Oslo Børs tappes

I dag er trolig grunnlaget lagt for to færre selskaper på Oslo Børs. I løpet av mandagen kom det oppkjøpsbud på både Storebrand og Braathens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La mandag 21. mai være et skoleeksempel på hvor nådeløst børskapitalismen virker om man ikke klarer å få frem verdier for aksjonærene. Hvis et børsnotert selskap ikke klarer å gå til markedet for å gjøre seg fete, er det andre som gjør seg fet på selskapets bekostning ved rett og slett å spise opp hele selskapet.

 • Eksempel nummer én: Storebrand

  Storebrand har lenge stampet i motvind. Med en viss rett kan man faktisk hevde at Storebrand har vært mer eller mindre seilingsudyktig helt siden Christiania-fusjonen ble torpedert på den dramatiske generalforsamlingen for snart fire år siden. Storebrand har i hvert fall vært mer eller mindre ute av kurs siden den gang.

  Om feilnavigasjonen skyldes Jens P. Heyerdahls maktambisjoner (les: Orkla stemte ned en godt fusjonsforslag for fire år siden angivelig fordi Staten ble en for betydelig eier) eller Åge Korsvolds manglende evne til å lede en større organisasjon (les: lederflukt og manglende kontinuitet i Storebrand-organisasjonen), er i denne sammenhengen relativt uinteressant.

  Det vesentlige er at kursutviklingen i Storebrand har hengt etter og det har banet vei for glupse oppkjøpere.

 • Eksempel nummer to: Braathens

  Det familiedominerte flyselskapet har ikke evnet å tilpasse seg. Et feilslått oppkjøp i Sverige og en sen tilpasning til nye tider har rammet det relativt lille flyselskapet kraftig. Pengene har rent ut av kassen og verdier har fordunstet.

  For et par måneder siden nådde kursen et bunnpunkt og Braathens ble verdsatt til 470 millioner kroner. Mandag la storebror SAS frem et bud på 35 kroner per aksje i Braathens som verdsetter selskapet til godt og vel 1,1 milliarder kroner.

  Hjelpen kommer i grevens tid ettersom Braathens i ettermiddag la frem et nytt underskudd: Flyselskapet har tapt nye 156 millioner i løpet av første kvartal. I og med budet fra SAS slipper Braathens også å bli et nytt Tybring-Gjedde: Gjedda er nemlig et skoleeksempel i hvordan man spiller bort familieformuen.

  Så til mandagens marked. Vorspielet til dagens kursfest i Storebrand fant sted allerede fredag da handelen i Storebrand etter mye frem og tilbake ble suspendert. Finanskanalen advarte som det første mediet allerede i slutten av mars mot finske Sampo som en høyaktuell beiler, og vi gjentok advarselen før helgen.

  Fredagens uro rundt Storebrand ledet frem til at styreformann Jannik Lindbæk i DnB kalte inn til styremøte i helgen. På møtet ble styret enig om å invitere Storebrand til fusjonsforhandlinger med DnB.

  Omtrent samtidig med at DnB-styret satt og finpusset sine formuleringer sitter Sampo i Finland og forbereder et bud på Storebrand. Finnene ble naturlig nok like overrasket som alle oss andre over at DnB i løpet av noen uker snudde på hælen - Lindbæk uttalte tross alt til Finanskanalen.no rett før påske at en fusjon med Storebrand ikke var aktuelt.

  Sampo kom likevel med et attraktivt bud på Storebrand rett over lunsj: Finnene er villig til å betale 75 kroner per aksje i Storebrand med oppgjør i aksjer og kontanter, noe som overgår DnBs forsiktige fusjonsanmodning som gir Storebrand-aksjonærene skarve halvannen DnB-aksje per aksje i Storebrand, noe som verdsetter Storebrand-aksjen til 63 kroner.

  Selv om handelen også i dag ble amputert ble Storebrand likevel mandagens desidert mest omsatte aksje på Oslo Børs med aksjer for 544 millioner kroner omsatt. Kursen lå lenge og vaket mellom 72 og 73 kroner, men falt mot slutten av dagen da DnB-sjef Svein Aaser rykket ut og sa at banken ikke vil gå inn i en budkrig om Storebrand.

  Etter børsstengning uttaler dessuten finansminister Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen til Reuters at det er av vital interesse at Storebrand forblir norskeiet.

  Spillet om Storebrand er helt sikkert ikke over, men livet som selvstendig selskap er definitivt over for Kreutzer & Co.

  Storebrand endte til slutt på kurs 68 kroner, som er opp 10,50 kroner, eller 18,3 prosent, fra siste omsetningskurs for suspensjonen fredag.

  Meldingen om at SAS byr 35 kroner per aksje og at selskapet allerede har fått aksept fra KLM og Braathens-familien kom bare noen minutter før børsen stengte og kursen reagerte ikke før børsstengning.

  Oppkjøpet er for øvrig helt i overensstemmelse med det den nye SAS-sjefen Jørgen Lindegaard signaliserte i forrige uke:

  'SAS vil være en aktiv og dominerende aktør i den europeiske flyindustrien. Vekst er nødvendig og vi vil ikke kunne vokse ved egen kraft, men også ved å kjøpe andre flyselskaper som byr seg og passer inn i vår forretning', sa Lindegaard til Jyllands-Posten for en uke siden.

  Etter finans- og grunnfondsbevisindeksen var det shipping- og offshoreaksjene som gjorde det best på børsen i dag.

  På shippingsiden fortsatte den voldsomme interessen for tankaksjene. Frontline nådde i løpet av dagen ny historisk toppnotering på 222 kroner som verdsetter John Fredriksens tankimperium til over 17 milliarder kroner, men kursen falt etter hvert tilbake til 215,50 kroner. Oppgangen var på 1,7 prosent for dagen, og det ble omsatt Frontline-aksjer for 154 millioner kroner.

  Bergesen A toppet ut på 221 kroner, før aksjen falt tilbake til 217 kroner. Oppgangen var likevel på sterke 4,8 prosent. Samlet var omsetningen i Bergesen på 54 millioner kroner.

  Signaler fra OPEC om en endring av fokus fra stabilt høy oljepris til markedsandeler har ført til forventninger om mer olje på markedet neste år. Det lover godt for et sterkt tankmarked på sikt. For øyeblikket er det imidlertid lite å rope hurra for i spotmarkedet for tankskip.

  Det var også bred oppgang i flere av oljeserviceaksjene. Søndenfjeldske var opp 7,4 prosent til 37,80 kroner før Oslo Børs innførte børspause i aksjen. Sterk kursoppgang på høyt volum, 24 millioner kroner, er årsaken til børspausen.

  Vi gjentar at Søndenfjeldske anses som en het kandidat for Kværners satsning innen subsea, men det kan også være andre beilere på banen.

  Kværner steg 4,1 prosent til 77 kroner, mens PGS og Hydralift henholdsvis la på seg 6,9 og 6 prosent i verdi.

  PGS er blant de få selskaper som nyter godt av full indeksvekting i henhold til de nye vektingsreglene fra Morgan Stanley Capital International (MSCI), mens Hydralift er en favoritt blant en rekke meglerhus. DnB Markets gjentar sin anbefaling mandag og har Hydralift som ukens case.

  Dagens vinner mandag ble StepStone med en oppgang på utrolige 35 prosent til 3,82 kroner. Selskapet meldte i dag at kontantstrømmen i Tyskland var positiv i april. En klar gladmelding fra nettrekrutteringsselskapet som har falt mer enn 90 prosent siden toppen.

  Samlet steg IT-indeksen 1 prosent. Opticom steg 1,6 prosent til 709 kroner, omsatt for 108 millioner kroner. Tandberg (+ 0,9 prosent), Eltek (+ 3,6 prosent) og Tandberg Television (+ 3,7 prosent) bidro til å løfte sektoren.

  Nera steg hele 4,8 prosent til 30,80 kroner etter at datterselskapet Singapore Telecom har halt i land en storkontrakt på Filippinene.

  Telenor falt 1,2 prosent til 41,70 kroner. En indeksvekting på kun 25 prosent i Morgan Stanley Capital Internationals (MSCI) indekser fra høsten av tynget kursen.

  Samtidig ble det slått opp i gresk presse at et salg av Telenors andel på 18 prosent i landets nest største mobilselskap er utsatt på grunn av prisuenighet. Greske Hellenic Telecommunications Organization har vært villig til å gi opptil 4,8 milliarder kroner.

  Totalt sett ble det en hyggelig dag for investorene på Oslo Børs Mandag. Totalindeksen steg med 2,2 prosent og havnet for første gang siden 8. mars over 1.400 poeng. Omsetningen var også god og på hovedlisten ble det omsatt aksjer for 2,5 milliarder kroner.