- Oslo er kjent internasjonalt som en lukrativ by for lommetyverier

- Vårt rykte må endres, sier Oslo-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo-politiet la i dag fram kriminalitetsstatistikken for 2012.

Tallene viser, som varslet, at antallet lommetyverier har gått kraftig opp, fra 14 887 i 2011 til til 17 778 anmeldelser i fjor. i 2010 var tallet 10 321. En økning på over 7000 lommertyverier på to år.

- Å begrense lommetyveriene er en betydelig utfordring, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.  

- Oslo framstilles internasjonalt som en attraktiv by å komme til for å stjele, sier han.

Lommetyvprosjekt Oslo-politiet startet i sommer et eget lommetyvprosjekt.

- Vi har bestemt oss for at vi har vært nødt å gjøre noe med det, sier visepolitimester Roger Andresen.

- Hvorfor skal vi bruke ressurser på det? Jo, det stjeles betydelige mengder og vi mener folk i Oslo skal slippe å bli frastjålet tingene sine.   Han minner om at veldig få av tyveriene oppklares og at kanskje den viktigste oppgaven er å informere befolkningen om å ta vare på eiendelene sine når de er ute og går.

- Vinningskriminaliteten som fenomen er en kriminalitet som plager veldig mange borgere. Det skal vi forsøke å gjøre noe med, men det er utfordrende, sier Sjøvold. Økningen fra i fjor er på åtte prosent og det er registrert rundt 55 000 vinningssaker i fjor.

115 ulike nasjonaliteter Bekjempelse av vinning er ett av Oslo-politiets syv strategiske satsningsområder. 

- Det er ingen tvil om at vi er i en verdenssituasjon der mange er i bevegelse. I forbindelse med vinningslovbrudd ser vi at ikke halvparten en gang hører til i Oslo. Det er 115 ulike nasjonaliteter blant gjerningspersonene, sier Sjøvold.

Politiet har opplevd en økning i villa- og leilighetsinnbrudd i 2012, etter nedgang i 2011. Det var en økning på 7,5 slike innbrudd, sammenliknet med året før, hvor det var en nedgang på -49,5 % innenfor grovt tyveri fra villa, og også en nedgang i grovt tyveri fra leilighet (-7,2 %). Boligtyvene ser ut til å ha slått noe tilbake.

Sjøvold sa på dagens pressekonferanse at 2012 har vært preget av store saker som å avslutte 22/7-saken og forsvinnningen og drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i august i fjor. Også Nobelprisen til EU tok mye folk i distriktet, sier han.