Oslo forlenger sosial nedstenging

Oslo kommune forlenger den sosiale nedstengingen «i foreløpig to uker til». Byrådsleder Raymond Johansen sier at smittetallene har skutt i været på nyåret.

Byrådsleder Raymond Johansen forlenger den sosiale nedstengingen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen forlenger den sosiale nedstengingen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune forlenger den sosiale nedstengingen av Oslo til 21. januar. Det kommer fram i en pressemelding fra kommunen onsdag ettermiddag.

Byrådet innførte 10. november en sosial nedstenging av Oslo, og forlenger nå nedstengingen «i foreløpig to uker til», med noen presiseringer og innstramminger.

Utvider forbud

Byrådet har besluttet å utvide forbudet mot innendørs fritidsaktiviteter til å også gjelde barn i barneskolealder og yngre. Fritidsklubbenes begrensede tilbud stenges, heter det i pressemeldingen.

- Nå stenger vi all idrett innendørs de neste to ukene. Vi har holdt tilbud for barn åpent så lenge vi kan, og vi vil åpne det så raskt vi kan. Vi vet at idrett og fritidsaktiviteter er veldig viktig for mange barn, og forstår at dette er vanskelig, både for barna og for de ildsjelene som står på for å gi barn og unge et godt tilbud, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) i pressemeldinga.

Byråden understreker at også idrettsarrangementer utendørs nå bør utsettes.

- De siste ukene har vi sett et tydelig smitteøkning i Norge. Det er en økning som gir grunn til bekymring. Regjeringen har fortløpende iverksatt ulike tiltak for å begrense smittespredningen, begynner justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Vis mer

- Skutt i været

- Som forventet har smittetallene skutt i været nå på nyåret, sannsynligvis som følge av samvær i jula og reiser. Smittetallet er i dag over 200 i Oslo for første gang siden 19. november. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å forlenge nedstengingen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i pressemeldingen.

Også testtallene har økt. Mandag og tirsdag denne uka har det blitt avlagt nesten 4000 tester per dag, mot under 1000 på de roligste dagene i jula, ifølge pressemeldingen.

- Det høye antallet tester lover godt for å fange opp så mye smitte som mulig, for å kunne spore den og for å kunne bryte smittekjeder, sier Johansen og oppfordrer alle med symptomer til å teste seg.

- Statsministeren kom søndag med en oppfordring til alle om å i all hovedsak unngå besøk i private hjem fram til 19. januar. Den oppfordringen støtter selvsagt Oslo kommune opp om. Forhåpentlig kan vi med en ekstra innsats nå få presset smitten ned igjen, sier byrådslederen.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

Beholder gult nivå

Samtidig informerer byrådet at det beholder gult nivå i barnehage og barneskole, og innfører dermed ikke rødt nivå slik det er i ungdomsskolen og videregående skole.

- Det har hele tiden vært viktig for byrådet å skåne barn og unge mest mulig. Det er nettopp noe av grunnen til at andre tiltak er så strenge. Vi ber for eksempel folk ikke gå på besøk til hverandre og bidra til mulig smitte, slik at ansatte i barnehager og skoler kan få utføre den viktige jobben de gjør. Derfor innfører vi ikke rødt nivå i barneskoler og barnehager nå, men beholder gult nivå. Dette er i tråd med anbefalinger fra både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Av samme grunn vil det være tiltak for barn og unge vi først vil vurdere lettelser i, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

Byrådet vil vurdere tiltakene på nytt før 21. januar.

Reglene for sosial nedstenging

Oversikt over endringer i reglene for den sosiale nedstengingen av Oslo (med virkning fra 7. januar):

 • Byrådet har besluttet å også forby innendørs breddeidrett og fritidsaktiviteter for barn. Det gjelder allerede et slik forbud for ungdom og voksne. Det vil likevel være mulig å gjennomføre følgende aktiviteter: skolesvømming for de under 20 år og svømming for profesjonelle utøvere, rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør og annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
 • I tråd med endringer i nasjonale regler, endres det maksimale antallet tillatt på gudstjenester og livssynssamlinger fra 20 til 10 personer.


Oversikt over alle regler i den sosiale nedstengingen av Oslo (med virkning fra 7. januar):

 • Alle innendørs arrangementer er forbudt.
 • Utendørs kan det gjennomføres arrangementer med maksimalt 200 personer. Oslo kommune støtter den nasjonale anbefalingen om å utsette alle arrangementer.
 • Alle virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- og fritidsaktiviteter må holde stengt. Det gjelder blant annet kinoer, teatre, lekeland, treningssentre, idretts- og svømmehaller.
 • Følgende virksomheter kan holde åpent: tros- og livssynshus, biblioteker, gallerier og annen utsalg av kunst, steder der det pågår aktiviteter for toppidretten og profesjonelle aktører, samt rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt på treningssentre og lignende steder.
 • Maksimalt 10 personer kan delta på gudstjenester og livssynsamlinger.
 • Butikker og kjøpesentre må sørge for nødvendig vakthold og sørge for at det ikke er flere tilstede i lokalet enn at kundene kan holde minst to meters avstand.
 • Det gjelder påbud om munnbind innendørs på offentlig sted og offentlig transport der man ikke kan opprettholde minst en meters avstand. Påbud om munnbind i taxi, både for sjåfør og passasjerer.
 • Breddeidrett og innendørs fritidsaktiviteter for barn, voksne og ungdom er stengt.
 • Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering. Serveringssteder kan holde åpent, uten å servere alkohol.
 • Det gjelder rødt nivå på ungdomsskolen og videregående skoler. I barnehager og barneskoler gjelder gult nivå.
 • Påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig, og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor.
 • Antall mennesker i private sammenkomster skal ikke overstige 10 personer. Alle må kunne holde minst en meters avstand. Oslo kommune støtter regjeringens anbefaling om ikke å dra på besøk eller motta besøk de neste to ukene.

  Kilde: Oslo kommune

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer