Oslo bystyre stenger rusfritt akuttmottak

1.februar stenges Natthjemmet. I følge Uteseksjonen blir Oslo da uten rusfrie akuttplasser for unge rusmisbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri vært flere overdosedødsfall i Norge, med en økning på nærmerere 50 prosent fra 1999. Det har heller aldri vært gjort større narkobeslag i landet. Samtidig stenger Oslo bystyre Natthjemmet, et rusfritt akuttmottak i hovedstaden.

Vedtaket ble gjort 13. desember i fjor. Begrunnelsen skal være at Natthjemmet har for lavt belegg. Potensielle brukere skal overføres til andre rusfrie tiltak i Oslo kommune.

- Men andre rusfrie tilbud finnes ikke, sier Torbjørn Brekke i Uteseksjonen til Dagsavisen.

Høy rustoleranse

- Vi vet at andre akuttplasser og hospitser har høy toleranse for rus. Det nye hjemmet i Oscars gate sier sågar at de skal ha en høy aksept for rusing, sier Brekke.

Flere akutthjem tillater at det settes skudd på rommene. Forutsetningen er at de narkomane varsler fem minutter i forveien, slik at personalet kan kontrollere og forhindre overdose. Nå frykter Brekke at unge misbrukere skal havne på hjem sammen med garvede narkomane.

Kunne hatt fullt belegg

- Natthjemmet skal være mer enn overnatting. De som sover her, får ikke lov til å ruse seg og de forplikter seg til å stille til oppfølgingssamtale klokka 09 dagen etter, sier sosialfullmektig Herdis Dugstad og Tanja Banerji til avisen. De understreker at de ville hatt fullt belegg hele tiden, dersom de ikke hadde stilt krav om at brukerne tar ansvar.

- Nå blir vårt nei til rus brukt mot oss, sier Banerji.

Avdelingssjef Yngve Berntsen i Rusmiddeletaten sier han ikke kan forsvare å drive Natthjemmet på grunn av for lavt belegg, og tilbakeviser Uteseksjonens påstander om at Oslo kommune ikke har andre rusfrie korttidsplasser.