DYRT: Oslo er dyrest av 32 storbyer verden over når det gjelder dagligvarer. Larysa Zalizniak mener at sminke og mat har høy pris i Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DYRT: Oslo er dyrest av 32 storbyer verden over når det gjelder dagligvarer. Larysa Zalizniak mener at sminke og mat har høy pris i Norge. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Oslo er verdens dyreste by

Den norske hovedstaden er dyrest også når det gjelder dagligvarer, viser ny oversikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo troner øverst på nok en liste som tar for seg verdens dyreste byer.

Denne gangen er det prisene når man handler dagligvarer som gjør at den norske hovedstaden ligger øverst på listen.

Det er prissammenligningsfirmaet Pricerunner som denne gang viser at det er dyrt i Oslo. I 32 storbyer verden over har firmaet sammenlignet 25 ulike produkter som kaffe, bensin, bøker og mobiltelefoner.

- Ja, det er veldig dyrt, sier Larysa Zalizniak (25), opprinnelig fra Ukraina.

Dyr sminke Hun har nettopp vært på IKEA for å handle inn litt å pynte med til jul.

- Der er det heldigvis litt billig. Hadde jeg skulle handlet dette hos Åhlens, Indiska eller andre steder hadde det nok blitt mye dyrere, sier Zalizniak til Dagbladet.

Hun trekker fram sminke som en av varene som er dyre i Norge.

- Og mat. I tillegg kommer høye priser for tjenester som frisør, rørlegger eller tannlege og de høye bolig- og leieprisene på toppen der igjen, uff, sier hun.

Tenker på å flytte Madeleine Holm (19) fra Kongsvinger er enig i at prisene er høye i hovedstaden, der Dagbladet møter henne på kjøpesenteret Byporten.

Siden hun bor nær grensen til Sverige, tar hun rett som det er en tur over for å få dagligvarene litt billigere. Og det er ikke bare kjøtt, sprit og tobakk som er billigere i «grannlandet».

- Man kan også få slike ting som shampoo og lignende produkter en del billigere der, sier hun.

- Noen ganger tenker jeg at jeg har lyst til å flytte dit, sier hun.

Julehandelen ble likevel gjort unna i Norge.

- Det ble ganske dyrt. Mer enn jeg trodde på forhånd, sier hun.

Dyre dagligvarer - Produktene som er dyrere i Oslo enn i mange andre storbyer er melk, Coca-Cola, bussbilletter og en Big Mac, sier Pricerunners øverste sjef i Danmark, Martin Andersen, til NTB.

Oslo er over 40 prosent dyrere enn gjennomsnittet. Til sammenligning finner vi den brasilianske storbyen São Paulo på plassen bak oss på listen - den er «bare» 20 prosent dyrere enn gjennomsnittet. Så følger Stockholm, Sydney og København.

- Vi mener det er viktig at reisende får vite mer enn bare hvor mye et hotellrom koster. Prisene på dagligvarer er også viktig, sier Andersen.

Warszawa billigst I andre enden av skalaen ligger den indiske byen Mumbai, som er 30 prosent billigere enn gjennomsnittet, og den thailandske hovedstaden Bangkok som er 25 prosent billigere.

Om du skal reise billigst mulig i Europa, er Warszawa byen å dra til. Polens hovedstad er 20 prosent billigere enn gjennomsnittet.

DYRT: Madeleine Holm (19) fra Kongsvinger handler på Byporten i Oslo. Rett som det er reiser hun over svenskegrensa for å sikre seg billigere dagligvarer. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DYRT: Madeleine Holm (19) fra Kongsvinger handler på Byporten i Oslo. Rett som det er reiser hun over svenskegrensa for å sikre seg billigere dagligvarer. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer