KRAFTIG NED: Oslo Børs åpner som ventet kraftig ned tirsdag i etterkant av det kraftige børsfallet mandag.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRAFTIG NED: Oslo Børs åpner som ventet kraftig ned tirsdag i etterkant av det kraftige børsfallet mandag.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Oslo børs

Oslo Børs stuper

Oslo Børs åpner ned etter det kraftige globale børsfallet mandag.

(Hegnar.no:) Oslo Børs åpner som ventet kraftig ned tirsdag i etterkant av det kraftige børsfallet mandag.

Etter 15 minutters handel står hovedindeksen i 777,84, ned 3,12 prosent.

Det er hittil omsatt aksjer for 654 millioner kroner.

- Det ble en svært kaotisk dag på Wall Street i går som endte blodrødt, slår sjeføkonom Kjetil Olsen fast i tirsdagens morgenrapport fra Nordea.

I løpet av mandagen stupte Dow Jones 4,6 prosent til 24.345,75, S&P 500 endte ned 4,1 prosent til 2.648,99, mens Nasdaq falt 3,78 prosent til 6.967,53.

- Jeg skal ikke prøve å gi noen smarte forklaringer på det som nå skjer, utover at frykten har tatt overhånd. Vix-indeksen, eller fryktindeksen på folkemunne, har steget kraftig. Det var ingen nyheter eller nøkkeltall i løpet av gårsdagen som kan forklare de utslagene vi så, understreker Olsen.

Volatiliteten stiger også kraftig og fryktindeksen Vix hopper hele 115,60 prosent til 37,32. Så høy har ikke Vix-indeksen vært siden 2011.

Oljeprisen

Oljeprisen faller videre tirsdag morgen etter et kraftig globalt aksjemarkedsfall det seneste døgnet.

Brent-oljen er tirsdag morgen ned 0,99 prosent til 66,95 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,0 prosent til 63,51 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 67,91 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Råvarer generelt har fulgt etter nedgangen i aksjemarkedene, og betydelig økning i volatilitet i markedene fører til økt risikoaversjon.

- Det seneste nedsalget av olje er resultat av at aksjer rammer det bredere risikosentimentet, sier analysesjef Li Li i ICIS China til Dow Jones Newswires.

Statoil og Statkraft har ferdigstilt sin kunngjorte transaksjon. Med Statkraft-transaksjonen øker Statoil sin andel i havvindutbyggingen på Doggerbank med ytterligere 12,5 prosent, til 37,5 prosent.

SSE har sikret seg de resterende 12,5 prosent av Statkrafts andel, og har totalt 37,5 prosent. Innogy har de resterende 25 prosent.

DNB Markets oppjusterer kursmålet på Statoil-aksjen til 193 kroner fra tidligere 178 og fastholder kjøpsanbefalingen.

«Vi hever kursmålet vårt på grunn av innvannende anskaffelser, fortsatt positiv kostnadsutvikling og høyere enn ventet fri kontantstrømgenerering i 2017», skriver meglerhuset.

Aksjen er ned 2,34 prosent til 173,45 kroner.

Gaming Innovation Group

Gaming Innovation Group (GiG) går inn i det regulerte amerikanske markedet gjennom partnerskap med Hard Rock International (HRI), går det frem av en børsmelding mandag.

Den første kontraktsperioden er på fem år, og lansering ventes i løpet av 2018.

Avtalen gjelder komplette plattform- og front-end-tjenester til Hard Rocks første online-kasino. Gjennom en revenue-share-avtale kan denne avtalen bli den største plattformavtalen GiG har signert, skriver selskapet.

Aksjen er uforandret på 5,24 kroner.

Evry

Evry melder om et resultat etter skatt på 138 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot 37 millioner kroner i samme periode året før.

Driftsresultatet ble 261 millioner kroner, mot 184 millioner kroner året før.

Landkreditt Bank inngår en ny avtale med EVRY om leveranse av bankløsninger.

Avtalen løper over fem år og har en verdi på 150 millioner kroner.

EVRY skal levere neste generasjon kjernebank- og betalingsløsninger.

Avtalen omfatter også ytterligere forbedringer av selvbetjening og automatisering innen låne- og kredittområdet for bankens person- og landbrukskunder.

Aksjen faller 6,50 prosent til 28,75 kroner.

Prosafe

Prosafe melder om et resultat etter skatt på 4,9 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot minus 32,7 millioner kroner i samme periode året før.

Resultat per aksje ble 0,07 kroner, mot minus 0,51 kroner ved samme korsvei i fjor.

Aksjen er ned 4,98 prosent til 10,30 kroner.

Norwegian

Norwegians trafikktall for januar viser at Kjos & co fraktet 2.333.932 passasjerer i januar, 223 356 flere enn samme måned i fjor.

Det er en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser selskapets ferske trafikktall.

Fyllingsgraden var på 82 prosent, ned fra 83 prosent. Inntekten per passasjerkilometer (yielden) var ned 1,0 prosent til 32 øre.

- Vi er godt fornøyd med at trafikkveksten fortsetter i januar, en måned som tradisjonelt er preget av lavere etterspørsel. Den globale ekspansjonen fortsetter, og det er flygningene mellom Europa og USA som bidrar sterkest til veksten. I likhet med tidligere år, flyr også Norwegian mellom storbyer på den amerikanske østkysten og de fransk-karibiske øyene Martinique og Guadeloupe. Dermed oppnår vi en bedre flåteutnyttelse i lavsesong i Europa, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Norwegian gjennomførte 98,9 prosent av de planlagte flygningene i januar og punktligheten var på 72,4 prosent. Punktligheten ble kraftig påvirket av værforholdene ved flyplassene i Oslo, London og New York.

Norwegian faller 5,65 prosent til 214,70 kroner.

Andre økonominyheter:
Peter Hermanrud: Oslo Børs kan falle minst fem prosent til ​
Forvalter over 100 mrd.: - Vi har ikke panikk
​​