- Oslo er blitt en lovløs by

Oslo Politiforening innrømmer at anarkiet råder i Oslo sentrum. - Dessverre er det ingen fallitterklæring, men en erkjennelse av faktum. Det er farlig å være på feil sted til feil tid. Vi i politiet ønsker ikke et slikt samfunn, men slik er det dessverre blitt, sier Arne Jørgen Olafsen i Oslo Politiforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter at politiinspektør Gunnar Larsen og politimester Ingelin Killengreen gikk ut og advarte folk mot å gripe inn i krangler og diskusjoner på gata, har flere reagert med vantro.

Skal vi ikke bry oss lenger? Er det forsvarlig å stå og se på at folk blir ranet og slått ned på åpen gate?

Dagbladet var i går i kontakt med flere polititjenestemenn som reagerte med vantro på utspillene. Ingen ønsker å stå fram med fullt navn og stille spørsmål ved vurderingene og holdningene til sine politisjefer.

Dyster utvikling

Lederen av Oslo politiforening, Arne Jørgen Olafsen, er ikke engstelig for å beklage situasjonen. Han representerer Norges største og mektigste politilag, med vel 1500 medlemmer.

- Vi som er fotfolket ved Oslo politidistrikt mener det er viktig for publikum å bry seg. Medlemmene i politiforeningen ønsker et samfunn hvor borgerne bryr seg om hverandre, uten å sette seg selv eller andre i fare, sier Olafsen.

Han medgir at utviklingen i Oslo sentrum er skremmende og dyster. Det har blitt farlig å blande seg bort i krangler mellom voksne og berusede mennesker på kvelds- og nattetid.
Dagbladet har fått bekreftet at det bare var fem til sju tjenestemenn på vakt i Oslo sentrum natt til torsdag, da 28 år gamle Ken Gøran Abrahamsen forsøkte å stoppe en krangel. Søndag døde 28-åringen uten å ha kommet til bevissthet.

- Jeg er ikke kjent med bemanningen ved Sentrum politistasjon den aktuelle natta. Men jeg er kjent med at bemanningen var dårligere enn en vanlig helgenatt, sier Arne Jørgen Olafsen.

- Trenger politiet

- Jeg har ikke forutsetninger for å uttale noe om det er en sammengen mellom politiets bemanning og den tragiske legemsbeskadigelsen som endte med drap.

- Politiet har dårlig med ressurser - budsjett og bemanning. Dette må de politiske myndighetene ta det fulle ansvaret for. Politikerne må gripe fatt i situasjonen. Fortsetter dette vil forholdene bare bli verre og verre, og det ønsker vi ikke, sier Arne Jørgen Olafsen.

Blant polititjenestemennene i Oslo er det en allmenn oppfatning at publikum er politiets viktigste ressurs.

- Samspillet mellom publikum og politi er avgjørende for at politiet skal lykkes. Vi ønsker et varmt samfunn, men det koster penger. Særlig når samfunnsutviklingen på andre områder går i gal retning, sier Olafsen.

- Hva mener du med gal retning?

- Flere barn og ungdommer reker ute i Oslo sentrum nattetid. Barn og ungdom er ruset. Det er nærmest uvanlig at barn og ungdom, som er ute om natta, ikke er bevæpnet. Mange unge opplever også at kriminalitet er noe som lønner seg, sier Olafsen.

- Er ikke politimester Ingelin Killengreens råd om å la være å hjelpe en fallitterklæring for politiet?

- Killengreens uttalelser om å ringe politiet istedenfor å gripe inn selv, er en erkjennelse av at samfunnet har utviklet seg i en uheldig retning. Vi i politiet er alene ute av stand til å gjøre noe med det.

Farlig by

- Betyr det at Oslo er blitt en farlig voldsby?

- Ja, under enkelte tider på døgnet. Kranglete og voldelige oppførsel kombinert med inntak av rusmidler har ført til at Oslo er blitt en farlig by. Dessverre er virkeligheten at byens borgerne bør holde seg borte fra spesielle steder i sentrum til spesielle tider, sier Olafsen.

Lovløse tilstander

- Har vi ikke da fått et anarki?

- Når bevilgende myndighet gjør samfunnet ute av stand til å sikre borgerne trygghet, blir resultatet lovløse tilstander. Vårt ønske er et samfunn og et politi som har ressurser til å forhindre at kriminelle handlinger finner sted. Det betyr at politiet må være synlig og være til stede.

Olafsen innrømmer at konsekvensene av samfunnsutviklingen har blitt slik at det innebærer en fare å blande seg inn i noe som skjer.

- Jeg forstår at det kan høres utrolig ut. Men slik er det dessverre blitt. Uansett ønsker vi som arbeider i felten, ikke et slikt samfunn. Vi ønsker at politiet skal være til stede og forhindre kriminalitet.

- Betyr ikke det at dere har gitt opp?

- Nei. Vi har ikke noe valg. Politiet må forholde seg til virkeligheten slik den er, sier Arne Jørgen Olafsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer