- Oslo er som en hushai

Karin Andersen og Kristin Halvorsen i SV mener Oslo kommune bedriver en bevisst boligpolitikk som skader dem med dårlig råd. - Kommunen er som en hvilken som helst hushai, mener Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag vil SV fremme et forslag for Stortinget om et nytt regelverk som skal sikre lave husleier i kommunale boliger. I tillegg krever de flere kommunale boliger.

- Norge er et u-land på dette feltet. I EU er 18 prosent av den totale utleiemassen kommunale eller sosiale boliger. I Norge utgjør disse i underkant av 5 prosent. Dette går utover dem som har dårligst råd her i landet, sier Karin Andersen.

SV mener vi trenger minst tre ganger så mange kommunale boliger i Norge som det vi har i dag.

I tillegg krever de en prisregulering slik at prisene ikke fortsetter å stige.

- Absurd politikk

I helga skrev Dagbladet om familiesenteret Rachel Grepp i Oslo som trues av nedleggelse på grunn av dårlig økonomi. Alternativet for de 24 familiene som bor der, er hospitsplasser.

- En hospitsplass koster kommunen 140000 kroner i året. Rachel Grepp-heimen trenger 375000 kroner for å redde alle beboerne. Hvis du sammenlikner, ser du hvor absurd kommunens boligpolitikk er, sier Andersen.

- I dag kaster kommunen ut de som mangler noen tusenlapper på å betale husleia. Deretter betaler de dyre hospitsplasser. Målet må være at hospits bare blir en kriseløsning i et par- tre dager, sier Andersen.

Kristin Halvorsen mener ingen bør bo på hospits i dagens Norge.

- Jeg traff nylig en fyr som sa: «Både du og Thorbjørn Jagland hadde blitt sprøytenarkomane dersom dere måtte bo slik,» sier Kristin Halvorsen.

OBOS-adel

Mange er for stolte til å gå på sosialen. Kristin Halvorsen mener kommunens boligpolitikk fører til at de som er vanskelig stilt aldri vil kunne greie seg selv.

- Oslo kommune tar ikke problemene på alvor. De nye boligene som bygges i dag, er for den såkalte OBOS-adelen, mener hun.

SV mener det fortsatt er behov for bostøtten, men at det er en driftsutgift, ikke en investering.

- I dag går bostøtten rett i lomma på rike utleiere. Dagens boligpolitikk koster så mye, både for kommunen og ikke minst i menneskelig lidelse, sier Andersen.

Oslo kommune bruker rundt 70 millioner kroner i året på hospitsplasser. Til enhver tid bor mellom 800 og 1000 sosialklienter på hospits i hovedstaden.