<strong>I DEBATT:</strong> Frode Myrhol i «Nei til bompenger» deltok i bompengedebatten under Arendalsuka i går. Han må også håndtere stridigheter i partiet han startet i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I DEBATT: Frode Myrhol i «Nei til bompenger» deltok i bompengedebatten under Arendalsuka i går. Han må også håndtere stridigheter i partiet han startet i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Full konflikt i bompengepartiet:

Oslo-fløyen nekter å bøye av

Konfliktene internt i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fortsetter. De stridende fløyene i partiet står like steilt mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Konfliktene internt i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fortsetter. De stridene fløyene i partiet står like steilt mot hverandre.

I en melding sendt til blant annet Dagbladet i dag, gjør Oslo-fløyen det klart at de ikke har til hensikt å bøye av.

«Uenigheten som er omtalt i pressen har med tolkning av vedtektene å gjøre. FNB har ikke hatt landsmøte ennå, men jeg føler meg trygg på at når det avholdes så vil vedtektene bli gjenstand for gjennomgang og revisjon som nødvendig. Enn så lenge følger vi vedtektene i FNB Oslo»

Meldingen er signert «Jan Eriksen, leder i FNB Oslo»

Tårer og trusler

<strong>TORDNER:</strong> Trym Helge Aafløy, førstekandidat i Bergen raser mot Oslo-leder Her fra debatten med Siv Jensen mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TORDNER: Trym Helge Aafløy, førstekandidat i Bergen raser mot Oslo-leder Her fra debatten med Siv Jensen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Konflikten mellom Oslo-fløyen og Stavanger, med listetopp og partigrunnlegger Frode Myrhol i spissen, toppet seg 1. august. Da endte et oppvaskmøte med full krangel, trusler om politi og tårer.

En gruppe på tre personer ble nedsatt for å forsøke å megle. Samtidig gjorde Myrhol det klart at de hadde ti dager på seg til å bli enige.

Som Aftenposten meldte mandag lyktes de ikke å komme til enighet innen fristen.

- Dette håndteres av styreleder Morten Malmin. Det er ikke kommet til noen løsning. Vi går videre med plan A om å få på plass et demokratisk valgt styre, sa Myrhol til Dagbladet i går.

- VI dere gjøre noe for å avsette eller se vekk fra de som kaller seg styret i Oslo?

- Ja, det har vi sagt lenge. De har ingenting med styret av lokallaget å gjøre. Det er ting på gang, men vi skal så vidt jeg forstår bruke noen dager. Vi vil ha en så smidig løsning som mulig og har håp om at de innser at de har tatt feil, sa han videre.

Ifølge Frode Myrhol er de som kaller seg styret i Oslo kun et interimstyre. I Oslo har de en helt annen oppfatning.

«FNB er et nytt parti og det er mange som leter etter svakheter i vår virksomhet. Styret i FNB Oslo er selvfølgelig oppmerksom på at vi ikke har den fartstiden som mer etablerte partier har. Derfor har vi fra første dag vært opptatt av at vi skal være korrekte i vår kommunikasjon og aktivitet både i forhold til medlemmer, andre partiledd, presse og publikum. Vi følger gjeldende lover og regler nøye, og er selvsagt lojale overfor våre vedtekter. » står det videre i pressemeldingen.

- Kuppmaker

Trym Aafløy som leder FNB i Bergen mener Oslo FNB forsøker å kuppe bompengepartiet.

- Denne Jan Eriksen er ikke noe annet enn en kuppmaker. Dersom det er en konflikt, må Oslo FNB enten legge seg flate, eller de må gå ut av FNB og heller stifte sitt eget parti, sier partiprofilen som ble landskjent da han møtte Frp-leder Siv Jensen til duell under valgkampens første partilederdebatt fra Arendal denne uka.

Aafløy stiller seg hundre prosent bak FNB-leder Frode Myrhol.

- FNB Oslo kan ikke gå mot partiet sentralt. Når de både har egne medlemslister og egen kontingent, så sier det seg selv at da er de et eget parti.

Aafløy tror ikke den åpne konflikten som nå spiller seg ut i bompengepartiet vil ramme partiets oppslutning i Bergen eller Stavanger.

- Det er svært uheldig at de sender ut en slik pressemelding kort før valget, og det gjenstår å se hva det vil innebære for oppslutningen i Oslo. Men jeg tror folk ser hva som er det rette FNB. Den delen av Oslo FNB som står bak dette, misbruker vårt partinavn og vårt merkenavn, og det kan de bare ikke fortsette å gjøre, tordner han.

Uenige om årsak

Selv ikke hva konklikten handler om, er de to partene enige om.

Ifølge Myrhol er kjernen at FNB Oslo holder seg med et separat medlemsregister som ikke deles med FNB sentralt, og at kontingenten som medlemmer av FNB Oslo betaler inn, havner på en lokal konto, mens motparten beskriver det som uenighet om vedtekter.

Listetoppene tar avstand

De to listetoppene i Oslo sier de ikke er en del av konflikten.

- Dette er en administrativ konflikt mellom to styrer, interimstyret i FNB Oslo og hovedstyret i FNB Norge, som ikke har noe med politikken vår eller listekandidatene å gjøre, sier Cecilie Lyngby, nummer to på lista i Oslo.

- Folk kan trygt stemme på oss. Dette burde ikke ha vært mediene, men forblitt på kammerset mellom toppene eller «gutta boys» som du kan kalle dem, sier hun videre.

Listetopp Bjørn Revil var ikke kjent med pressemeldingen før Dagbladet tok kontakt.

-Vi driver valgkamp som listekandidater og har ikke mye med styret i Oslo å gjøre. Men mange mennesker i partiet har støttet oss og hjulpet oss med valgkampaktiviteter. Det setter vi pris på.

På spørsmål om hva som må til for å løse konflikten, svarer Revil som følger:

-Dette må landsstyret i Stavanger finne ut av. Vi har ikke myndighet eller mandat til å påvirke dette, men det er på tide at konflikten blir løst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer