Oslo-forbrytere skal få mildere straff

Kriminelle i Oslo kan regne med mildere straff enn «kolleger» andre steder i landet, hevder flere forsvarsadvokater. Grunnen er den seine saksbehandlingstida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslopolitiet bryter trolig ofte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og bakgrunnen for strafferabatten er et brev fra Justisdepartementet om rettergang innen rimelig tid etter at forbrytelse er begått. Oslopolitiet er jumbo når det gjelder saksbehandlingstid.

Advokat John Chr. Elden tolker departementet slik at det vil få betydning for straffeutmålingen i gamle saker.

Må vente fire år

- Kriminelle i Oslo vil slippe billigere fordi vi har et politi som er for trege med å få saker for retten. Det er ikke minst en stor påkjenning for klientene at de må vente tre- fire år på en rettssak, sier Elden.

- Det departementet sier, er at norske domstoler, når de har behandlet gamle saker, inntil nå har brutt EMK ved at de har gitt for strenge straffer. Slik sett vil rundskrivet få konkret betydning, sier han, og viser til en voldssak han nylig hadde hvor klienten slapp mot bot nettopp på grunn av politisommel.

- Han fikk bot delvis fordi saken var blitt gammel. Normal saksbehandlingstid skulle gitt ubetinget fengsel, sier Elden.

Samfunnstjeneste

En annen dom fra Oslo gir nok et grelt eksempel på hvilke konsekvenser treg behandling i politiet kan få. Fire menn var tiltalt for et grovt ran. En kvinne ble holdt fanget og truet med pistol i sin leilighet. En av mennene, som ble dømt for medvirkning til ranet, slapp med samfunnstjeneste. «De tiltalte var unge, og den lange saksbehandlingstiden var derfor spesielt uheldig,» heter det i dommen fra tingretten.

Statsadvokat Erik Førde er kritisk til oslopolitiets trege saksbehandling.

- En av de tiltalte ble avhørt først ett år etter ranet. Det tok et halvt år før politiet ransaket hjemmet til en av de andre tiltalte. Det er klart det er meget uheldig at politiet har brukt så lang tid, sier Førde.

- Stor belastning

En femte mann var også siktet i saken, men forsvant ut av landet før tiltalen ble tatt ut. Han er amerikansk statsborger og skal ha voldtatt ransofferet. Ifølge dommen truet han henne med at hun ville bli voldtatt av alle fem hvis hun ikke hadde sex med ham, før han skal ha tatt henne med på loftet og fullbyrdet voldtekten.

- Han var i Norge til i fjor høst, og reiste så tilbake til USA. Vilkårene for varetekt var ikke oppfylt, og da er det alltid en fare for at en siktet unndrar seg straff, sier statsadvokat Førde.

Kvinnens bistandsadvokat, Anja Hellander, sier hun frykter det vil bli tøft for hennes klient hvis saken kommer opp på ny.

- Det vil være en stor belastning for henne hvis det blir en ny rettsrunde, sier Hellander.

PÅGRIPELSE: Blir du arrestert for noe kriminelt i Oslo, kan saksbehandlingen bli så lang at du får «strafferabatt».