-SVEKKER ARRANGEMENTET: Det kan sås tvil om de politiske holdningene til noen av menneskerettighetsheltene som skal tale på Oslo Freedom Forum. -Det er problematisk at disse personene blir renvasket av arrangørens vignetter, siere Bente Erichsen, direktør ved Nobels fredssenter.  

Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
-SVEKKER ARRANGEMENTET: Det kan sås tvil om de politiske holdningene til noen av menneskerettighetsheltene som skal tale på Oslo Freedom Forum. -Det er problematisk at disse personene blir renvasket av arrangørens vignetter, siere Bente Erichsen, direktør ved Nobels fredssenter. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

- Oslo Freedom Forum er svekket

Nobel-direktør Bente Erichsen reagerer på at arrangørene har hentet mulige militærkupp-tilhengere til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samtidig som Oslo Freedom Forum åpnet i dag, offentliggjorde den venstreorienterte tankesmien Manifest Analyse en rapport og en video. Der anklages tre av konferansens menneskerettighets-talere for å ha vært involvert i eller aktivt støttet militærkupp i Latin-Amerika, slik Dagbladet skriver i dag.

-Det er synd at det kan sås tvil om noen av deltakernes politiske holdninger. Det svekker hele arrangementet, sier Bente Erichsen, direktør ved Nobels Fredssenter, en av konferansens offisielle støttespillere.  

Trekker ikke støtten
Men hun vil ikke følge oppfordringen fra seniorforsker Wenche Hauge ved Fredsforskningstinstituttet (Prio):

Hauge mener de offisielle støttespillerne til konferansen — som UD, Nobels fredssenter, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og Amnesty - bør trekke sin støtte til arrangementet.

Erichsen understreker også at Nobels fredssenter ikke støtter arrangementet økonomisk.   

-Det overordnede temaet for konferansen er i  utgangspunktet interessant. Men vi har ikke lagt oss opp i og kommer ikke til å legge oss opp i arrangementet og avviklingen av det, fordi vi i dette landet setter ytringsfriheten høyt, sier Erichsen.  

-Problematisk renvasking
Hun peker imidlertid på det hun betegner som en "svakhet" og et "problem" ved Oslo Freedom Forums presentasjonen av de tre talerne.

De er blitt anklaget for å ha vært involvert i eller aktivt støttet militærkupp. Men deres rolle i disse kuppene nevnes ikke, kun at de har vært ofre for forfølging fra henholdsvis Chavez og Castro-regimet.

-De blir dermed renvasket av arrangørens vignetter. Det syns jeg er problematisk. Jeg håper derfor det er anledning til å stille spørsmål, etter at de har talt. Det står det nemlig ingenting om i programmet, sier Erichsen.    

Ros fra Bondevik  
Heller ikke Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, vil følge oppfordringen om å trekke sin støtte til arrangementet.

-Konferansen utgjør en viktig møteplass for å utveksle ideer i kampen for menneskerettighetene, skriver spesialrådgiver Alf-Åge Hansen, ansvarlig for senterets menneskerettighetsarbeid, i en e-post til Dagbladet.

Han presiserer at Oslosenteret — "i likhet med UD og store deler av menneskerettighetsmiljøet i Norge" er en av mange støttespillere, og ikke gir konferansen økonomisk støtte.  Senteret kjenner heller ikke de enkelte talernes bakgrunn.

-At Oslosenteret har sagt ja til å være støttespiller for konferansen, betyr selvsagt ikke at vi nødvendigvis går god for alle meninger eller politiske sympatier som involverte deltakere måtte ha, skriver Bondeviks rådgiver.    

-Har ingenting på dem
Også Amnesty International presiserer at organisasjonen kun er en av flere støttespillere, og at de ikke har deltatt i utvelgelsen av talere.

-Vi har etter Dagbladets henvendelse sjekket så godt  det lar seg gjøre i våre arkiver, og kan ikke se at vi har noe på de tre aktuelle talerne. Vi kan dermed verken gå god for dem, eller ikke gå god for dem, sier Ina Tin, Amnestys kommunikasjonssjef i Norge.   

-Oslo Freedom Forum er blitt et veldig viktig forum for meningsutveksling. Arrangøren har klart å samle mange spennende mennesker, som har mye relevant å si om menneskerettigheter, og som selv har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd. Det kan gi oss impulser, og derfor har vi valgt å støtte konferansen. Det betyr ikke at Amnesty er enig i alt hver enkelt deltaker gir uttrykk for, sier Tin.  

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke respondert på Dagbladets henvendelse, og Oslo Freedom Forum ønsker ikke å kommentere denne saken.

ROSER ARRANGØREN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, følger ikke oppfordringen om å trekke seg ut av Oslo Freedom Forum.
Foto:  Kristin Svorte/Dagbladet
ROSER ARRANGØREN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, følger ikke oppfordringen om å trekke seg ut av Oslo Freedom Forum. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer