Oslo Børs faller kraftig - bud sender aksje rett opp

Etter at Cermaq måtte gi seg i forsøket på å kjøpe opp selskapet kunne rivalen heve sitt bud.

BUD: Direktør Samuel Dyer Ampudian svingte bjella for å markere børsnoteringen av Copeinca ASA på Oslo Børs i januar 2007. Nå blir selskapet kjøpt opp.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
BUD: Direktør Samuel Dyer Ampudian svingte bjella for å markere børsnoteringen av Copeinca ASA på Oslo Børs i januar 2007. Nå blir selskapet kjøpt opp. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I kjølvannet av nedturen i Asia, er det også nedgangn på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen faller 2,1 prosent til 461,34.

Da har Oslo Børs falt 7 prosent fra toppen i år på 496,23 den 28. mai. I juni er fallet så langt på 6,2 prosent. Så langt i år er hovedindeksen likevel opp 3,9 prosent.

Nytt bud på forselskap Cermaq og China Fishery Group kjempet tidligere i vår om forselskapet Copeinca. Etter at Marine Harvest, med John Fredriksen i spissen, stemte ned finansieringen av kjøpet på Cermaqas generalforsamling, kom selskapet i spill igjen. Nå byr China Fishery 68,17 kroner per aksje for Copeinca.

Det sender Copeinca opp 16,38 prosent til 67,25 kroner. Budet er vesentlig opp fra Cermaqs tidligere bud på 53,85 kroner per aksje.

Cermaq har også gitt forhåndsaksept for sine 19,4 prosent og China Fishery kontrollerer da 74,23 prosent av Copeinca-aksjene.

En vinner og en taper Hercules Discovery har kjøpt 17.958.447 aksjer i Discovery Offshore til en kurs på 15 kroner per aksje. Som følge av kjøpet er det utløst tilbudsplikt. Budet er på 15 kroner.

Det sender aksjen opp hele 27,12 prosen til 15,00 kroner på Oslo Axess.

Norwegian Energy Company (Noreco) må be obligasjonseiere om midlertidig justering av betingelsene til en rekke lån.

Årsaken er at selskapets gjeldsgrad ved utgangen av første kvartal 2013 høyere enn terskelnivået som er avtalt i selskapets låneavtaler, noe som kan føre til at selskapet kan komme til å bryte nåværende betingelser i låneavtalene for en kortere periode.

Noreco faller 1,48 prosent til 3,33 kroner.

Da går det verre for solselskapet REC, som faller 10 prosent til 2,10 kroner.

Det har kuttet bort 14,2 millioner kroner av verdien på REC-aksjene til investor Øystein Stray Spetalen.

Oljeprisen faller også Brent-oljen med levering i august faller mandag morgen 0,67 prosent til 100,23 dollar fatet, mens WTI-oljen i øyeblikket omsettes for 93,11 dollar fatet, ned 0,62 prosent.

Den amerikanske referanseoljen WTI er nå på sitt laveste nivå på mer enn to uker, mens nordsjøooljen Brent ikke har vært svakere på tre uker.

Noe av årsaken til fallet er ifølge Bloomberg News og TDN Finans spekulasjoner om Kinas økonomiske vekst kan være truet av strammere likviditet.

Uroen i Midtøsten kan ha gitt oljeprisen en liten premiun. Denne kan nå forsvinne, etter at Hassan Rohani vant presidentvalget i Iran, sier utgiver av råvarenyhetsbrevet Barratt's Bulletin, Jonathan Barratt, til Bloomberg News.

Statoil faller 0,8 prosent til 125 kroner. Selskapet meldte mandag morgen at de har avsluttet boringen av avgrensningsbrønn 6608/11-8, som var tørr.

OPPGITT: Etter at adm. dir. Jon Hindar i Cermaq måtte gi opp å kjøpe Copeinca ble det fritt frem for China Fishery. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
OPPGITT: Etter at adm. dir. Jon Hindar i Cermaq måtte gi opp å kjøpe Copeinca ble det fritt frem for China Fishery. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer