Oslo Høyre vil ha skjenking døgnet rundt

Mener det blir mindre bråk på byen. - Nei, volden vil øke, hevder ruspolitisk organisasjon.

FÅR UBEGRENSET ÅPNINGSTID?: Tradisjonsrike Teddy's Soft Bar i Oslo sentrum har mange stamkunder, hvorav en hel del nok kunne tenke seg å kjøpe øl også etter klokka 03. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FÅR UBEGRENSET ÅPNINGSTID?: Tradisjonsrike Teddy's Soft Bar i Oslo sentrum har mange stamkunder, hvorav en hel del nok kunne tenke seg å kjøpe øl også etter klokka 03. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare én dag etter at regjeringen foreløpig skrinla å innskrenke skjenketidene over hele landet til klokka 02, flesker Oslo Høyre til:

I førsteutkastet til valgprogrammet til neste års kommunevalg erklærer hovedstadspartiet at de vil arbeide for et prøveprosjekt med uinnskrenket skjenking på utvalgte utesteder i byen, skriver lokalavisa dittoslo.no.

- Det stemmer at vi ønsker en slik prøveordning, ja, sier Rune Aale-Hansen i St. Hanshaugen Høyre til Dagbladet.

Per i dag har ingen utesteder i Norge lov til å servere alkohol etter klokka 03.

- Tiltak mot bråk Aale-Hansen forklarer at en hovedmotivasjon for forslaget er å begrense mengden av uro på byen.

- Vi mener bestemt at det i dag er unødvendig mye bråk og vold rundt stengetid fordi alle skal ut av skjenkestedene samtidig. Ut fra det vi har sett i europeiske byer som Berlin, som har mer liberale regler, vil voldsmengden minke betraktelig, sier han og utdyper:

- Vi tror ikke nødvendigvis at alle blir sittende på byen til klokka 06 med utvidede skjenketider; vår erfaring sier oss at i disse byene går folk hjem til mer spredte tidspunkt når de har muligheten til det, og utestedene stenger fordi kundene er dratt, ikke fordi de er pålagt å stenge på et visst klokkeslett; det er et spørsmål om tilbud og etterspørsel. Og man slipper bråket.

- Har dere fagmateriale som støtter opp om oppfatningen?

- På møtene vi har hatt med politiet, har jeg forstått det slik at politimesteren ser det som et problem at alle skal ut samtidig. I tråd med dette er det et mål for oss at folk drar hjem til ulike tidspunkt.

- Ikke frislepp Aale-Hansen understreker at Oslo Høyre ikke ønsker seg noe frislepp av skjenketidene for samtlige utesteder i byen.

- Det er viktig å få fram at utestedene som skal få tilgang til uinnskrenket skjenketid, ikke må ligge slik til at de kommer i konflikt med boligområder. Derfor er det hovedsakelig utesteder i indre by, f.eks. rundt Karl Johan, som er mest aktuelle, sier han - og understreker:

- På den ene siden er det viktig for oss at den enkelte selv skal kunne bestemme når han eller hun skal gå hjem. På den annen side må ikke dette ødelegge folks nattesøvn.

- Bort med skjenkeringen Den nasjonale skjenkepolitikken ble gradvis innskrenket fra midten av 90-tallet, og ledet fram til dagens 03-grense.

I mange større byer praktiseres i tillegg såkalte skjenkeringer, som innebærer at bare den indre bykjernen, med ytterst få unntak, får lov til å skjenke til siste slutt; i Oslo må kranene i bydelene i dag stenge halv ett.

Aale-Hansen presiserer at forslaget om uinnskrenket skjenketid er en del av et større programpunkt, og at det først og fremst er skjenkeringen lokalpartiet vil til livs.

- Det burde være mulig for utesteder langt fra boligområder, som f.eks. Frognerseteren restaurant, å kunne skjenke seint uten å bli rammet av skjenkeringen, sier han.

- Mer fyll og vold Sten Magne Berglund, assisterende generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, deler ikke Aale-Hansens oppfatning om utvidede skjenketider som voldsforebyggende tiltak; tvert imot er han rystet over Oslo Høyres planer.

- All forskning viser at en slik ordning vil føre til mer fyll og vold i Oslos gater, sier Berglund til dittoslo.no.

Han peker på at partiets prøveprosjekt allerede er blitt gjennomført - i Reykjavik.

- Det resulterte i en enorm økning i antallet voldstilfeller og køer på legevakta, sier han.

- Bør stramme inn Actis-lederen mener tvert imot at man bør stramme inn, ikke utvide, skjenketidene.

- Jeg synes det er ille å skulle bruke av skattebetalernes penger til å passe på enda flere fulle voksne enn man allerede gjør i utgangspunktet, sier han.

Heller ikke Aud Kvalbein (KrF) i Oslo bystyres helse- og sosialkomité er begeistret for Aale-Hansen og partiets utspill.

- All forskning viser at større tilgjengelighet fører til mer bruk, og dermed også et større misbruk med tilhørende problemer, sier hun til dittoslo.no.

FRISKT UTSPILL: Rune Aale-Hansen i Oslo Høyre mener bestemt at bråket i Oslo sentrum om natta vil bli kraftig redusert dersom lokallaget får gjennomslag for forslaget om uinnskrenkede skjenketider og oppheving av skjenkeringen. Her foran Høyres Hus, som for øvrig også huser det kjente dansestedet Frascati. Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø
FRISKT UTSPILL: Rune Aale-Hansen i Oslo Høyre mener bestemt at bråket i Oslo sentrum om natta vil bli kraftig redusert dersom lokallaget får gjennomslag for forslaget om uinnskrenkede skjenketider og oppheving av skjenkeringen. Her foran Høyres Hus, som for øvrig også huser det kjente dansestedet Frascati. Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer