Oslo innhenter Wall St

Det er bred kursoppgang på Oslo Børs fredag. Et par gode dager på Wall Street skal hentes inn, men utover formiddagen flater oppgangen ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kursene stiger pent med bred oppgang fredag. En sterk oppgang på Wall Street onsdag kveld, samt en brukbar dag i går, blir i dag diskontert i kursene. Dessuten virket det som om det norske markedet var preget av noen større salgsordre onsdag, som nå er borte.

Etter en halvannen times handel er totalindeksen opp 2,3 prosent, trukket opp av tungvektere som RCL (opp 6%), Telenor (opp 4,8%), Norske Skog (4,7%) og Tomra opp (3,4%).

Også de noe mindre aksjene er opp: PGS er opp 6,3 prosent til 101 kroner etter å ha sluttet på 100 kroner i USA i går.

Telekom-selskapene kommer sterkt tilbake etter kursmassakren onsdag. Sense åpnet opp 10,5 prosent til 10,5 kroner, men falt etter hvert tilbake og lå opp mer beskjedne 2,5 prosent på 8,2 kroner.

Enitel, som var nede i 23,5 kroner onsdag, åpnet opp 11,1 prosent til 28,9 kroner, men var etter halvannen times handel bare opp 6 prosent.

Telenor åpnet opp fem prosent til 42 kroner, men svekket seg marginalt til 41,90 kroner etter hvert. Det er uklart om meldingen om at Telenor har avsluttet samtalene med sikte på kjøp av SBC's post i TeleDanmark er hele årsaken.

Tomra var en av de få aksjene som viste oppgang onsdag, og i dag er kursen opp nye 3,3 prosent til 168,5 kroner i forkant av ettermiddagens avstemning i Bundestag.

Miljøvernkomitéen i Bundestag har allerede gitt sin tilslutning til lovforslaget om pant på engangsemballasje, og det er så godt som sikkert at loven passerer Bundestag senere i dag. Det er i det andre kammeret, Bundesrat, at kampen kan komme til å stå. Miljøvernminster Jürgen Trittin sa i går at han regnet med seier i Bundesrat, men sikker var han ikke.

RCL stiger 6,5 prosent til 195 kroner og legger seg dermed på nivået fra USA i går. Rentekuttet i USA hadde ikke uventet sendt cruiseaksjene i været igjen de siste par dagene. RCL steg 1,6 prosent i går på Wall Street til 21,32 dollar i USA i går. Oppgangen var imidlertid på 6,7 prosent hvis vi også tar med handelen onsdag kveld. Sluttkursen i USA tilsvarer rett i overkant av 193 kroner. RCL-aksjen sluttet onsdag på 183,50 kroner.

Også Carnival og P&O Princess har hatte et par gode dager i kjølvannet av rentekuttet. Oppgangen er på henholdsvis 5,3 og 5 prosent.

Sykliske aksjer har hatt noen gode dager i etterkant på rentekuttet. De er disse sektorene som går best i den tidligste fasen av en oppgang i økonomien og aksjemarekdet. Det er ventet flere rentekutt i USA, og det gir nytt håp om en kick-start i økonomien. Det trenger skogselskapene, som nå lider under en slapp amerikansk økonomi.

Skogaksjer har gått bra i USA de seneste dagene, og Norske Skog følger i dag på med en oppgang på 4,5 prosent i stor omsetning.

Oil service-aksjene stiger videre fredag. PGS er opp 5,3 prosent til 100 kroner, og legge seg dermed på samme nivå som i USA i går. Oil service indeksen i USA har steget 9 prosent de seneste fem dagene. Årsaken har trolig vært forventninger om gunstige signaler for oljerelaterte selskaper i president Bush sin handlingplan for energikrisen i landet. Forventningene ble til fulle oppfylt da planen ble fremlagt i går.

De mest pressede TMT-aksjene onsdag kommer tilbake for full musikk fredag uten at det synes å være annet en glade spekulanter som plukker opp utbombede aksjer. StepStone åpnet opp med en oppgang på 5,6 prosent, men falt tilbake i minus etter hvert.

Søndenfjeldske kan vise til en sjelden kursoppgang. Aksjen er opp 7,3 prosent drevet av generell oppgang for denne type aksjer og nyheten om en kontrakt.

I Europa er det små endringer, men de største børsene viser svak oppgang.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.