Oslo Havn, Secora og NGI tiltalt for ulovlig dumping ved Malmøykalven

I tillegg er Oslo Havn og NGI tiltalt for falsk forklaring for offentlig myndighet.

 DUMPET FORURENSET MUDDER RETT I SJØEN: Oslo havn og Norges geotekniske institutt, entreprenøren Secora og fem personer tiltalt. Foto: SCANPIX.
DUMPET FORURENSET MUDDER RETT I SJØEN: Oslo havn og Norges geotekniske institutt, entreprenøren Secora og fem personer tiltalt. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo statsadvokatembeter har tatt ut tiltale mot Secora AS, Oslo Havn KF, Norges Geotekniske institutt (NGI), fire ansatte i Secora og en leder i Oslo Havn for ulovlig deponering av forurenset masse i deponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden.

I tillegg er NGI og Oslo Havn tiltalt for falsk forklaring for offentlig myndighet.

- Vi ser meget alvorlig på dette. Det er helt avgjørende for samfunnet at de som får utslippstillatelse holder de vilkårene som blir stilt. Særlig alvorlig er det når myndighetene får uriktige opplysninger. Det medfører at de får mindre mulighet til å overvåke det som skjer, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Dumpet i overflaten
33 000 kubikkmeter masse skal i stedet for å ha blitt ført ned i deponiet, ha blitt dumpet i vannet. I tillegg skal halvparten av 1160 loggførte deponeringer ha blitt utført med manglende eller mangelfull overvåkning.

Den ulovlige dumpingen skal ha skjedd fra deponeringen startet i mars 2006, til desember 2007. Årsaken skal ifølge politiadvokaten være problemer med deponiet.

I perioden fra januar til april 2007 avdekket NGI ifølge tiltalen at de ikke hadde mottatt inntil 49 av 200 målinger i forbindelse med deponeringen. Oslo Havn var ifølge tiltalen kjent med den manglende loggføringen, men rapporterte likevel til SFT at de hadde mottatt alle måledata.

Secora er i tillegg tiltalt for å ha pumpet ut kloakk fra sine skip i Oslofjorden under 300 meter fra land.

Omstridt prosjekt
Giftdumpingen ved Malmøykalven, kalt prosjekt Ren Oslofjord, har hele tiden vært svært omstridt. Oslo Havn KF fikk tillatelse fra SFT til å deponere mudrede masser i deponiet ved Malmøykalven i 2005.

- Vi mottok flere anmeldelser i saken høsten 2007 der det var påstått at slammet var deponert i overflaten og ikke ført ned i fjorden. Vi har ved hjelp av ahør og gjennomgåelse av papirer, målinger og overvåkinger avdekket at dette har forekommet, sier Hartmann.

Saken blir oversendt tingretten i løpet av de nærmeste ukene. Den blir trolig behandlet etter sommeren.

Nektet for giftspredning
I september 2007, altså i perioden da den ulovlige dumpingen skal ha foregått, ga Malmøya-aktivist og hotellkonge Petter Stordalen ut en avis der de hadde avbildet det de mente var giftspredning ved deponiet.

Havnedirektør nektet for at dette foregikk og anklaget Stordalen & co for løgn, bedrag og juks med bilder.

«Dette er direkte manipulasjon. Bildet er tatt av Agder Marines tildekking med ren leire over de mudrede områdene. Bildeteksten er derfor en fordreining av virkeligheten som passer inn i det bildet som motstanderne av prosjektet ønsker at Oslos befolkning skal ha», skrev hun i en pressemelding på Oslo kommunes hjemmesider med overskriften «Usann kampanjeavis om Ren Oslofjord».

Overfor Dagbladet.no nektet hun å utdype påstandene.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer, pressemeldingen er helt dekkende. Vi kjenner aktiviteten i området, sa hun til Dagbladet.no.