Oslo-folk lider psykisk

Annenhver person i Oslo har hatt en psykisk lidelse så alvorlig at det kvalifiserer for en psykiatrisk diagnose, viser en ny undersøkelse. De har hatt depresjoner, sosial fobi eller andre problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På landsbasis er denne typen sykdom trolig mer utbredt enn vi tidligere har trodd, sier professor Einar Kringlen.

Hver tredje person har hatt slike plager det siste året, viser undersøkelsen utført av Einar Kringlen i samarbeid med cand.polit. Victoria Cramer og professor Svenn Torgersen. I dag presenteres funnene på en stor konferanse i Oslo om psykisk helse.

- Mye tyder på at vanlige psykiske lidelser som alminnelige depresjoner, spiseforstyrrelser og alkohol/narkotikamisbruk øker, sier Kringlen til Dagbladet.

- Funnene fra Oslo er nesten identiske med tall fra USA. Det er svært overraskende. Nå skal tallene sammenliknes med Sogn og Fjordane .

Kjønnsforskjeller

2000 tilfeldig utvalgte Oslo-folk mellom 18 og 65 år er spurt om de en eller gang i løpet av livet har hatt psykiske symptomer.

  • 50 prosent svarer ja.
  • 30 prosent svarer at de har hatt psykiske symptomer det siste året.
- Når er livet tungt?
- Når er livet tungt? Vis mer

Undersøkelsen avdekker store kjønnsforskjeller. Mens kvinner med psykiske vansker oftest blir deprimerte (24 prosent), tyr mennene hurtigere og oftere til flaska.

Folk mellom 30 og 40 år er hardest rammet, ifølge undersøkelsen.

Mange unge


- Det er bekymringsfullt at flere og flere unge rammes, sier Kringlen som arbeider ved Psykiatrisk institutt, Vindern.

Dette er symptomer som slår hyppigst ut:

  • ALVORLIGE DEPRESJONER: 17,8 prosent har opplevd dette i løpet av livet. 7,3 prosent det siste året.
  • SOSIAL FOBI: 13,7 prosent har hatt denne angsttypen en gang i løpet av livet, 7 prosent det siste året. Den som rammes av sosial fobi, føler seg beglodd samvær med andre. Isolasjon blir ofte løsningen.
  • ALKOHOLAVHENGIGHET/NARKOTIKAMISBRUK: 22 prosent i løpet av livet, 11 prosent det siste året.

- Alle trenger ikke behandling, det går over av seg selv. Det alvorlige er at en del som trenger hjelp, ikke får det. Uten hjelp varer lidelsen lenger, dessuten øker risikoen for selvmord, sier Kringlen.

vigdis.alver@dagbladet.no