Oslo Høyres boligfiasko

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Boligmangelen og økningen i boligprisene i Oslo har lenge vært et problem. Men ingen ting er gjort. Nå er tilstandene blitt så ille, at boligpolitikken burde stå på toppen av alle partiers prioritetsliste i årets valgkamp. Vi frykter at politikerne helst vil snakke om andre ting. Da unngår de et oppgjør om ansvaret for tingenes tilstand og om tiltak som kan bedre situasjonen i åra framover. Det vil være sterkt å beklage. For nå er situasjonen prekær.
  • Det er selvsagt hyggelig for alle boligeiere å se at verdien på deres eiendommer øker i meget rask takt. De fleste av byens politikere befinner seg i denne kategorien. Men denne prisutviklingen er en katastrofe for ungdom i etableringsfasen. Det samme er tilfellet for alle innflytterne, som må dra til Oslo for å skaffe seg arbeid eller utdanning. Halvparten av befolkningsveksten i landet tilfaller nå Oslo og Akershus. Samtidig bygges det nesten ikke boliger i landets mest folketette område. Oslo presterer å bygge bare 1000 boliger i år. I et avregulert boligmarked må dette selvsagt føre til sterk ubalanse. Siste halve året har prisen på OBOS-leiligheter steget med 23 prosent. Det er ille.
  • Nå kommer også kritikken fra faglig hold. Oslo kommune bidrar sterkt til prisøkningen ved å bremse nybyggingen. Politikere og administrasjonen er som en propp i byggesakene. Det mangler ikke på prosjekter. Det finnes også tomter selv uten at markagrensen berøres. Men det hjelper ikke. Tregheten i kommunen legger en kvelende hånd over nybyggingen. Det tar altfor lang tid å få ferdigbehandlet byggesaker.
  • Høyre skal nå stå til regnskap for styret i hovedstaden. Den dommen byggebransjen feller over dagens byråd, rammer partiet med full tyngde. Eneste måten Høyre kan redde seg ut av situasjonen på, er at partiet legger fram helt konkrete planer med løfter om forbedringer innen boligetaten. Det må omfatte både nye boligprosjekter og forenkling av saksbehandlingen. Bare på den måten kan partiet vise at det tar byens boligmangel på alvor.