H vs. H: Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, drar partilaget i motsatt retning av det Høyre sentralt foreslår i nytt program. Det endelige programmet Høyre skal gå til valg på, vedtas på landsmøtet i mai. Foto: Morten Holm / Scanpix og Øistein Norum Monsen / Dagbladet
H vs. H: Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, drar partilaget i motsatt retning av det Høyre sentralt foreslår i nytt program. Det endelige programmet Høyre skal gå til valg på, vedtas på landsmøtet i mai. Foto: Morten Holm / Scanpix og Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Oslo Høyre: Ja til eggdonasjon Høyre: Nei til eggdonasjon

- Det ser ut som to forskjellige partier, sier tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partileder Erna Solberg har tatt mål av seg til å lede alle fire ikke-sosialistiske partier mot et regjeringsalternativ som kan overbevise velgerne. Partiets programkomité, ledet av nestleder Bent Høie, sliter med å overbevise sine egne.

I helga behandlet nemlig Oslo Høyre, partiets største fylkeslag, forslaget til nytt partiprogram. I sentrale verdispørsmål innen gen- og bioteknologi, vedtok Oslo Høyre standpunkt som er stikk i strid med programforslaget.

Å lede en koallisjonsregjering sammenlignes ofte med å bære staur. Enkelte ting tyder på at Høyre-leder Erna Solberg allerede har favnen full. Endelig partiprogram skal vedtas på landsmøtet i mai. Det kan bli en real batalje.

Stikk i strid I programforslaget slår Høyre sentralt fast:

• Forhindre at menneskelig liv sorteres ut fra egenskaper.
• Fjerne eugenisk indikasjon som selvstendig abortkriterium.
• Si nei til en tidlig, ekstra ultralyd.
• Si nei til surrogati og eggdonasjon.
• Unngå at mennesker blir redusert til et middel for andre.
• Si nei til forskning på befruktede egg.
• Styrke stamcelleforskningen på stamceller fra fødte mennesker.

I Oslo er de ikke uten videre enige, og vil at kapitlet om bioteknologi skal se slik ut: 

• Nei til surrogati.
• Ja til eggdonasjon.
• Si ja til forskning på befruktede egg.
• Styrke stamcelleforskningen.

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, nå leder av tankesmia Civita, har gjort den samme oppsummeringen på sin blogg, og konstaterer: «Det ser ut som to forskjellige partier.»

- Ikke oppsiktsvekkende Overfor Dagbladet uttrykker Clemet imidlertid ikke nevneverdig bekymring over partiuenigheten i disse spørsmålene, og hun understreker at det lenge har vært diskusjon om disse spørsmålene i Høyre.

- Dette er et skille i alle partier, kanskje bortsett fra i Krf. Det er heller ikke speiselt oppsiktvekkende, det er alltid debatter om slike ting, sier hun til Dagbladet.

Hun er usikkert på hvovidt dette vil bli stridstemaer på landsmøtet, og legger til at hun ikke har oversikt over hva de andre fylkeslagene har vedtatt.
 
- Jeg vet ikke hva som blir vedtatt på landsmøtet, men jeg tror neppe det er Oslo Høyres syn, sier hun.

- Forventer debatt Partileder Erna Solberg vil av prinsipielle årsaker ikke kommentere programspørsmål, og kommunikasjonsrådgiver Rolf Erik Tveten henviser til nestleder Bent Høie, som har ledet programarbeidet i Høyre.

- TO FORSKJELLIGE PARTIER: Tidligere Høyre-statsråd har blogget om Oslo Høyres opposisjon til Høyre sentralt i bioteknologispørsmål. Foto:  Mette Møller/Dagbladet
- TO FORSKJELLIGE PARTIER: Tidligere Høyre-statsråd har blogget om Oslo Høyres opposisjon til Høyre sentralt i bioteknologispørsmål. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke overrasket over at de har gått i motsatt retning, det gjorde de i Oslo også sist vi diskuterte dette i Høyre. Men landsmøtet konkluderte da med noe annet, sier Høie til Dagbladet.

Han vil ikke foregripe hva landsmøtet vil falle ned på, og sier han forventer debatt om det som er tunge verdispørsmål.

- Det er det eneste jeg er sikker på sier han, og legger til at de motstridende synspunktene i disse spørsmålene viser bredden i partiet.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup.

Stridstema også i regjeringen I den rødgrønne regjeringen er det også dype motsetninger i bioteknologispørsmål. Ap vil åpne for eggdonasjon, og har fått regjeringskollega SV med seg. Sp står steilt imot og vurderer dissens.

Krf er også imot, og på Stortinget har det største opposisjonspartiet, Frp, snudd fra nei til ja.

LEDET PROGRAMARBEIDET: Bent Høie er nestleder i Høyre, og har ledet arbeidet med nytt partiprogram fram mot valget i høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LEDET PROGRAMARBEIDET: Bent Høie er nestleder i Høyre, og har ledet arbeidet med nytt partiprogram fram mot valget i høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer