Oslo Børs opp, Europa ned

Investorene er fortsatt lystne på Tomra-aksjer, men også InFocus og Tandberg står fortsatt høyt på handlelisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Det roet seg noe ned på Oslo Børs torsdag etter onsdagens aksjefest med Tomra i tet. Tomra stod imidlertid øverst på investorenes handleliste også i dag, sammen med InFocus og Tandberg. Av de mest omsatte aksjene var det Fred. Olsen Energy og Opticom som slet mest.
 • Hovedindeksene ellers i Europa var på vikende front torsdag, mens totalindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,4 prosent til 1,386,27 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 2,9 milliarder kroner.
 • Investorene fortsatte å vekte seg opp i Tomra dagen etter den store kjøpefesten. Resultatvarselet mandag virker helt glemt etter at mye av usikkerheten knyttet til pant på engangsemballasje i Tyskland ble fjernet i går. Kursen steg da over 13 prosent, og aksjen ble omsatt for nesten 1 milliard kroner.
 • Man kan undres over hvor mye av aktiviteten som skyldes inndekning av short-posisjoner...
 • Aksjen var opp helt frem til sluttminuttene torsdag, men endte uendret på 160 kroner. Tomra toppet omsetningslisten med 351 millioner kroner.
 • DnB Markets opprettholder sin salgsanbefaling på Tomra og mener kundene bør komme seg ut av aksjen på stigende kurser. Tomra plasseres i en kategori av aksjer som prises høyt på forventninger, og meglerhuset mener det er for tidelig å friskmelde aksjemarkedet. Derfor er nedsiden stor i vekstaksjene.
 • Både InFocus og Tandberg fortsatte oppturen i dag, til tross for at Nasdaq-indeksen falt i går. Kursmålet på InFocus ble i går kveld oppjustert med 50 prosent til 30 dollar, eller noe over 260 kroner, av det amerikanske meglerhuset Needham & Co. InFocus sluttet opp 1,7 prosent til 206,50 kroner i dag, mens Tandberg la på seg nye 0,9 prosent til 115 kroner. Tandberg-kursen har steget 42 prosent så langt i år. 81
 • Telenor-kursen ble preget av gevinstsikring fra morgenen av, men kom seg på plussiden i løpet av den siste timen. Nok en gang var Handelsbanken Markets og Alfred Berg de tyngste på kjøpersiden, og med kursløftet sent på dagen virker det helt klart at det er utenlandske investorer som kjører kursen. Ny toppnotering igjen etter en oppgang på 0,9 prosent til 45,40 kroner.
 • Opticom falt 4,5 prosent til 872 kroner.
 • Fred. Olsen Energy endte ned 3,7 prosent til 79 kroner. Selskapet la i går frem tall for fjerde kvartal og endte da svakt opp. Dagens kursfall kan sannsynligvis henføres til en artikkel i Dagens Næringsliv torsdag om at det går mot voldgift mellom riggselskapet og Norsk Hydro om ansvaret for milliardoverskridelsene ved ombyggingen av boreriggen 'Bideford Dolphin'. Striden står om 2 milliarder kroner.
 • Både Christiania Markets og First Securities har svak kjøpsanbefling på Fred. Olsen Energy. Sistnevnte meglerhus spår kursen i 110 kroner på 12 måneders sikt.
 • Dagens børsvinner var Global Geo Systems. Selskapet meldte i dag om at nok en lisensavtale er i boks for 2D-seismikk fra selskapets undersøkelser i Den arabiske gulf. Selskapet skyter blant annet seismikk for National Iranian Oil Company som har gjort et meget stort oljefunn i området. Kursen endte opp 12,8 prosent til 22 kroner. Aktiviteten i aksjer var imidlertid beskjeden.
 • Farstad Shipping steg 4,5 prosent i dag til 35 kroner. Carnegie plukket det som var av aksjer å få kjøpt i markedet. En årsak til kursoppgangen kan være at ratene i spotmarkedet for supplyskip har tatt seg noe opp de seneste dagene, men det er fortsatt skip uten oppdrag bade på norsk og britisk side av Nordsjøen.
 • Også Havila steg nesten 6 prosent i dag. Havila og Farstad Shipping er de to kandidatene som nevnes når det snakkes om oppkjøp av de norske supplyrederiene.
 • De europeiske børsene falt i dag. EUs sentralbank holdt som ventet renten uendret, men beslutningen kan ha vært med på å presse kursen ned utover ettermiddagen. I USA har Nasdaq-indeksen åpnet ned, mens Dow Jones er i pluss.