Oslo Havn slår tilbake mot politiet

- Skal bli spennende å se politiet dokumentere dette, sier styreleder Bernt Stilluf Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styreleder i Oslo Havn KF reagerer sterkt på tiltalen fra politiet om ulovlig giftdumping utenfor slamdeponiet ved Malmøykalven.

- For det første reagerer vi på at det er tatt ut tiltale mot en av de ansatte i Oslo Havn. De har gjort en kjempejobb med et fantastisk miljøprosjekt. I den grad det er gjort feil, er det ledelse og undertegnede som styreleder som skal tas. Det er utilbørlig å gå etter de ansatte, sier Bernt Stilluf Karlsen.

Dernest mener han politiet opererer med helt feil mengder giftslam på avveie.

- En uavhengig gransking viser at bare tre prosent av det politiet hevder er dumpet, faktisk er dumpet. De tre prosentene innebærer ikke noen overskridelse av miljøregnskapet vi hadde for prosjektet. Det skal bli spennende å se hvordan politiet skal dokumentere de resterende 97 prosentene, sier Karlsen, og refererer til en Veritas-rapport som Oslo Havn bestilte etter pålegg fra SFT.

Ifølge Karlsen må det også være en forutsetning at det er påvist alvorlige forurensingskonsekvenser etter giftdumpingen.

SFT var klar over at merutslippet ikke gikk utover de fastsatte rammene og at det ikke ble dokumentert alvorlige miljøskader. De så likevel på de gjentatte hendelsene som så alvorlige at de anmeldte saken i februar i fjor. Veritas-rapporten viste at det mest sannsynlig var dumpet minst tre lektere med slam og 15 lektere med stein og restmasser i overflaten.

Politiets etterforskning viser altså at det er dumpet betydelig mer.

- Vi har hatt anledning til å gå mye dypere ned i materien enn Veritas, sier politiadvokat Carl Graff Hartmann til Dagbladet.no.

< - FEIL ANTALL KUBIKK: Styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen mener politiet har tatt for kraftig i når det gjelder antall kubikk og beskriver slamdeponeringen som et flott miljøprosjekt. Foto: SCANPIX.
< - FEIL ANTALL KUBIKK: Styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen mener politiet har tatt for kraftig i når det gjelder antall kubikk og beskriver slamdeponeringen som et flott miljøprosjekt. Foto: SCANPIX. Vis mer

Anklagene om falsk forklaring skjønner Stilluf Karlsen ingenting av.

- Det har jeg aldri hørt om før. Jeg har ingen mening om det før jeg har lest hva det gjelder, det går ikke fram av tiltalen, sier Bent Stilluf Karlsen.

- Seier for miljøet
Norges Miljøvernforbund er svært fornøyd med politiets tiltale. De har sammen med flere organisasjoner engasjert seg i saken siden starten og brukt til sammen halvannen million kroner på den.

- Den største seieren i saken er ikke at disse folkene kommer til å bli straffet, seieren er størst for miljøet. For de 16 andre havnene i landet der det skal ryddes opp, kommer man til å velge helt andre løsninger, sier Kurt Oddekalv til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har foreløpig ikke lykkes i å få kommentar fra Secora, NGI eller SFT-sjef Ellen Hambro.

Les tidligere artikler om slamdeponiet i Oslofjorden.