- Oslo Freedom Forum er svekket

Nobel-direktør Bente Erichsen reagerer på at arrangørene har hentet mulige militærkupp-tilhengere til Norge.

-SVEKKER ARRANGEMENTET: Det kan sås tvil om de politiske holdningene til noen av menneskerettighetsheltene som skal tale på Oslo Freedom Forum. -Det er problematisk at disse personene blir renvasket av arrangørens vignetter, siere Bente Erichsen, direktør ved Nobels fredssenter.  

Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
-SVEKKER ARRANGEMENTET: Det kan sås tvil om de politiske holdningene til noen av menneskerettighetsheltene som skal tale på Oslo Freedom Forum. -Det er problematisk at disse personene blir renvasket av arrangørens vignetter, siere Bente Erichsen, direktør ved Nobels fredssenter. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Samtidig som Oslo Freedom Forum åpnet i dag, offentliggjorde den venstreorienterte tankesmien Manifest Analyse en rapport og en video. Der anklages tre av konferansens menneskerettighets-talere for å ha vært involvert i eller aktivt støttet militærkupp i Latin-Amerika, slik Dagbladet skriver i dag.

-Det er synd at det kan sås tvil om noen av deltakernes politiske holdninger. Det svekker hele arrangementet, sier Bente Erichsen, direktør ved Nobels Fredssenter, en av konferansens offisielle støttespillere.  

Trekker ikke støtten
Men hun vil ikke følge oppfordringen fra seniorforsker Wenche Hauge ved Fredsforskningstinstituttet (Prio):

Hauge mener de offisielle støttespillerne til konferansen — som UD, Nobels fredssenter, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og Amnesty - bør trekke sin støtte til arrangementet.

Erichsen understreker også at Nobels fredssenter ikke støtter arrangementet økonomisk.   

-Det overordnede temaet for konferansen er i  utgangspunktet interessant. Men vi har ikke lagt oss opp i og kommer ikke til å legge oss opp i arrangementet og avviklingen av det, fordi vi i dette landet setter ytringsfriheten høyt, sier Erichsen.  

-Problematisk renvasking
Hun peker imidlertid på det hun betegner som en "svakhet" og et "problem" ved Oslo Freedom Forums presentasjonen av de tre talerne.

De er blitt anklaget for å ha vært involvert i eller aktivt støttet militærkupp. Men deres rolle i disse kuppene nevnes ikke, kun at de har vært ofre for forfølging fra henholdsvis Chavez og Castro-regimet.

-De blir dermed renvasket av arrangørens vignetter. Det syns jeg er problematisk. Jeg håper derfor det er anledning til å stille spørsmål, etter at de har talt. Det står det nemlig ingenting om i programmet, sier Erichsen.    

Ros fra Bondevik  
Heller ikke Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, vil følge oppfordringen om å trekke sin støtte til arrangementet.

-Konferansen utgjør en viktig møteplass for å utveksle ideer i kampen for menneskerettighetene, skriver spesialrådgiver Alf-Åge Hansen, ansvarlig for senterets menneskerettighetsarbeid, i en e-post til Dagbladet.

Oslo Freedom Forum

• Menneskerettighets-konferansen Oslo Freedom Forum arrangeres i Oslo fra i dag, mandag 26. april til torsdag 29. april. På konferansen skal mennesker som betegnes som "Human Rights Heroes" og "Voices of Freedom" dele sine førstehåndskunnskaper om kampen for menneskerettigheter.

• Blant talerne er en rekke verdenskjente menneskerettighets- og fredsforkjempere, som: Lech Walesa, Ingrid Betancort, Hernando de Soto, Garry Kasparov og Sima Samar.

• Arrangør er Human Rights Foundation, grunnlagt og ledet av norsk-venezuelaneren Thor Halvorssen.

• Foruten utenriksdepartementet og Oslo kommune, er sentrale aktører nasjonalt og internasjonalt innen fred- og menneskerettigheter offisielle støttespillere, deriblant:

• Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (ledet av Kjell Magne Bondevik), Nobels fredssenter (Geir Lundestad som styreleder), Amnesty International, Den norske Helsingforskomité og Stiftelsen Fritt Ord.

• En viktig støttespiller er  Civita, ledet av tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet. Clemet er også leder av Oslo Freedom Forums styre.

Han presiserer at Oslosenteret — "i likhet med UD og store deler av menneskerettighetsmiljøet i Norge" er en av mange støttespillere, og ikke gir konferansen økonomisk støtte.  Senteret kjenner heller ikke de enkelte talernes bakgrunn.

-At Oslosenteret har sagt ja til å være støttespiller for konferansen, betyr selvsagt ikke at vi nødvendigvis går god for alle meninger eller politiske sympatier som involverte deltakere måtte ha, skriver Bondeviks rådgiver.    

-Har ingenting på dem
Også Amnesty International presiserer at organisasjonen kun er en av flere støttespillere, og at de ikke har deltatt i utvelgelsen av talere.

-Vi har etter Dagbladets henvendelse sjekket så godt  det lar seg gjøre i våre arkiver, og kan ikke se at vi har noe på de tre aktuelle talerne. Vi kan dermed verken gå god for dem, eller ikke gå god for dem, sier Ina Tin, Amnestys kommunikasjonssjef i Norge.   

-Oslo Freedom Forum er blitt et veldig viktig forum for meningsutveksling. Arrangøren har klart å samle mange spennende mennesker, som har mye relevant å si om menneskerettigheter, og som selv har vært utsatt for menneskerettighetsbrudd. Det kan gi oss impulser, og derfor har vi valgt å støtte konferansen. Det betyr ikke at Amnesty er enig i alt hver enkelt deltaker gir uttrykk for, sier Tin.  

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke respondert på Dagbladets henvendelse, og Oslo Freedom Forum ønsker ikke å kommentere denne saken.

ROSER ARRANGØREN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, følger ikke oppfordringen om å trekke seg ut av Oslo Freedom Forum.
Foto:  Kristin Svorte/Dagbladet
ROSER ARRANGØREN: Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, ledet av Kjell Magne Bondevik, følger ikke oppfordringen om å trekke seg ut av Oslo Freedom Forum. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer