Oslo-imam ut mot arabiske land

Burde reagert mot USA tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Imam Kamel Amara i Det Islamske Forbundet i Oslo brukte fredagsbønnen i moskeen til å snakke om den siste ukas karikaturkontroverser. Imamen undrer seg over at de muslimske landene først reagerer nå.

- Det er ikke noe nytt det som skjer nå, og verre ting har skjedd tidligere. Hvorfor protesterer de nå?, spurte han menigheten sin. Og fulgte opp med eksempler på andre, og vel så graverende ting fra vår nære fortid:

- Koranen ble revet i stykker i Guantanamo, brent i Irak. Hva gjorde arabiske myndigheter da dette skjedde? Da var det bare svake reaksjoner, og de burde reagert sterkere da, sa han i talen.

Heller ikke da hijaben ble forsøkt forbudt i flere land var reaksjonene så sterke som nå. Og imamen undrer seg over det også.

Maner til fredlige demonstrasjoner

Selv tar imamen avstand fra karikaturene av Muhammed som etterhvert er publisert over det meste av Europa. Han mener det er riktig å reagere mot tegningene, og mener aksjonene slik de har foregått er greie. Likevel maner han verdens muslimer til ikke å gå for langt.

- Det er viktig at demonstrasjonene ikke preges av hat og fanatisme, fortalte han menigheten.

Overfor Dagbladet.no utdyper han sitt syn på at det er riktig å reagere:

- Vi ser på dette som et overgrep, og derfor er det riktig å reagere.

Servile overfor USA

Men selv om han mener det er riktig å reagere på tegningene, lar han også det skinne gjennom at det er enklere å reagere overfor land som Norge og Danmark enn overfor en supermakt som USA.

- Å kalle hjem ambassadører fra København er ikke nok når Koranen ble brent andre steder. De skulle ha reagert sterkere da, og kalt hjem sine ambassadører etter at det skjedde, sa han i talen sin.

Men brenningen og håningen av Koranen var det amerikanske soldater som utførte, og Saudi-Arabia og Syria, som har kalt hjem sine ambassadører fra Danmark, har fortsatt sine ambassadører på plass i Washington DC.

Når det gjelder hvem som først trykket Muhammed-tegningene i Norge, lar imamen seg heller ikke overraske over at det var den kristne avisa Magazinet som sto bak.

- Det er ikke overraskende for oss at tegningene av profeten trykkes av de som ikke liker profeten, sier imamen.

MENER DE ARABISKE LANDENE BURDE REAGERT TIDLIGERE: Hvorfor reagerte ingen da Koranen ble revet i stykker på Guantanamo, spurte imam Kamel Amara under fredagsbønnen i Det Islamske Forbundet i ettermiddag.