STYGG UKE: Hovedindeksen er igjen godt under 200 poeng etter en dårlig uke på børsen.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
STYGG UKE: Hovedindeksen er igjen godt under 200 poeng etter en dårlig uke på børsen. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Oslo Børs ned 13 prosent denne uka

Bratt fall i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet fredag med en nedgang på 7,68 prosent til 190,17 poeng. I løpet av den første uka i desember har Børsen sunket med 13,51 prosent.

I kveld  sank oljeprisen under 40 dollar samtidig som de amerikanske indeksene etter fire timers handel viste en nedgang på mellom 1,5 og 2 prosent.

Det lover dårlig for åpningen i Oslo mandag morgen.

I alt falt 61 aksjer i Oslo fredag, 28 av dem med mer enn 10 prosent. Olje- og oljerelatert virksomhet gjorde at fallet ble dypere i Oslo enn ellers i Europa.

Det verste var fallet i StatoilHydro som nå er kommet under 100 kroner, et område aksjen ikke har vært i siden 2004.

Omsetningen synes å ha bitt seg fast mellom tre og fire milliarder kroner, et nivå som er under en tredel av hva vi har hatt de siste årene.

Under den lange oppgangen som startet i 2003 og kulminerte sist sommer har veksten i Oslo vært sterkere enn i USA og Europa. Årsaken er entydig at Oslo Børs betraktes som noe nær en ren oljebørs.

Nå faller oljeprisen til et nivå som ligger mellom en tredel og en firedel av toppnivået. Dermed blir også fallet sterkere i Oslo enn andre steder.

(NTB)