Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Høyre er en pengebinge

Oslo Høyre er trolig Norges rikeste lokalparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Høyre fikk 42,6 millioner kroner for Høyres Hus på Kalbakken i Groruddalen da næringsbygget ble solgt til eiendomsselskapet Gateplan A/S i april i fjor. Den 4600 kvadratmeter store bygningen har vært i Høyres eie siden 1965.

Rikere enn Erna

-  I flere tiår var bygget en ren kapitalplassering. Men partiet mente at markedet var bra og at vi burde selge, sier sjefssekretær Øystein V. Eriksen Søreide i Oslo Høyre til Dagbladet.


Gevinsten fra salget på 34 millioner kroner, gjør trolig Oslo Høyre til landets rikeste partilag.

Til sammenlikning hadde partileder Erna Solberg og Høyres hovedorganisasjon 1,7 millioner kroner i inntekter fra partiets formue i fjor.

Rike onkler

Men salgsgevinsten skal ikke brukes til en storslått valgkamp i Oslo neste år. Høyre har både byrådslederen og ordføreren i Oslo, og dermed mye å forsvare i kommunevalgkampen.

-  Storbyene Oslo, Bergen og Stavanger kommer til å bli premien partiene kjemper om ved valget neste år. Og fagbevegelsen kommer nok til å sette inn sine styrker for venstresida, sier Søreide.

Isteden frir partiet til sine rike onkler. Dagbladet skrev tidligere i sommer at flere av bidragsyterne til Høyres stortingsvalgkamp i fjor, trolig vil mobilisere ekstra for partiet foran kommunevalget neste år.

God Høyre-tradisjon

Oslo Høyre mottok til sammen 2,5 millioner kroner i partistøtte fra staten og kommunen i fjor. Siden 2004 har i hovedsak Oslo Høyre i gjennomsnitt årlig tatt ut to millioner kroner i utbytte fra eiendomsselskapet Høyres Hus A/S. Men partilaget komme ikke til å ta ut mer i utbytte etter salget, ifølge Søreide.

-  Salgsgevinsten skal reinvesteres. Men hvor vi plasserer pengene er fortsatt til vurdering. Men de skal investeres langsiktig, i god Høyre-tradisjon, sier Søreide.

Oslo Høyre eier nå bare Høyres Hus i Stortingsgata, gjennom eiendomsselskapet Høyres Hus A/S.

Med jevne mellomrom har røster i partilaget argumentert for salg også av hovedkontoret midt i Oslo sentrum, men administrasjonssjef i Høyres Hus A/S, Jens Håkon Hauge, avviser at det kommer til å skje.


-  Høyres Hus er arvesølvet til partiet, sier Hauge til Dagbladet.

Høyres østfront

Høyre har forsøkt å selge Høyres Hus på Kalbakken siden 2000, men få har vært interessert i næringsbygget som hadde 22 leietakere da Høyre solgte. Det var Høyres tidligere ordførere Albert Nordengen og Rolf Stranger som i 1965 sto bak kjøpet av tomta i Trondheimsveien 391 og byggingen på Kaldbakken.


Da skulle bygget fungere som partiets østfront med massemøter og partikontor for Høyre i Groruddalen, hvor Arbeiderpartiet dominerte blant velgerne.

-  Partiet så nå at det ikke lå noe partistrategisk i å eie et bygg i Groruddalen. For vi trommer ikke sammen til store partimøter i bydeler hvor vi står svakt lenger, sier Hauge.