Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Børs stuper

Gjør som Onkel Skrue: Beholde pengene i pengebingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Børs falt som en stein ved åpning i dag. Optimismen er som blåst vekk som følge av smitte fra Wall Street og Asia.

Klokka ti mandag morgen var hovedindeksen på Oslo Børs sunket med 2,78 prosent, og nede i 397,73 poeng.

Mange av ekspertene råder derfor den gjennomsnittlige småsparer til å gjøre som Onkel Skrue: Ha pengene i bingen, eller rettere sagt banken. Retenøkninga har nemlig gjort at renta er skyhøy på mange bankers sparekontoer. De beste har ei sparerente på nærmere seks prosent.

Sammenlign bankenes renter her:

Asiatisk fall

Mot slutten av forrige uke var det en viss optimisme å spore fordi de asiatiske børsene igjen klatret oppover etter ei elendig uke, men i dag falt Shanghai-børsen 7,19 prosent ved stengetid mandag, mens Hongkong-børsens Hang Seng-indeks gikk ned med 4,25 prosent.

Før helga falt de amerikanske markedene som følge av at sentralbanken ikke setter ned renta så mye som forventet, og det asiatiske fallet kommer som en reaksjon; man frykter at amerikanske nedgangtider vil gå ut over kinesisk eksportnæring.

Tirsdag forrige uke nådde Oslo Børs en foreløpig bunn i 2008, men steg gradvis med nærmere 15 prosent, skriver NA24.

Fredag lå hovedindeksen på 409,12 poeng.

Lavere oljepris

INGEN GRUNN TIL JUBEL: Onkel Skrue er sannsynligvis den eneste som jubler på Oslo Børs i dag, der kursene stuper igjen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
INGEN GRUNN TIL JUBEL: Onkel Skrue er sannsynligvis den eneste som jubler på Oslo Børs i dag, der kursene stuper igjen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Oljeprisen har falt hele helga, og dette gir negative utslag på gigantene på Oslo Børs: StatoilHydro er ned 2,4 prosent, Norsk Hydro ned 3,30, Telenor ned 2 og Orkla ned 3,69.

Verst går det likevel utover Schibsted-aksjen, som faller med over 12 prosent til 163 kroner. Det skyldes delvis at mediegiganten, som blant annet eier VG og Aftenposten, før helga meldte at årsresultatet blir opptil 70 millioner dårligere enn forventet.

Kjell Inge Røkke fortsetter også å tape millioner: Aker Seafoods faller nesten 10 prosent til 30 kroner aksjen. Det skyldes hovedsakelig helgas lite gunstige nyheter om hygieniske mangler ved selskapets produksjonsanlegg.

Vesle Trolltech står for en av de få gladnyhetene på Oslo Børs mandag morgen. Etter nyheten om at Nokia kjøper det norske softwareselskapet for 16 kroner per aksje, føk kursen i været med hele 56 prosent, til 15,60 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media