Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo fengsel angrepet av sopp

Det vil koste minst 100 millioner kroner å fjerne soppen og rehabilitere fengselet, anslår Statsbygg.

SOPP: Det er hovedsaklig takkonstruksjonene i Oslo fengfsel som er angrepet av sopp, opplyser Statsbygg. I tillegg til at det er funnet hussopp, er fengselet også rammet av råtesopp, muggsopp og gråråte. Soppen er ikke skadelig for mennesker, men farlig for selve fengselbygget, sier¨kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SOPP: Det er hovedsaklig takkonstruksjonene i Oslo fengfsel som er angrepet av sopp, opplyser Statsbygg. I tillegg til at det er funnet hussopp, er fengselet også rammet av råtesopp, muggsopp og gråråte. Soppen er ikke skadelig for mennesker, men farlig for selve fengselbygget, sier¨kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I deler av Oslo fengsel er det funnet hussopp, råtesopp, muggsopp og det er avdekket gråråte.

Det viser en rapport fra Mycoteam, som Bygg.no har fått tilgang til.

Ifølge nettstedet er det fengselets A-bygg som er hardest rammet. Denne delen har til sammen 200 av de 400 soningsplassene i fengselet.

Nå kreves det et omfattende rehabiliteringsarbeid for å hindre at soppen sprer seg ytterligere, og det er ifølge Statsbygg sannsynlig at fengselet må stenge mens dette arbeidet pågår.

- Ikke et optimalt soningssted - Hvordan dette løses vil bli opp til Kriminalomsorgsdirektoratet, men det sier seg selv at fengselet ikke vil være et optimalt soningssted under rehabiliteringsperioden, og at man bør finne alternative oppholdssteder mens det pågår, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Dagbladet.

Assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Jan-Erik Sandlie, håper rehabiliteringen ikke vil føre til en stenging.

- Hvor mange plasser som blir berørt av dette og hvordan dette løses, vet vi ikke ennå. Det utredes i forprosjektet som allerede er i gang. Men målet er at så få plasser som mulig stenges, sier han til Bygg.no.

En eventuell stenging vil by på utfordringer for et norsk fengselsvesen som allerede nå har for få soningsplasser. Ved årsskiftet sto 1200 personer i soningskø i Norge.

Koster 100 millioner Justisminister Anders Anundsen uttalte tidligere denne uka til Dagbladet at han har overtatt et fengselsvesen som nærmest har råtnet på rot, og fikk støtte av Geir Bjørkli, forbundsleder for Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund (NFF), som hevder de har advart om forholdene i norske fengsler i en årrekke.

- Ingen har vært villig til å bevilge de pengene som skal til. Ikke minst den rødgrønne regjeringen bør skamme seg, sa Bjørkli.

Soppsaneringen og rehabiliteringen av taket på Oslo fengsel vil koste minst 100 millioner kroner, opplyser Aschim i Statsbygg overfor Dagbladet.

- Hussoppen er ikke skadelig for de innsattes helse, men den er skadelig for huset, og noe vi må få fjernet fullstendig. Oslo fengsel er et gammelt bygg som det er kostnadskrevende og ressurskrevende å vedlikeholde, sier hun, og forteller at det er flere slike gamle fengsler i landet som trenger oppgraderinger.

- Penger vi ikke har Ifølge Statsbygg viser en oppdatert tilstandskartlegging at det totale vedlikeholdsetterslepet i norske fengsler er på over 3 milliarder kroner.  

- Oslo fengsel er bare ett av flere eldre fengsler vi overtok i 2009 som er preget av alder. Skal alle norske fengsler bli i optimal stand koster det 3,7 milliarder kroner, sier Aschim.

- Dette er penger vi ikke har, og en utfordring for oss er å finne en løsning for hvordan vi skal kunne oppdatere fengslene. Per nå greier vi bare å holde dem på det nivået de er. For å få til en total oppgradering må det komme ekstraordinære midler, tilføyer hun.

HAR IKKE PENGENE: En optimal oppgradering av alle norske fengsler vil koste anslagsvis 3,7 milliarder kroner, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. 
- Dette er penger vi ikke har, sier hun til Dagbladet. Foto: Statsbygg
HAR IKKE PENGENE: En optimal oppgradering av alle norske fengsler vil koste anslagsvis 3,7 milliarder kroner, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. - Dette er penger vi ikke har, sier hun til Dagbladet. Foto: Statsbygg Vis mer
Hele Norges coronakart