Oslo Høyre: - Uheldig

Oslo Høyre-lederen vil ikke fordømme en reise hun ikke kjenner bakgrunnen for, men mener det er uheldig at partifelle Aamir Javed Sheikh deltok på en bryllupsseremoni i Pakistan.

LEDER: Heidi Nordby Lunde, stortingspolitiker og leder i Oslo Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
LEDER: Heidi Nordby Lunde, stortingspolitiker og leder i Oslo Høyre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Mens Høyre-politiker Afshan Rafiq har bedt folk om å ikke reise til utlandet denne påsken, har ektemannen, Høyre-politiker Aamir Javed Sheikh, reist til Pakistan.

Dette til tross for myndighetenes anbefaling om å ikke reise utenlands med mindre det er nødvendig. Sheikh har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men ektefelle Rafiq har forklart til VG at Sheikhs far ble syk, og at det var grunnen til at han valgte å reise.

- Både far og jeg har tidligere hatt corona, og vi hadde ikke reist til Pakistan om det ikke var tilfellet. Jeg skal selvfølgelig på karantenehotell så lenge det trengs. Jeg vil oppfordre alle som reiser å følge de strenge retningslinjene som er, og å være ærlig og åpen, sier Sheikh selv til VG.

Dagbladet har vært i kontakt med Rafiq, som viser til uttalelsene hun har gitt til VG. Sheikh har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

GIFT: Afshan Rafiq (tv) og mannen Aamir J. Sheikh giftet seg jula 2003. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GIFT: Afshan Rafiq (tv) og mannen Aamir J. Sheikh giftet seg jula 2003. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Folk ofrer mye

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, er helt klar på at Oslo Høyres oppfordring er å følge myndighetenes råd og ikke reise med mindre det er nødvendig. Hun understreker at hun ikke kjenner bakgrunnen for reisen, og kjenner bare til saken via media.

- Myndighetene fraråder unødvendig reise, så får man selv vurdere hva som er nødvendig reise. Hvis dette er en feriereise vil jeg fordømme det, men jeg forstår det sånn at det ikke er det. Det ville vært dumt av meg å forhåndsdømme.

På sosiale medier kan man se at Sheikh deltok på et bryllup i Pakistan denne helga. Rafiq bekrefter overfor VG at Sheikh var innom en Nikah-seremoni, altså en bryllupsseremoni.

På spørsmål om hun synes det var nødvendig å delta på bryllupsseremonien, omtaler hun det som uheldig.

- Det er åpenbart uheldig når vi er frarådet samlinger. Når vi reiser ut av Oslo, oppfordres vi til å oppføre oss som vi er i Oslo. Her har vi en besøksbegrensning på maks to gjester hjemme og blir bedt om å holde oss i ro. Jeg tror de fleste vil bli forbanna om noen ikke oppfører seg etter reglene, slik som andre gjør. Folk ofrer mye og særlig politikere skal gå fram med gode eksempler. De beste av oss kan gjøre feil. Når gode forbilder bryter reglene, gir ikke det oss anledning til å gjøre det samme. Om folk reagerer, forstår jeg det, men da bør reaksjonen være at man holder seg til de samme reglene som vi har gjort så langt. Jeg skjønner folk blir irritert.

- Skal gjelde for alle

- Afshan Rafiq har nylig bedt folk om å ikke reise til utlandet i påsken og har tidligere tatt til orde for å avlyse bryllupsfester. Skal ikke anbefalinger og regler gjelder for alle, også politikerne?

- Reglene og anbefalingene skal gjelde for alle. Man kan gi gode råd, selv om man selv bryter dem. Jeg er ikke for arvesynd, det må være Aamir som må svare for egne handlinger, svarer Nordby Lunde.

- Begge representerer Stovner Høyre, bydelen med det høyeste smittetrykket. Hva slags eksempel setter de for bydelen sin?

- Afshan har vært en god stemme i denne debatten over lengre tid. Hun har problematisert rundt sin egen bydel og turt å stå fram i denne debatten. Så er det slik at myndighetene fraråder reising med mindre det er helt nødvendig. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for reisen, men det er opp til egen vurdering. Jeg må nesten stole på den vurderingen.

Smittetoppen

Smitten i Oslo er fortsatt på et høyt nivå, og Stovner ligger fortsatt på smittetoppen med 1600 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Alna bydel med 1442 og Grorud med 1260.

Det er registrert 322 nye coronasmittede i byen det siste døgnet. Det er tre flere enn snittet de sju siste dagene.

322 tilfeller er likevel 27 færre enn dagen før, og 67 færre enn samme dag forrige uke.

Totalt er 27 584 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer