Oslo Børs våknet til oppgang

Hovedindeksen er på vei opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorene på Oslo Børs kunne onsdag morgen puste lettet ut da hovedindeksen begynte å stige etter et kraftig børsfall dagen i forveien.

Sjekk aksjekursene her

De første minuttene etter åpning onsdag morgen fortsatte fallet fra tirsdag. Men det tok ikke mange minuttene før utviklingen begynte å gå i positiv retning. Ved 9.30-tiden onsdag morgen var hovedindeksen opp 1,01 prosent og lå på 361,45 poeng.

Det var et fall i oljeprisen som tirsdag bidro til å sende hovedindeksen ned. Men onsdag morgen begynte oljeprisen å stige igjen som følge av at OPEC-landene kutter produksjonen med rundt 520.000 fat olje per dag.

Nyheten ga smøring til Oslo Børs. StatoilHydro var opp 0,66 prosent og Hydro opp 0,77 prosent kort tid etter åpning onsdag. I positiv retning bidro også Aker Solutions med en oppgang på 3,62 prosent, Aker med 0,72 prosent og Aker Floating Production med 1,67 prosent.Telenor var derimot ned 0,26 prosent, DnB NOR ned 1,72 prosent og Yara ned 0,95 prosent.

Voldsomt fall

Mens de viktige indeksene ute i verden falt med inntil 2 prosent tirsdag, opplevde Oslo Børs et fall på hele 5,57 prosent.

- At fallet kom akkurat tirsdag, er vanskelig å forklare. Og hvilken retning børsen tar onsdag morgen, er «anybody’s guess», sier meglersjef Ulf Leinebø i Nordea Markets.

OPPGANG: I dag peker pilene oppover igjen på Oslo Børs etter det kraftige fallet. Foto: SCANPIX
OPPGANG: I dag peker pilene oppover igjen på Oslo Børs etter det kraftige fallet. Foto: SCANPIX Vis mer

Børsen rammes hardt av den fallende oljeprisen. Tirsdag ettermiddag ble et fat nordsjøolje omsatt for 100,92 dollar, en nedgang på 2,90 dollar. Senere på kvelden falt prisen under den magiske 100-dollargrensen.

Oljesmurt

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte tirsdag på 357,82 poeng og er på ett av sine laveste nivåer det siste året. Fallet tirsdag er det nest verste til nå i år og trolig blant det rødeste dagene siden 2002, ifølge Leinebø i Nordea Markets.

Han ser ingen forklaring på at et slikt fall skulle komme akkurat tirsdag, men framhever oljeprisen som hovedårsak.

- Hittil i år er børsene i USA ned 15 prosent, mens Oslo Børs har falt 30 prosent. Hvis vi ser litt mer helhetlig på det, er det ikke unaturlig at Oslo Børs gjør det såpass mye dårligere enn andre børser når oljeprisen faller, sier Leinebø. Han trekker fram at den hjemlige børsen er «oljesmurt» i og med at over 50 prosent av markedsverdien i selskapene i knyttet til oljevirksomhet.

Selvforsterkende

Samtidig tror han utviklingen er delvis selvforsterkende. Aksjeuroen fører til at folk ønsker å selge seg ut av aksjefond. Og sånn sett er aksjesparere med på å forsterke nedgangen.

- Man får gjerne en overreaksjon når det er mange selgere og få kjøpere. Da faller det mer enn man skulle tro, sier Leinebø.

Han understreker også det paradoksale i at aksjene nå er billige på Oslo Børs hvis man tar den ventede fortjenesten i 2009 i betraktning, men tror at anslagene for fortjeneste skal noe ned.

Enda en årsak til nedgangen ser ut til å være at utenlandske investorer som baserer seg på dollar, henter hjem sine penger, etter å ha tapt 10 prosent av investeringene til nå i år bare på den styrkede dollaren.

Blant selskapene som ble verst rammet av fallet tirsdag, er Sevan Marine (-15,74), Crew Gold Corporation (-14,22), Yara (-12,52), REC (-11,66) og Subsea 7 (-11,53). StatoilHydro bidro også til nedgangen, med et fall på 6,62 prosent.

(NTB)