Finanskanalen.no"> Oslo Børs taper terreng - Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Børs taper terreng

Hovedindeksen på Oslo Børs falt for åttende dag på rad da Tomra og Norsk Hydro skuffet sommerslappe investorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en nedgang på 10 prosent på begynnelsen av mandagen begynte Tomra å krype oppover utover dagen. Verdifallet fra torsdag frem til børsslutt mandag utgjør nå 'bare' 6,7 milliarder kroner.

Tomra ble på sitt laveste mandag omsatt til kurs 110,50 kroner mandag, noe som representerer en verdi av Tomra på under 20 milliarder kroner, og et verdifall på ikke mindre enn 8,2 milliarder kroner siden sluttkurs torsdag!

Fra den første timen tok Tomra-kursen seg jevnt og trutt oppover, og Tomra endte på 119 kroner, to kroner under den høyeste noteringen for dagen.

Basert på sluttkurs mandag er Tomra verdsatt til drøyt 21 milliarder kroner.

Hoveddelen av kursskrellet fant sted fredag da verdien av Tomra falt med 5,8 milliarder kroner. Årsaken var selvsagt at tyskerne sa nei til å innføre tvangspant. Nå hersker isteden stor forvirring rundt hva som skjer videre. Les mer om 'Tomras tyske nederlag' her.

Mandag morgen la Tomra frem tall for andre kvartal som var dårligere enn analytikerne hadde ventet. Utsiktene på kort sikt er heller ikke det beste. Les om de skuffende resultatene her og om Tomras vurdering av det tyske markedet her.

Norsk Hydro la også frem svake resultater mandag. Resultatet for andre kvartal var faktisk svakere over stort sett hele linjen. Hydro må trolig se i øynene at oljeproduksjonen kommer til å falle inneværende år som følge av forsinkelser. Konsernet foretar også avsetninger som følge av tøffere konjunkturutvikling enn tidligere antatt.

Hydro-kursen falt med 7 kroner, eller 1,8 prosent, til 385 kroner. På sitt laveste ble Hydro handlet til 375 kroner i løpet av dagen.

Norsk Hydros signaler om dårligere konjunkturer påvirket også Kværner negativt mandag. Kværner-kursen var ned 3,5 prosent til 55,50 kroner, men som vanlig er det svær tynt volum i akjsen.

Kværner måtte selv krype til korset med et resultatvarsel for et par uker siden. Kværner opplyste den gang at konsernet opplevde svakere tider i USA.

I tillegg har det i den siste tiden svirret rykter i markedet om betydelige kostnadsoverskridelser på bygging av en Stena-rigg. Finansavisen har tidligere indikert at overskridelsen kan bli hele 150 millioner dollar. Kilder opplyste til Upstream før helgen at det kan bli enda mer.

Med utgangspunkt i dette tallet kan det altså være snakk om overskridelser tilsvarende nærmere 25 prosent av verdien av Kværner.

På bakgrunn av nye signaler om konjunkturavmatning og rykter om nye overskridelser er det dermed ingen grunn til å kaste seg over Kværner-aksjer, i hvert fall ikke før fremleggelse av kvartalsresultat 22. august.

Oppdrettsaksjene opplever svært tøffe tider. Lakseprisen faller fordi tilbudet vokser raskere enn etterspørselen, og kursen på Pan Fish og Fjord Seafood følger med ned. Les mer om de slappe lakseaksjene ved å klikke her.

Pan Fish falt med snaut 2 prosent til 40,70 kroner, mens Fjord Seafood ramlet drøyt 2 prosent til 22 kroner. Begge aksjer tok seg litt opp mot slutten av dagen. Danske Securities nedgraderte Pan Fish fra selg til hold.

RCL bidro lenge til å presse hovedindeksen ned. Aksjen lå dypt nede i negativt territorium det meste av dagen. Kursen kom imidlertid opp igjen mot slutten av dagen og RCL-kursen endte kun ned 0,5 prosent til 190,50 kroner.

Bakgrunnen for salgspresset på begynnelsen av mandagen var selvsagt at ratingbyrået Standard & Poor's har besluttet å nedjustere utsiktene for RCL fra stabil til negativ. Les mer om begrunnelsen for det her.

Teknologiaksjene klarte seg bedre enn andre sektorer på Oslo Børs mandag. Da klokken klang var IT-indeksen eneste delindeks som lå i pluss.

Indekstunge Opticom dro riktignok ned med en kursnedgang på 4,0 prosent til 541,50 kroner, men ellers var fem av de seks aksjene som kunne vise til kursoppgang blant de 20 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, teknologiaksjer.

Statoil var den enste aksjen utenom teknologiaksjene som var opp blant topp 20 målt etter omsetning. Kursen var opp en femtiøring til 64,50 kroner.

I Tandberg Television mobiliserte kjøperne etter at aksjen også i dag startet kraftig ned. Kursen endte opp 3,3 prosent til 62 kroner. Tandberg Television har fortsatt falt hele 24 prosent siden selskapet la frem sitt kvartalsresultat etter børsstengning onsdag i forrige uke.

Tandberg fortsatte oppgangen etter overraskende gode tall etter børs torsdag. Fredag steg kursen med 6,5 prosent. Mandag tikket kursen opp enda et par prosent og endte på 134,50 kroner. Tandberg er nå verdsatt til 8,4 milliarder kroner og har for lengst seilet opp som den nye teknoyndlingen på Oslo Børs.

Fredag var blant andre Nordea Securities fra seg av begeistring over tallene fra Tandberg. Mandag er det Danske Securities' tur. Meglerhuset har oppjustert kursmålet og opprettholder en sterk kjøpsanbefaling.

InFocus opplevde en rekyl etter en skuffende avslutning på forrige uke. Kursen falt tilbake etter at selskapet la frem skuffende resultater torsdag, men mandag steg kursen med 3,4 prosent til 151 kroner til tross for at Danske Securities nedgraderte aksjen fra kjøp til hold.

Lucent Technologies steg markert i USA før helgen, og investorene på Oslo Børs benyttet denne anledningen til å starte bunnfiske i Eltek. Sektoren gikk bra i USA før helgen.

Selskaper som leverer utstyr til telekomoperatørene har fått rundjuling de siste ukene. Eltek flatet ut i månedsskiftet juni/juli, og i forrige uke begynte kursen å tikke oppover.

Mandag steg Eltek med nærmere 4 prosent til kurs 53 kroner. Omsetningen endte på moderate 16 millioner kroner.

Også Telenor endte opp mandag, om enn marginalt. Telenor-kursen steg 20 øre og stanset på 38 kroner, som er opp 0,5 prosent.

På hovedlisten ble det mandag omsatt aksjer for skarve 1.329 millioner kroner. Omsetningen i Tomra og Norsk Hydro utgjorde alene halvparten av omsetningen.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling