«Oslo er farlig for 14-åringer»

Shaz (14) er leder i Oslo-gjengen Bichoo. De har laget bråk, ranet, og banket opp Securitas-vakter. Han mener byen er farlig for 14-åringer.Fortvilet mor forteller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge gjenglederen forklarer at Bichoo betyr Skorpion. Det er om lag 40 medlemmer. Alle er rundt 14 år.

- Nå går de fleste av oss i 9. klasse, og er blitt roligere. Jeg vil ikke at småbrødrene mine skal bli som meg, og vil være et bedre forbilde. Men før gikk vi ut og lagde bråk, banket folk, stjal, ranet spillautomater... Hvis vi ble stoppet av Securitas-vakter, banket vi dem også. Jeg er aldri blitt tatt av politiet, forteller 14-åringen til Dagbladet.

Han har lest avisoppslagene om barneranene i Oslo. Selv hevder han å aldri ha vært med på dette. Men han har sett det mange ganger. Og han kjenner de verste stedene.

- T-banestasjonene er kanskje aller verst. Det rare er at voksne aldri griper inn. De bare står der og ser på barn som blir ranet av barn, men gjør ingenting. De vil ikke blande seg inn, sier Shaz.

Kniver og pistoler

Han sier gjengene som driver med barneran stort sett blinker ut norske ofre - de som gir minst motstand, og de som er svake.

- Oslo er farlig for 14-åringer. Det er mange gjenger: Skorpion, Torshov Svarte Gangstere (TSV), TS, GP, Eagle, Yellow Dragons... mange. Alle har i gjennomsnitt 50- 60 medlemmer i 13- 14-årsalderen.

Han forteller at det er helt vanlig å bevæpne seg med kniver, balltrær og slagvåpen.

- De som har storebrødre, har også ofte pistol, sier Shaz.

- Får de våpen av sine storebrødre?

- Nei, de stjeler dem fra storebrødrene. De vet hvor våpnene blir gjemt, og tar dem med seg når de skal ut, forklarer han.

Dårlig miljø

Shaz har holdt seg unna røyk, dop, og alkohol. Men dette er vanlig blant 14-åringene i gjengmiljøet. De tar stoff, selger stoff, lager bråk, og er ikke interessert i skole.

- Det er et dårlig miljø, forklarer unggutten.

Et miljø som i stor grad tiltrekker seg minoritetsbarn.

- Gjengene består av 90 prosent «utlendinger», og 10 prosent «nordmenn». Vår gjeng har folk fra Pakistan, Sri Lanka, Kina, Vietnam, og noen norske.

Snille venner

De mest populære samlingsplassene er Jernbanetorget, Oslo S, drosjeholdeplassen på Grønland, og ved Jordal på Tøyen.

- Det kunne ha gått skikkelig dårlig med meg. Hadde mor og far visst hva jeg har drevet på med, ville det blitt alvorlig bråk.

- Hvordan kan man løse gjengproblemene i Oslo?

- Foreldrene må holde barna sine mer hjemme og sørge for at de har snille venner, sier Shaz

VIL BLI FORBILDE: Gjenglederen Shaz (14) skjønner ikke hvorfor voksne aldri griper inn når de ser at barn raner barn. Selv er han glad han aldri er blitt tatt av politiet. Nå ønsker han å bli et bedre forbilde for sine brødre.