Oslo får 14 000 nye boliger

Byråd Grete Horntvedt vil få fart på boligbyggingen og skal selge kommunale eiendommer for mer enn en milliard. Salget pluss omdisponering av gamle ærverdige industribygg og kontorlokaler skal gi Oslo mellom 12 000 og 14 000 nye boliger i løpet av en femårsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den salgskåte byråden for næring og byutvikling har Rådhuset, skoler, sykehus og sykehjem på sin bevaringsliste. Resten har hun ingen skrupler med å selge unna, i hvert fall ikke hvis et salg innebærer ny utvikling og flere boliger i en by som i flere år har hatt store underskudd på hus og leiligheter.

Høyere blokker og utnytting av potensielle tomter og industrilokaler har førsteprioritet. Det er altfor mange områder som ikke er ordentlig utnyttet, mener byråden, som snart har vært Oslo rundt på jakt etter nye utbyggingsmuligheter.

Dagbladet var med da byråden entusiastisk viste fram Ringnes Bryggeri på øvre Grünerløkka. Der har ledelsen bestemt at bryggerivirksomheten skal flytte ut til fordel for nye boliger en gang i framtida.

700 nye boliger

Oslo har en omfattende eiendomsportefølje. Foruten egne ferdigregulerte tomter som har plass til cirka 700 boliger rundt om i byen, skal private utbyggere få kjempe om attraktive eiendommer både sentralt og litt utenom bykjernen. Hittil finnes utbyggere som OBOS, USBL, Selvaag-bygg og Olav Thon på lista over interessenter. Men boligbygging gir for tida større avkastning enn næringsbygg, så Grete Horntvedt regner med at utbyggingsobjektene går for markedspris.

Samtidig har byråden satt en klausul om at utleieboliger for ungdom også skal tas med i den samlede boligsatsingen. Byrådet har også planer om å selge boliger i Sagene/Torshov-området og bruke pengene til å kjøpe leieleiligheter i andre bydeler. Dette for å spre boliger for vanskeligstilte.

Store planer

Blant de mange byggeprosjektene i Oslo foreligger planer om å bygge boliger på Løren leir på Hasle, i bilbyen på Ensjø og i Lodalen når Kværner flytter ut. Myrens Verksted, Lilleborg fabrikker, Bergene sjokoladefabrikker og Hausmannskvartalene skal også omreguleres til boligformål. Alt dette kommer i tillegg til Pilestredet Park som er planlagt på det gamle Rikshospitalet. Men billigsalg på de nye boligene blir det neppe. Blant annet ligger kvadratmeterprisen mellom 20000 og 30000 kroner på de 550 nye leilighetene som Armada eiendom har planlagt i «Waldemars hage» ved Akerselva. Det betyr at du må punge ut med 7,5 millioner kroner for de aller største og dyreste toppleilighetene. Håpet er at flere boliger sender prisene nedover.

Prisdempende

- Akkurat nå lønner det seg å bygge boliger. Derfor håper vi det blir fart på boligbyggingen med dette salget. Dessuten er det også ønskelig at prisene går ned, slik at alle som vil får råd til å bo i byen, sier Horntvedt. Hun synes det er ille med de skyhøye boligprisene i hovedstaden.

- Så lenge det er mangel på leiligheter, kan vi ikke vente at prisene synker. Men at Oslo nå får flere boliger kan virke dempende på den høye prisveksten. Det er sunt, sier formannen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Trygve Swartling, til Dagbladet. I januar og februar har prisene i Oslo-området igjen skutt i været. Og alle spådommer om at det snart roer seg på boligmarkedet, er gjort til skamme.

- Dessverre tar det noen år før de nye boligene kommer. Før den tid vil prisene ikke bli påvirket, sier Swartling.

Arvesølvet

Det er bystyreflertallet som har pålagt byrådet å selge eiendommer for en milliard kroner. Men at dette handler om å kvitte seg med arvesølvet tar Grete Horntvedt sterkt avstand fra.

- Vi trenger sølvet til andre oppgaver, både helse og skole, sier byråden.

Byråd Grete Horntvedt ønsker seg en vakrere by. Ønskedrømmen er at vår verdensberømte arkitekt Sverre Fehn kan tegne minst en av de nye boligblokkene. Men såkalte Ikea-hus - ferdigbygde modulhus - blir det ikke i Oslo. Kommunen akter ikke å gi bort gratis tomter til det formålet.