Oslo-folk rundstjeles på T-bane, buss og trikk

Oslo ikke bedre enn Praha, sier politiet. 15 000 anmeldte tilfeller av lommetyveri i fjor.

KRAFTIG ØKNING: «Grovt tyveri fra person på offentlig sted» økte med hele 44,7 prosent i Oslo fra 2010 til 2011. Dette bildet er tatt i fjor, i forbindelse med en artikkel om en bande som prøvde å rundstjele utenlandske turister (t.v.) på Nationaltheatret T-banestasjon. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADET
KRAFTIG ØKNING: «Grovt tyveri fra person på offentlig sted» økte med hele 44,7 prosent i Oslo fra 2010 til 2011. Dette bildet er tatt i fjor, i forbindelse med en artikkel om en bande som prøvde å rundstjele utenlandske turister (t.v.) på Nationaltheatret T-banestasjon. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo er blitt et mekka for lommetyver. I den nylig offentliggjorte årsapporten fra Strasak (politiets sentrale strafferegister) går det fram at anmeldte forbrytelser i kategorien «grovt tyveri fra person på offentlig sted» økte med hele 44,7 prosent fra 2010 til 2011.

Antall anmeldte forbrytelser i nevnte kategori utgjør svimlende 15 000 lovbrudd.

Lommetyveri er den største lovbruddskategorien i Oslo; 16,9 prosent av alle anmeldelser er fra folk som er blitt frastjålet verdisaker på offentlig sted. Antallet anmeldelser i fjor er det største noensinne.

Satsingsområde På en pressekonferanse i formiddag, der Oslo politidistrikt la fram kriminalstatistikken for fjoråret, utpekte politimester Anstein Gjengedal bekjempelsen av lommetyverier som et av Oslo-politiets store satsingsområder.

- Lommetyverier er et storbyfenomen, fastslo Gjengedal, med henvisning til den eksplosive veksten i lommetyverier i Oslo de siste åra.

73,3 prosent av disse forbrytelsene foregår i hovedstaden, og oppklaringsprosenten i Oslo er dårligst i hele landet. For vinningsforbrytelser er tallet svært lavt, 10,2 prosent.

- Det er ikke så merkelig. Vinningsforbrytelser utgjør nærmere 60 prosent av alle anmeldte saker i politidistriktet, og er av natur vanskelige å etterforske. Mange oppdager ikke at lommeboka er borte før de er hjemme, sier politimester Gjengedal til Dagbladet.

Startet under ski-VM Han forteller at antallet anmeldelser gjorde et hopp rundt ski-VM i fjor vinter.

- Da vi så at tendensen fortsatte utover våren, sommeren og høsten, skjønte vi at vi måtte gjøre noe, sier politimesteren.

Dette «noe» er ei ny gruppe i Oslo politidistrikt som skal ha lommetyveri som hovedoppgave.

- Vi håper å ha gruppa klar innen et par måneder, sier Gjengedal - som avviser at kampen mot lommetyvene er tapt.

- Da vi nedsatte ei gruppe for å bekjempe boliginnbrudd, gikk tallene drastisk ned. Vi har tror på at det samme vil skje med lommetyveri, understreker han.

- Stor fortjeneste - Lommetyveri har stor fortjeneste og samtidig liten risiko. Hvis du en dag f.eks. stjeler to kort og tømmer dem for det typiske maksbeløpet på 9900 kroner, har du en ganske god dagsfortjeneste, sier Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, til Dagbladet.

Hansen forklarer at man, med henblikk på lommetyverier, grovt sett kan dele døgnet opp i to hovedbolker, med hvert sitt kjennetegn.

- Den første perioden er mellom 06 og 18. Da skjer det veldig mange lommetyverier på kollektivtrafikken, i aksen Gardermoen-Nationaltheatret-Lysaker, samt Nationaltheatret-Majorstukrysset, sier Hansen.

Han forklarer at kollektivtrafikken, der folk står tett, er et mekka for lommetyvene.

- De er utrolig frekke. Noen åpner folks sekk på trikken helt åpenlyst, sier han.

Også bussene i hovedstaden er svært utsatt; hver dag advares passasjerene om at lommetyver er løs. Favorittobjektet er mobiltelefoner.

- Ofte skjer tyveriene når passasjerer går av eller på. Når folk dytter og presser, er det nesten umulig å oppdage at noen er på ferde i lommene dine, sier politimannen.

Spør om veien Den andre perioden er mellom 18 og 06. Da foregår tyveriene i hovedsak på utestedene, sier Hansen.

ET AV DE VERSTE STEDENE: Brugata trikkeholdeplass er et av stedene i Oslo som er mest utsatt for lommetyver. Ingrid Nordheim tar buss eller trikk til og fra Brugata hver dag. - Jeg burde kanskje passe litt bedre på veska. Jeg er nok litt for avslappet, sier hun til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ET AV DE VERSTE STEDENE: Brugata trikkeholdeplass er et av stedene i Oslo som er mest utsatt for lommetyver. Ingrid Nordheim tar buss eller trikk til og fra Brugata hver dag. - Jeg burde kanskje passe litt bedre på veska. Jeg er nok litt for avslappet, sier hun til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Han forteller at de kriminelle gjerne kommer inn på et utested og sveiper bordene i lokalet, på jakt etter henlagte lommebøker og mobiler. Og ofte får de napp.

- Folk er uforsiktige og legger fra seg mobilen på bordet. Da innledes ofte en avledningsmanøver, som å sette seg ved bordet og spørre om veien til f.eks. Holmenkollen. Samtidig legger de jakka oppå verdisakene dine - og når de går, er også lommeboka eller mobilen borte, sier stasjonssjefen, som understreker at det fins utallige måter å avlede godtroende Oslo-folk på.

- Oslo ikke bedre lenger Hansen synes også det er paradoksalt at folk tar en mengde forholdsregler når de reiser til andre hovedsteder beryktet for lommetyverier - som f.eks. Praha - men legger bort hemningene når de er hjemme.

- Oslo er blitt like ille som andre europeiske hovedsteder. Vi er lenge blitt forskånet for dette, men nå er det enkelt å reise fritt i Schengen-området. Det bringer mange kriminelle hit, sier stasjonssjefen.

På dagens pressekonferanse opplyste Oslo-politiet at de i fjor pågrep personer fra ca. 100 forskjellige land.

- Hvilke nasjonaliteter er mest representert blant lommetyvene?

- Det er nordafrikanere, romfolk fra Romania og andre østeuropeere. Særlig omreisende polske lommetyvgjenger er veldig flinke; de oppholder seg i Oslo i tre-fire dager, før de drar til en annen by, sier Hansen.

- Beskytt pinkoden Han har følgende forholdsregler til publikum:

- Ikke ha på deg unødvendig mange kort - og beskytt pinkoden, f.eks. ved å legge hånda over tastaturet, sier Hansen, og minner om at kortbruk ikke bare forekommer i minibanken, men også på kiosken og butikken.

- Og når du er i utelivet: Vær obs på hvor du legger lommeboka, og pass på alkoholinntaket. Står du og hoier og veiver på dansegolvet, er det fort gjort å få seg dårlige venner fort, sier Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon til Dagbladet.

- Skjedde veldig fort
Politimester Anstein Gjengedal ble for øvrig selv frastjålet lommeboka på Flytoget i 2007.

- Da vi var kommet inn på toget, så jeg plutselig at togbilletten min hadde falt ned. Da spurte kona om jeg hadde lommeboka mi. Jeg kjente etter, og da var lommeboka borte. Alt skjedde veldig fort, så dette var nok personer som hadde gjort det før, sa Gjengedal til Dagbladet den gang.

Saken ble henlagt.

LOMMETYV-OFFER: Oslos politimester Anstein Gjengedal ble selv frastjålet lommeboka på Flytoget. Nå oppretter han ei gruppe som skal ha bekjempelse av lommetyver som hovedoppgave. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX
LOMMETYV-OFFER: Oslos politimester Anstein Gjengedal ble selv frastjålet lommeboka på Flytoget. Nå oppretter han ei gruppe som skal ha bekjempelse av lommetyver som hovedoppgave. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX Vis mer