Oslo Børs verst i verden

Oslo Børs troner nå suverent på toppen av lista over verdens verste børser. Ikke noe sted i verden har kursene i år falt kraftigere enn på den norske børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For småsparere, AMS-entusiaster og større investorer er det bare å erkjenne: Det var dumt å putte pengene på Oslo Børs i år. Så langt er kursfallet 28 prosent - og fremdeles kan mye gå galt.

Oljen har skylda

Problemet er den rekordlave oljeprisen. Det er mer enn 25 år siden den var lavere. Det rammer Oslo Børs langt hardere enn andre børser.

- Vi må se i øynene at oljeprisen spiller en helt avgjørende rolle for oss, sier Børsens informasjonssjef Bernt Bangstad. - Selskaper innen oljeindustrien, shipping og andre offshore-relaterte virksomheter lever av oljeprisen, påpeker han.

Like ille som lav oljepris, er høye renter:

- Det fører til redusert overskudd i bedriftene og gjør det mer attraktivt å plassere pengene i andre ting enn aksjer.

Sprekker boblene?

Oljeeksperter Dagbladet har snakket med har ingen tro på snarlig oppgang i oljeprisen. Snarere tvert imot. Flere peker på at prisene kan falle ytterligere når Irak igjen åpner flere av sine oljeledninger mot verdensmarkedet. Også helgas valg i Venezuela, som vil avgjøre landets framtidige oljepolitikk, kan bli skjebnesvangert for prisutviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer