Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oslo forblir etnisk delt

- Det er ingen vei tilbake, sier Ap\'s Khalid Mahmood.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- I framtiden vil også Oslos skoler være geografisk og demografisk delt mellom øst og vest. Det er realitetene, og tro at vi kan gjøre noe med det er det samme som å tro på julenissen, sier Ap\'s fraksjonsleder for utdanningspolitikk, Khalid Mahmood, til Dagbladet.no. 

Han mener man nå må begynne å ta inn over seg realitetene. 

- Vi må ruste opp skolene til å møte utfordringen. Vi kan ikke løse dette ved å endre andelen av den ene eller den andre gruppen. Det er ikke mulig, sier Mahmood

Debatten har rast på Dagbladet.no etter at Aslam Ahsan sa han ville busse innvandrerbarn til vestkanten. Bakgrunnen var en oversikt Utdanningsetaten offentliggjorde tirsdag som viser at av 48 grunnskoler dette skoleåret har over 50 prosent elever med annet morsmål enn norsk. 

Her kan du se minoritetsandelen i Oslo-skolene (lenke nederst på siden).

Etter at saken ble publisert på Dagbladet.no har det foreløpig kommet inn over 3000 debattinnlegg. En av dem som reagerte mest på Ahsans forslag, var Frp\'s Christian Tybring-Gjedde. Han mener det er innvandrernes eget ansvar å gjøre noe med gettofiseringen i Oslo.

Les også: «- Ingen menneskerett å bo i Oslo»

Også leder for Norsk innvandrerforum, Athar Ali, reagerte på Ahsans forslag. Han mener det ikke vil vært noe problem hvis flere av Oslo-skolene fikk en andel på 100 prosent minoritetsbarn.  Han mener problemet er at skolene favoriserer typisk «norsk» kunnskap.

VIL KURSE INNVANDRERE: Et av tiltakene Mahmood foreslår for å bedre situasjonen er eget kurs for innvandrerforeldre for gjøre dem flinkere til å følge opp barna på skolen. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
VIL KURSE INNVANDRERE: Et av tiltakene Mahmood foreslår for å bedre situasjonen er eget kurs for innvandrerforeldre for gjøre dem flinkere til å følge opp barna på skolen. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Les også: «- Norske barn må lære mer om Pakistan»

Oslo Aps utdanningspolitiske talsperson, Khalid Mahmood, mener at Ali ikke tar inn over seg alvoret i situasjonen.

- Den tendensen vi har sett i det siste kommer til å fortsette. Det er ingen vei tilbake. Dette må vi legge til grunn når vi planlegger framtiden, sier Mahmood.  

Han mener Høyre og Fremskrittspartiet må ta ansvaret for situasjonen, da det er de som har sittet med makta de siste tolv årene.

- Hvis man skal forandre skolene sammensetning, må man forandere levekårsforskjellen. Nå er det for store økonomiske forskjeller til at man får en integrering. Dette er de borgelige partienes ansvar, da de har gjort for lite i å ta tak i problemet, sier Mahmood.

Et av tiltakene Mahmood foreslår for å bedre situasjonen, er eget kurs for innvandrerforeldre for gjøre dem flinkere til å følge opp barna på skolen.

- Mange innvandrerforeldre forstår ikke at de må følge opp barna i og utenfor skolen. Derfor ønsker vi å gi penger til skolene slik at de kan kurse foreldrene i hvordan det norske skolesystemet fungerer, sier Ap-politkeren.

image: - Oslo forblir etnisk delt
BØR LÆRE OM PAKISTAN: - Dagens undervisningen går på bekostning av minoritetsbarnas kulturelle kapital. Når man i så stor grad vurderer barna utfra norsk språk og norsk kunnskap gir det de norsk-språklig barna et fortrinn, sier Athar Ali til Dagbladet.no.
MENNESKERETT: - Ingen menneskerett å bo i Oslo, sier Frp\'s stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.no.
ADVARER MOT GETTO: - Vi kan ikke ha det sånn at innvandrere går på innvandrerskoler, bor i innvandrerbydeler og jobber i innvandrerjobber. Det er ikke noen ideell løsning, sier leder av Ressurssenteret for pakistanske barn, Aslam Ahsan, til Dagbladet.no
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media