Oslo innfører karakterer i 7.-klasse uten å spørre Kristin Halvorsen

«Veldig spesielt», sier Regjeringen.

«VELDIG SPESIELT»: Kristin Halvorsens (SV) statssekretær mener det er «veldig spesielt» at Høyre bevisst forsøker å omgå opplæringsloven. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
«VELDIG SPESIELT»: Kristin Halvorsens (SV) statssekretær mener det er «veldig spesielt» at Høyre bevisst forsøker å omgå opplæringsloven. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) setter i gang forsøk med karakterer i basisfag på 7. trinn, skriver Aftenposten.

Ti barneskoler i Oslo søkte for tre år siden Utdanningsdirektoratet om å få starte et prøveprosjekt med karakterer i basisfag i barneskolens siste år, 7. klasse.

Utdanningsetaten i Oslo fikk avslag på søknaden, men nå omgår skolebyråden opplæringsloven.

Ødegaard innfører karakterer bakveien ved at læreren muntlig skal forklare elevene hvilken karakter de ville ha fått, samtidig som de får sine skriftlige vurderinger.

- Denne gangen søker jeg ikke om lov til å sette i gang, sier Ødegaard.

Utfordrer - Jeg ønsker å utfordre kunnskapsministeren i sammenhengen mellom tydelig vurdering, motivasjon og overgangen til ungdomsskolen. Vi vet alle at frafall ikke begynner i videregående skole, men at skolene må arbeide med dette perspektivet allerede i barneskolen, sier han.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet synes det er «veldig spesielt» at Oslos skolebyråd bevisst forsøker å omgå opplæringsloven. Om det er i strid med lovverket, vil hun ikke uten videre svare på.

Gråsone - Skriftlige og formelle karakterer er helt klart i strid med opplæringsloven. Men en praksis med muntlige karakterer vil være i en gråsone. Vi må ha mer informasjon og vite mer om hvordan de tenker seg at dette skal utformes, sier Rugtvedt.

Hun peker på at det er fylkesmennene som har ansvar for å føre tilsyn med om skolene overholder opplæringsloven eller ikke, og sier dette kan bli en sak Fylkesmannen i Oslo og Akershus må se nærmere på.

(NTB)

SPØR IKKE: Byråd Torger Ødegaard (H).
Foto: Berit Roald / SCANPIX
SPØR IKKE: Byråd Torger Ødegaard (H). Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer