Oslo i helspenn

Klokka 12 roper Blitz i gang demonstrasjons-helga. Butikkene klargjør barrikadene, demonstrantene fikser våpen og bannere og politiet har ligget i hardtrening. Les om forberedelsene og se lista over arrangementene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som kan bli tidenes opptøyshelg i hovedstaden starter ifølge programmet med Blitz' demonstrasjon mot overvåking utenfor Stortinget klokka 12. Samtidig et steinkast unna demonstrerer Aksjon Slett u-landsgjelda foran Nationaltheatret.

Butikkene langs Karl Johan frykter at paradegata skal bli omgjort til en slagmark i løpet av helga.

- Oslo Handelsstand har opprettet et telefonnummer som butikkeiere kan ringe til for å få sikkerhetsveiledning. Nummeret er betjent av et privat vaktselskap, sier direktør Jan Berggraf i Oslo Handelsstand.

Dyrt for butikkene

Allerede fredag hadde mange butikker fjernet stativer og andre gjenstander på gata. Noen vil gå så langt som å barrikadere hele butikken dersom demonstrantene går amok slik vi har sett ved andre demonstasjoner rundt om i verden.

- Vi forbereder oss på det verste, men håper det går bra, sier daglig leder Søren Alling i Jack & Jones-butikken i Karl Johans gate.

De står klare til å dekke vinduene med treplater, og vil holde stengt fram til onsdag dersom det blir bråk. Knuste ruter kan koste oppmot 120 000 kroner, og i tillegg kommer inntektstapet ved å holde stengt. Flere private vaktfirmaer har hjulpet handelsstanden med forberedelsene.

Politiet har i flere dager drevet intens trening på Fornebu for å være forberedt til eventuelle gatekamper. Med komplett terrorutstyr har de kjempet mot leke-demonstranter, flammer og gass. Attac og de andre medlemsorganisasjonene i Oslo 2002 raser mot det de kaller politiets «borgerkrigsforberedelser» i forbindelse med Verdensbankens ABCDE-møte.

Mener politiet hisser til krig

- Politiet gjør det fysisk vanskelig for oss å si hva vi mener, sier Attac Norge-leder Vegard Hole.

Fredag ettermiddag demonstrerte de foran Justisdepartementet hvor de overleverte et brev til justisminister Odd Einar Dørums statssekretær Rita Sletner (V). Justisministeren selv møtte ikke opp. Sletner tok imot brevet, ønsket demonstrantene lykke til med demonstrasjonene, men henviste videre til Oslo politidistrikt.

I brevet demonstrantene overleverte skriver de at de har sett «en mengde utspill fra politiet som media har blåst opp på en måte vi mener er svært uheldig.»

- Politiet har et stort ansvar for hvordan de henvender seg til offentligheten, mener Attac-lederen.

Demonstrantene hevder at etableringen av en såkalt unntakstilstand er et forsøk på å skremme folk fra å demonstrere og hindre byens normale liv.

- Vi vil uttrykke vår beklagelse over den enorme opptrappingen politiet har hatt. Det virker som politiet forbereder seg på borgerkrig, sa Hole i sin appell.

Kritiserer kritikerne

Ikke alle demonstrantene vil legge seg på Attacs ikke-volds-linje. Stein fra t-bane-skinnegangene og en nyutviklet trykkluftskanon er blant våpnene som de planlegger å ta i bruk mot politiet. Nettavisen kjenner til at en gruppe unge aktivister har laget en såkalt potetkanon som kan avfyre ladninger i stor hastighet. De siste ukene har ungdommene trent jevnlig med det nye våpenet, og Politiets sikkerhetstjeneste skal ha fulgt treningen med stor interesse.

  • Flere steder i Oslo skal aktivistene også ha etablert steindepoter. Politiet kjenner til minst ett av disse depotene.

Professor Kalle Moene ved Økonomisk institutt ved Universitet i Oslo skal holde et innlegg under ABCDE-konferansen. Han går hardt ut mot kritikerne av Verdensbanken, men legger til at de fleste av deltakerne på konferansen også er kritiske og på mange måter enige med forskere som har valgt å takke nei til å delta.

- Kritikerne av Verdensbanken har ofte sterkere standpunkter enn argumenter, sier han i et intervju.

FULL BEREDSKAP: Også i dag trente politiet mellom containerne på Fornebu.
<B>SIER SIN MENING: Vegard Velle og Marit Angellof i Internasjonale Sosialister forbereder seg til demonstrasjonene mot Verdensbanken.
<B>AVSTENGT KONFERANSE-HOTELL: Holmenkollen Park Hotel skal huse Verdensbankens oslomøte, og er derfor gjerdet inn.
<B>FRYKTER BRÅKET: Butikksjef Søren Alling stenger Jack & Jones-butikken på Karl Johan hvis det blir for mye bråk. Han kommer trolig også til å barrikadere vinduene.
<B>ØNSKER FREDELIGE DEMONSTASJONER: Organisasjonen Oslo 2002 protesterte utenfor Justisdepartementet mot at politiet bortimot stenger byen i helga. Statssekretær Rita Sletner tok i mot protestbrevet.
<B>KLAR TIL KRIG: Politiet har kjøpt inn nytt verneutstyr for 15 millioner kroner for å være klar til helga.