Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sommerværet 2018

Oslo i tidlig ledelse. Nå kjemper tre byer om å vinne værkrigen

Dette kan bli den varmeste maidagen noensinne. Bergen er i føringen.

REKORD-TEMPERATUR: Følg værkrigen direkte - grad for grad. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Det er nå satt ny varmerekord for mai i Bergen med 30,5 grader. Det tvitrer Meteorologene. Ved siste måling i 14-tida var Stavanger nærmest med 29,9 grader, mens Oslo hadde 28,8 grader. Dagbladet livesender fra en bil som står i solsteiken i hovedstaden.

Stavanger, Oslo og Bergen kriger i dag om å sette ny rekord for varmeste dag i mai.

- I dag blir det rekordforsøk i #SørNorge for makstemperatur i mai! Vi er klare for å notere! skriver Meteorologene på Twitter.

Klokka sju i dag tidlig var det hovedstaden som gikk i en tidlig og klar ledelse med 21,5 grader, fulgt av Stavanger med 19,4 og Bergen med 17,6.

- Sykt varmt

Men konkurransen synes å hardne til.

- Det er sykt varmt. Her må vi sitte i skyggen for å prøve og ikke svette så mye, melder komiker Per Inge Torkelsen fra hjemmekontoret i Stavanger.

Torkelsen trasker bort til gradestokken i skyggen. Der leser han av 29,5 grader klokka 09.50 onsdag morgen. Det er bare 0,2 grader unna mai-rekorden i Stavanger på 29,7 satt i 1942, elleve år før Torkelsen ble født.

- Hva tenker du om varmekrigen med Oslo og Bergen?

- Det bryr ikke jeg meg om. Er det ikke greit å bytte på godene av og til? Det er litt show og demokratisk når for eksempel Nord-Norge har det varmest og finest.

- Vi har jo det estetisk vakreste. Da er kjekt at de andre også får kose seg, sier Torkelsen til Dagbladet.

31,8 grader

«Nå har Bergen slått Trondheim i fotball, men slår de Oslo i antall varmegrader? Rekorden i mai er 29,8 grader begge steder, men i morgen tror vi de når nye høyder», tvitret Meteorologene i går.

Det håper Bergens varaordfører Marita Moltu, tidligere KrF, nå politisk uavhengig.

- Ja, tenk om det skulle bli Bergen som vinner dette. Vi må jo nesten ta ferie når det blir så fint vær som nå, for vi vet at regnet vil komme tilbake, sier Moltu.

Varaordføreren har ikke gradestokk på kontoret som vender ut mot Ulriken, men sier hun har måttet blende for vinduene for å unngå at kontoret blir ei badstue.

- Men jeg klager ikke, bortsett fra på det faktum at jeg i dag må sitte inne hele dagen. Det er nedtur, men jobb er jobb, sier Moltu.

Rekorden for høyeste maksimumstemperatur i Norge i mai, ble registrert 27. mai i fjor. Sigdal kommune i Buskerud er derfor foreløpig tittelholder med 31,8 grader.

- Gode muligheter

Oslo-ordføreren er seierssikker.

- Jeg tror vi har veldig gode muligheter til å slå rekorden. Vi satser alltid høyt i Oslo - på alle plan. Vi er opptatt av god konkurranse, og jeg går åpenbart for seier her, sier Oslos ordfører Marianne Borgen til Dagbladet.

- Hvor surt er det om rekorden går til en av de andre byene?

- Vi er en solidarisk by. Derfor må vi også kunne unne bergenserne litt fint vær. Om de slår oss med en halv varmegrad så skal vi nok klare å leve med det, men når denne konkurransen først er satt opp, så går vi for seier, sier hun.

Borgen minner alle som oppholder seg i hovedstaden om å drikke vann og søke skygge i ny og ne. Selv sørger hun for å få mange turer ut i sola, når været tross alt er som det er.

- Det er gode forhold på Rådhuset. Jeg har et solfylt kontor, og klarer meg fint med persienner og aircondition. Men jeg har stor glede av sola, og akkurat disse dagene så sitter jeg ikke mye inne. Akkurat nå er jeg på vei til å åpne en ny barnehage, og det er helt fantastisk å kunne gjøre det sammen med barna ute i sola.

- Jeg er veldig glad for at det faktisk er varmerekorder, ikke kulderekorder, vi kjemper for i mai i år. Jeg tror vi alle har behov for sola og lyset etter en lang vinter.

Bergen leder

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl tør foreløpig ikke spå en vinner av den pågående hetekrigen.

- Det er et jevnt løp, og det er fair. Marginene er så små at det er vanskelig å si om varmerekorden vil ryke og hvor. Det kan gå alle veier, selv om det er litt større sannsynlighet for at det vil bli varmest på Vestlandet på grunn av fralandsvind, sier Løvdahl.

Ved måling klokka ti har Bergen overtatt ledelsen med 25,4 grader, fulgt av Oslo med 23,9 og Stavanger med 22,8.

Ved måling klokka 12 befester Bergen sin ledelse, og det nærmer seg rekord. Bergen har nå 29,3 grader, Stavanger har 28,1 og Oslo har sakket akterut med 26,5.

- Men det er først etter klokka 14 at det vil dra seg til. Oslo kan være en «late bloomer», sier statsmeteorologen.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media