REGNER MED BØRSFALL I OSLO. - Vi må nok regne med at det faller to-tre prosent i dag, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen til Dagbladet torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGNER MED BØRSFALL I OSLO. - Vi må nok regne med at det faller to-tre prosent i dag, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen til Dagbladet torsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Tross børsfall tror sjeføkonom at Oslo Børs blir en trygg havn fram mot jul

Oslo Børs åpnet med over tre prosent fall: - Kan reddes av oljeprisen, tror sjeføkonom

Sjeføkonom Jan L. Andreassen regner med et betydelig børsfall idag torsdag.

De første minuttene etter at Oslo Børs åpnet torsdag morgen viste et fall på over tre prosent, etter at børsfallet i USA onsdag spredte seg til Asia der børsene er ned over fire prosent torsdag.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror fallet vil holde seg gjennom dagen.

- Vi må nok regne med at det faller to-tre prosent i dag, sier Andreassen til Dagbladet torsdag.

Han nevner flere grunner til dette:

- Det er smitteeffekten fra utlandet, både på aksjer og olje, og særnorske forhold, for det har kommet dårlig nytt fra Gjensidige også i dag.

«Betydelig fall»

Et børsfall på to prosent eller mer er etter Andreassens tommelfingerregel et «betydelig fall».

Han tror Oslo Børs på sikt kan komme bedre ut av de nærmeste månedene enn mange andre av verdens børser.

- Vi skal huske at Oslo Børs har vært en av verdens sterkeste hittil i år. Hvis oljeprisen holder seg, behøver ikke fallet bli så stort fram mot jul, sier Andreassen.

Grunnen til det, mener Andreassen, er at Oslo Børs er oljetung og tilsvarende fattig på teknologiselskaper.

- Så det er en fordel for Norge at vi ikke har så mange teknologiselskaper?

- Akkurat i dag er det dét. På lang sikt skulle vi gjerne hatt flere teknologiselskaper, sier Andreassen.

«En trygg havn»

Han sier at markedene har priset inn et oljeprisfall de neste to-tre årene, og at enhver utvikling som er mindre negativ enn det er bra for Norge.

- Jeg tror man skal være forsiktig med å investere globalt, men den olje-, laks- og bank-tunge børsen i Norge - alle disse sektorene kommer til å gå bra, sier Andreassen.

Selv om han synes det er vanskelig å vite om det blir børsfall også i Oslo fram mot jul, mener Andreassen at Oslo Børs vil bli «en trygg havn» for uroen ute i verden.

For der er situasjonen en helt annen:

- Det store bildet er at dollarrentene har økt, og det slår ut i de mest sårbare markedene for renteoppgang i dollar. Det er en del land som både har økonomisk vanstyre og mye lånte penger i dollar, og de lider, sier Andreassen, og ramser opp:

Argentina, Tyrkia, Indonesia, Sør-Afrika.

- Dropp renteøkninger

Andreassen påpeker at disse landene er på ulike kontinenter, og at det også i Europa er økonomier som er låneavhengige, og ikke tåler særlige renteøkninger. Får land som Spania problemer, kan ringvirkningene spre seg til Norge.

- Jo flere land som får problemer, jo større kommer ringvirkningene til å bli, sier Andreassen, og snakker om risikoen for en «kollaps» i inntjeningen i tysk bilindustri.

- Den tyske børsen er nå på samme nivå som for fem år siden.

For Norge er det viktigste etter Andreassens mening derfor å droppe planlagte renteøkninger.

- Dette er helt reelle utfordringer. Mange land, bedrifter og banker har problemer, og det som er viktig da, er å slutte å heve rentene, sier Jan Ludvig Andreassen, med klar adresse til Norges Bank.