I HOLMGANG MED HOKSRUD: Byråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er ikke videre fornøyd med strategien til Hoksrud og Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I HOLMGANG MED HOKSRUD: Byråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er ikke videre fornøyd med strategien til Hoksrud og Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Eldreomsorg i Oslo

Oslo har fått 143 færre plasser på sykehjem: - Løftebrudd, hårreisende og svik, raser Bård Hoksrud

Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier Oslo ikke trenger så mange sykehjemsplasser likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge ferske tall fra SSB er det færre sykehjemsplasser i eldreomsorgen i Oslo i år enn på samme tid i fjor.

Tabellen (se nedenfor) viser at det i løpet av det siste året er 143 færre sykehjemsplasser og 102 færre rom for beboere i institusjoner i Oslo.

Men dette er ingenting å ta på vei for, ifølge ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Oslo trenger ikke flere sykehjemsplasser nå. Vi har hatt en sterk nedgang i bestillingen fra bydelene over tid, og kan ikke la masse plasser stå tomme, forklarer hun.

- Kan du love at det fortsatt er sykehjemsplass til alle som behøver det?

- Ja.

- Og til alle som ønsker?

- Det er ingen partier som ønsker en sykehjemsgaranti for alle eldre, svarer hun.

- Mindre behov

Ifølge Helsetilsynet har nordmenn rett til «bolig med heldøgns omsorgstjenester når kommunen ikke kan gi forsvarlig hjelp i hjemmet».

Type plassEndring i tallEndring i prosent
Plasser i institusjoner, korrigert for utleie-150-3,2
Plasser i sykehjem, korrigert for utleie-143-3,1
Kommunale sykehjemsplasser-46-2,1
Plasser i institusjon lokalisert i kommunen-138-3,0
Rom i institusjon-120-2,7
Rom for en beboer i institusjoner-102-2,3
Brukertilpasset enerom med bad/wc-177-6,7

Oslo kommune fører selv oversikt over ledige sykehjemsplasser i kommunen, og per 28. juni var det ledige senger på flere av hovedstadens institusjoner.

- Vi lovet aldri å bygge ut antallet sykehjemsplasser, men å ruste opp tjenestene som gjør det mulig for eldre å bo trygt og ha meningsfulle liv. Det er vi i full gang med, sier Thorkildsen.

Selv om byråden hevder hovedstaden «ikke trenger flere sykehjemsplasser nå», viser tall fra 2016 at mange ikke får sykehjemsplass:

  • Til tross for ledig kapasitet fikk 183 personer avslag om langtidsplass på sykehjem i fjor.

Rasende Hoksrud

Nettopp dét får Frps Bård Hoksrud til å se rødt. Han mener SSB-tallene avslører svak politisk styring av hovedstadens rødgrønne eldrebyråd.

- Dette gjør meg rasende, åpner han.

- SVs byråd, Inga Marte, legger ned over hundre sykehjemsplasser, samtidig som syke og pleietrengende eldre får avslag på sykehjemsplass, sier Hoksrud, som er Frps eldrepolitiske talsperson.

Det hører med til bildet at heller ikke Frp ønsker å gi sykehjemsplass til alle som ønsker det. I likhet med SV går også Frp inn for en behovsprøving av tjenesten.

Hoksrud mener likevel at tallene fra SSB vitner om et gedigent løftebrudd fra byrådet i Oslo.

- Arbeiderpartiet og SV lovte velgerne å bruke eiendomsskatten til å bedre eldreomsorgen. Nå gjør de det stikk motsatte. De tar inn flere hundre millioner i eiendomsskatt samtidig som de legger ned sykehjemsplasser. Dette er svik overfor velgerne, og ikke minst overfor de eldre, sier han.

- Kynisk av Inga Marte

Hoksrud viser blant annet til historien om den kreftsyke 100-åringen som ble nektet sykehjemsplass i fjor. Slike saker beviser - ifølge Hoksrud - at det er høyst uforsvarlig å kutte 143 sykehjemsplasser, slik Oslo kommune altså har gjort under Thorkildsens vakt.

- Det er kynisk av Inga Marte, som jo burde være den fremste til å tale de eldre sin sak i Oslo. At hun har samvittighet til å nekte pleietrengende mennesker den hjelp og omsorg de trenger, er hårreisende, sier han.

Thorkildsen holder fast ved at det er mer enn nok sykehjemsplasser i Oslo, men innrømmer at saker om pleietrengende eldre som ikke får sykehjemsplass er svært uheldig.

- Ja, det er høyst beklagelig. I de tilfellene gjør bydelene en for dårlig jobb med å kartlegge behovene til eldre. Slik skal det ikke være. Derfor er vi i full gang med å endre organiseringen og ruste opp bydelene, slik at kvalitetssikringen blir bedre.

- Jeg finner meg heller ikke i at Hoksrud sier at jeg personlig nekter pleietrengende mennesker den hjelpa og den omsorgen de trenger. Jeg legger tvert i mot all min tyngde i å sørge for at eldre som har lidd under en politikk der det stadig kom nye folk hjem til gamle og syke mennesker blir endret, sånn at de kan oppleve stabilitet og forutsigbarhet.

Thorkildsen sier ingen av byrådspartiene lovte å bygge flere sykehjemsplasser eller å opprettholde dagens sykehjem uavhengig av hvilken stand de er i.

- Det vi lovte var 500 nye årsverk som kan gjøre det mulig for eldre i Oslo å bo trygt hjemme så lenge de ønsker det.

- Faktum er at 17 av våre sykehjemsbygg fortsatt er uegnet til moderne sykehjemsdrift. Mener Hoksrud at vi ikke skal gjøre noe med det? Vedlikeholdsetterslepet er massivt, og derfor skal vi bygge mye nytt, sier hun.