldte om ytterligere problemer og fornyet usikkerhet rundt finansieringen av ISIS-prosjektet relatert til det flytende produksjonsskipet "Ikdam", ble kursen nærmest halvert til kurs 4,70 kroner. Verdien av selskapet er redusert med 85 prosent siden nyttår!

Tankratene er under kraftig press og ratene falt videre i dag. Christiania Markets tror at bunnen nås i mai, og meglerhuset venter rateoppgang i tredje kvartal. Kundene anbefales derfor å hamstre tankaksjer, og Kassas favoritt er Bergesen d.y. som ble innlemmet i ukeporteføljen for en uke siden.

Christiania Markets gjør for øvrig ingen endringer i ukeporteføljen denne uken.

Når det gjelder prisingen av tankaksjer ligger Bergesen d.y. for tiden langt under prisingen av mer rendyrkede tankspill som Frontline, OMI og Teekay.

Opticom lå lite endret fredag og den voldsomme kursoppgangen på slutten av forrige uke er dermed historie. Helt tilfeldig toppet kursen på 904 kroner samme dag som opsjoner på et stort antall aksjer utløp.

Hjulpet av massivt ryktemakeri og en positiv analyse fra Orkla Enskilda Securities ble kursen dradd kraftig opp. Etter at opsjonene ble innløst, med solid gevinst til slutt, har både kursen og omsetningen falt tilbake.

Opticom endte ned 1,3 prosent til 785 kroner, og Opticom har dermed falt 13 prosent siden toppen mandag.

Også omsetningen i Tomra har falt tilbake. Kursen falt først kraftig fredag i forrige uke etter resultatfremleggelsen etter børs torsdag. Men utover i denne uken steg kursen igjen etter at selskapet var rundt og presenterte resultatet for utenlandske investorer.

Kursen reagerte lite på opplysninger om at en rekke foreslåtte pantelover i USA har møtt en ublid skjebne. Blant annet den mest sannsynlige på Hawaii.

Finansaksjer var under press fredag. DnB falt kraftig selv etter justering for at aksjen gikk eksklusive 2,25 kroner i utbytte. Aksjen endte ned tre prosent (justert for utbytte) til 40 kroner.

Det kan se ut til at en del investorer ville ha med seg utbyttet før de solgte aksjen. Også Gjensidige NOR Sparebank var ned 1,5 prosent til 260 kroner.

I tillegg kan nye regler fra Bank of International Settlements (BIS) påvirke prisingen av bankaksjer. De nye reglene kan øke vektingen av risikolån kanskje særlig i regionene med større andel mindre låntagere. Dette kan slå negativt ut på avkastningen i de bankene det gjelder, og fordrer en høyere prising av risiko, mener meglerhuset Christiania Markets.

"Som vi har nevnt tidligere tror vi prisingen av risiko på norske utlån er utilstrekkelig på den høyere delen av risikoskalaen", heter det i ukerapporten.

Nylig var det rentekuttet i USA som ga liv til aksjemarkedet. Fredag ga en sterkere BNP-vekst enn ventet aksjemarkedet en ny dose fremtidstro. BNP-veksten utgjorde 2 prosent i første kvartal, nesten det dobbelte av forventningen på 1,1 prosent.

Førbørs-indikatoren i USA steg markert på nyheten, og Oslo Børs slo følge. Likevel er det grunn til å rope et varsku. Hele oppgangen er basert på forbruksvekst i USA. Investeringene faller samtidig som lagrene bygges ned. Det store usikkerhetsmomentet fremover blir: Når vil masseoppsigelsene få effekt?

Oppsigelsene var merkbare gjennom hele første kvartal, og fortsetter med uforminsket styrke inn i andre kvartal. Sysselsettingstall som ble offentliggjort i går, viser oppsigelsene begynner å slå igjennom, og trygdekøene øker. Likevel har forbruket holdt seg på høye nivåer. Spørsmålet nå er hva som skjer med et private forbruket i andre kvartal.

Fortsetter forbrukerne å bruke penger for harde livet, eller begynner oppsigelsene å slå inn.

Eltek-ledelsen krøp fredag til korset og nedjusterte sine luftige vekstforventninger i forbindelse med fremleggelsen av resultatet for første kvartal. Tallene var som ventet, men fremover vil det trolig gå tregere enn tidligere antatt.

I aksjemarkedet har det lenge vært tatt høyde for at Elteks egne prognoser var for optimistiske. Like fullt førte dagens nedjustering til et kursfall på 8 prosent til 126 kroner.

Omsetningen i Eltek-aksjen utgjorde 71 millioner kroner.

RCL steg markert på BNP-tallene, men kom raskt ned igjen. Analytikerne holder for tiden på å regne seg gjennom verdiene etter resultatfremleggelsen onsdag.

De som allerede er ferdige har foretatt kraftige nedjusteringer, og flere er nok i vente. Om det innebærer at aksjekursene skal enda lengre ned er usikkert. På den annen siden er det få faktorer på kort sikt som tilsier at kursen skal noe særlig opp.

RCL sluttet dagen på 176 kroner, opp 0,6 prosent, omsatt for 158 millioner kroner.

Storebrand ble fredag mest omsatt, og kursen steg 4,4 prosent til 59 kroner. Omsetningen ble blåst opp en stor aksjepost på til sammen 4,8 millioner aksjer som ble krysset av Sundal Collier rundt klokken 11 i dag til kurs 57 kroner.

Sundal Collier har tidligere gjennomført en rekke store aksjetransaksjoner for Christen Sveaas som nå har dukket opp som femte største aksjonær i Storebrand.

Totalindeksen på Oslo Børs steg med 1,6 prosent til 1.360 poeng fredag. Uken under ett ble også hyggelig med en oppgang på 2,9 prosent.

Ha en god helg!