Oslo-folk må koke drikkevannet umiddelbart

Parasitter funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligst i morgen ettermiddag  vil vannprøvene fra Oslos drikkevannskilder vise hvor alvorlig forekomstene av giardia-parasitter er. Det betyr at alle som har drikkevann fra Maridalsvannet må koke vann til mat, drikking og tannpuss i minst to dager.

Det gjelder storparten av hovedstadens befolkning.  Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune får vann fra Skullerud vannrenseanlegg, hvor det ikke er påvist bakterier. 

Det var i 06-tider i morges at myndighetene gikk ut med varsel til folk i Oslo om umiddelbart å koke drikkevann på grunn av funn av parasitter.

Tirsdag fant vann- og avløpsetaten i Oslo kommune parasitter i drikkevannet på tre steder i Storo-området, som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg.

Renseanlegg fra 1972

Det er dette anlegget som renser drikkevannet fra hovedkilden Maridalsvannet. Et nytt og moderne renseanlegg for Maridalsvannet vil etter de opprinnelige planene først være ferdig i mai neste år.

- Skullerud vannrenseanlegg er allerede oppgradert med filter og UV-bestråling som tar knekken på slike parasitter. Anlegget på Oset er under ombygging. Dette anlegget ble bygd i 1972, og har foreløpig ikke samme utstyr som på Skullerud, opplyser direktør Finn Johansen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til TV2 Nyhetskabnalen.

Koke tre minutter

Oslo-folk må koke drikkevannet umiddelbart

- Etter drøftinger med Mattilsynet og helse- og velferdsetaten ved kommuneoverlegen og smittevernoverlegen er det tatt beslutning om at innbyggerne umiddelbart anbefales å koke vann i minst tre minutter som skal brukes til drikke, matlaging eller tannpuss, opplyste vann- og avløpsetaten i en pressemelding ved 06-tiden.

Etaten har ikke funnet årsaken til at det er funnet parasitter i drikkevannet. Anbefalingen om koking er innført av forebyggende hensyn.

Parasittene som er funnet, er av typene giardia og cryptosporidium. Det er snakk om et lite antall, og det er usikkert om dette kan gi sykdom hos mennesker.

- Vi vet ikke helt om de parasittene som er funnet angriper mennesker. Giardia og crytosporidium finnes i mange utgaver og noen av dem gir bare sykdom på mennesker. Vi må nå ta flere prøver for å finne ut om disse er av den typen som kan gi sykdom hos mennesker, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til Dagbladet.no.

Parasitten Giardia smittet flere tusen mennesker i Bergen for noen år siden. Mange sliter fortsatt med plagene.

- Forskjellen på Oslo og Bergen er at i Bergen så ble parasitten oppdaget fordi det var en epidemi av folk som ble syke. I Oslo er det ikke meldt om noen tilfeller av sykdom. Dette kan tyde på at dette er en type som ikke smitter mennesker, men med Bergen i bakhodet har vi likevel sendt ut en føre vár-varsel, sier Rytter.

De to parasittene har de samme symptomene; Kraftig diaré, magekramper, oppkast og oppstøt som gjerne er illeluktende.

- I verste fall kan folk bli relativt dårlige. Hvis man får slike symptomer bør man oppsøke lege, sier Rytter.

IKKE SLIK: Hvis du bor i de utsatte områdene av Oslo, bør du slett ikke drikke vann rett fra springen i dag. Foto: FREDRIK NAUMANN
IKKE SLIK: Hvis du bor i de utsatte områdene av Oslo, bør du slett ikke drikke vann rett fra springen i dag. Foto: FREDRIK NAUMANN Vis mer

Mattilsynet anbefaler samtidig at all virksomhet som lager eller omsetter næringsmidler, sørger for tilstrekkelig varmebehandling av vann som brukes i matvarer.

Beboere i de områdene markert med rødt, må koke vannet. <a href="javascript:void window.open(\'http://gfx.dagbladet.no/div/ova.gif\',\'mywindow\',\'menubar=0,resizable=0,width=820,height=820\');">Se stort kart</a>.