TVILSOM AVTALE: Kjøpsavtalen der denne akvarellen, «Vårt dagliga brød» av Anders Zorn, skulle fungere som betaling tilsvarende 17,5 millioner kroner, bestrides av mannen som tilsynelatende har signert den.  Faksimile: ZORNSAMLINGENE
TVILSOM AVTALE: Kjøpsavtalen der denne akvarellen, «Vårt dagliga brød» av Anders Zorn, skulle fungere som betaling tilsvarende 17,5 millioner kroner, bestrides av mannen som tilsynelatende har signert den. Faksimile: ZORNSAMLINGENEVis mer

Oslo-investorer skulle bytte aksjer for 17,5 mill. mot svensk akvarell

«Oppsiktsvekkende kontrakt» om salg av eiendomsselskap etterforskes av Økokrim. Bedragerisiktet mellommann (48) meldte seg for politiet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om det ble drevet noen form for ærlig forretningsdrift i de nå forduftede osloselskapene Nygaard & Dahl Eiendom AS og Sandakerveien 20 AS, er det i så fall svært vanskelig å få øye på. Dagbladet.nos undersøkelser rundt ett av de mange finansielle krumpsringene i firmaene fikk en svensk museumsdirektør til å bryte ut i latter.

- Mycket merkligt. Dette må være bedrageri tvers igjennom. Jeg vet ikke om disse bandittene lurer hverandre eller hva de har holdt på med, men dette er et kjent maleri som aldri har vært til salgs, og det er usannsynlig at det finnes noen annen utgave. Han lagde praktisk talt aldri flere versjoner av ett motiv, sier direktør og kunstekspert Johan Cederlund ved Zornsamlingarna i Mora i Sverige.

Han snakker om akvarellen «Vårt dagliga brød» av Anders Zorn. Det var denne svenske kunstskatten som ifølge en norsk kjøpskontrakt datert 1. august 2006 skulle overleveres som betaling for alle aksjene i morselskapet Sandakerveien 20 AS - i stedet for 17,5 millioner kroner.

Fristen for overleveringen av maleriet var angitt til 1. oktober samme år. Men hvordan akvarellen skulle havne i hendene til en gjeng hemmelighetsfulle eiendomssjonglører i Oslo er noe uklart.

- Maleriet har vært på Nasjonalmuseet i Stockholm siden 1886, sier Cederlund og ler.

Meldte seg i dag
Også Økokrim mener at flere av mennene som var involvert i selskapene tjener til sitt daglige brød på uærlig vis.

En av dem, en bedragerisiktet 48-åring, så ikke ut som en typisk forretningsmann eller formidler av millionavtaler da han i 11-tida i dag meldte seg for politiet i Oslo. Ikledd en romslig blå anorakk, joggebukse og joggesko var han tydelig nervøs da han sammen med sin advokat ankom Økokrims lokaler i 6. etasje på C. J. Hambros plass, bare noen meter fra Oslo tinghus, der minst to menn vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen.

Dagbladet.no var tilstede da mannen meldte sin ankomst i Økokrims resepsjon, før han ble holdt i flere timer lange avhør avbrutt av lunsj-innkjøp og røykepauser med en politimann som følge.

48-åringen er i likhet med blant andre skandaleinvestoren Christer Tromsdal (40) siktet i den store bedragerisaken som ble kjent tirsdag (se faktaboks).

Særlig to uoversiktlige eiendomshandler i Sverige, med et hotell i Stavsjö og et tidligere sykehus i Falkenberg, granskes nå med lupe av etterforskerne.

Men de er også interesserte i bruduljene rundt Sandakerveien 20 i Oslo. Konkursene der er foreløpig ikke i sentrum for den svært omfattende bedragerisaken, men etter det Dagbladet.no forstår er framgangsmåten illustrerende for hvordan enkelte av de siktede ifølge politiet skal ha operert de siste 3-4 åra - blant annet med forfalskninger av regnskap og andre dokumenter.

- Forfalsket kontrakt
Nygaard & Dahl Eiendom AS, et datterselskap av Sandakerveien 20 AS, gikk konkurs i september i fjor, etter flere navneendringer og en rekke eierskifter som bostyrerne raskt ga opp å komme til bunns i etter konkursene.

Sentralt i prosessen står en 37 år gammel mann som tidligere er dømt for blant annet millionbedragerier, og blir beskrevet som torpedo i Oslos underverden.

Denne mannen har før begått kriminalitet sammen med minst to av de andre fem siktede i saken som nå rulles opp, og pengeinnkreveren har tidligere blitt beskyldt for å fungere som mellommann for Christer Tromsdal. 37-åringen soner nå en fengselsdom, og Økokrim har etter det Dagbladet.no forstår derfor ikke prioritert å klarlegge hans forbindelser til de seks siktede i denne omgang.

Det var 37-åringen som skal ha eid selskapet og eiendommen Sandakerveien 20 i en periode, fram til han solgte selve bygården i Sandakerveien til en gruppe på fem privatpersoner fra Tønsberg sommeren 2006 for 35,5 millioner kroner.

 En advokat som bisto 37-åringen har nektet å dokumentere overfor bostyret hvordan salget egentlig foregikk eller hva slags forretninger han og torpedoen har bedrevet.

MELDTE SEG: Den 48 år gamle mannen som er siktet sammen med blant andre Christer Tromsdal i den store bedragerisaken, ankom i dag Økokrim etter å ha vært på frifot siden razziaene startet på tirsdag. Her får den siktede (t.h.) lov til å hente lunsj, såvidt Dagbladet.no forstod. Foto: BJØRN LANGSEM
MELDTE SEG: Den 48 år gamle mannen som er siktet sammen med blant andre Christer Tromsdal i den store bedragerisaken, ankom i dag Økokrim etter å ha vært på frifot siden razziaene startet på tirsdag. Her får den siktede (t.h.) lov til å hente lunsj, såvidt Dagbladet.no forstod. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

I samme tidsrom skal det altså ha blitt inngått en avtale om overføring av hundre prosent av aksjene i morselskapet - i bytte mot et maleri som både da og de siste 223 åra har vært å finne i det svenske nasjonalmuseet. Mannen som står oppført som kjøper i kontrakten har fortalt bostyreren at han aldri har signert noen slik avtale, og at kontrakten er forfalsket. «Det er høyst uklart om overdragelsen fant sted», konstaterer bostyreren i sin innberetning om det han kaller «en oppsiktsvekkende kontrakt». Han bemerket senere at de trolig ville ha kommet offentligheten for øre om den svenske kunstskatten plutselig hadde forsvunnet fra nasjonalmuseet høsten 2006.

Den nevnte 37-åringen ser ut til å ha beholdt aksjene i det spesielle eiendomsselskapet som nå i praksis var tomt for verdier. Men eierforholdene var igjen uklare da det en mann kalte «en ukjent gruppering fra Oslo» - med den nå bedragerisktede 48-åringen som mellommann - solgte aksjene til en mann i 30-åra fra Vestfold i mai 2008.

Så, ved hjelp av en revisor som viste seg å ikke være revisor lenger, skal regnskapet ha blitt forfalsket så det ut som forretningsdriften var kjernesunn, mens selskapsstrukturen i virkeligheten var tappet for all verdi. Så ble de flotte, forfalskede regnskapene brukt til å få kreditt hos ulike kreditorer for 4 005 225,30 kroner.

Hvem som eventuelt i tillegg sitter med gevinster fra kjøp og salg av selve bygården er uklart.

- Omfattende bedragerivirksomhet
«Den direkte årsaken til konkursen synes å være omfattende bedragerivirksomhet basert på oppblåste regnskaper», heter det i innberetningen. Bostyreren hadde i november i fjor et møte med Økokrim der advokatfirmaet la fram de oppsiktsvekkende opplysningene som hadde blitt avdekket i forbindelse med Sandakerveien 20-selskapene.

- Jeg kan bekrefte at vi har utvekslet opplysninger med Økokrim. I ettertid kan det se ut som det vi beskrev i innberetningen kan knyttes til personer i bedragerisaken som nå etterforskes, sier Advokat Vegard Langeland Hagen i advokatfirmaet Hulaas til Dagbladet.no

Bobehandlingen ble besluttet innstilt av Moss tingrett 24. november 2008, da det ikke var penger igjen i boet til å fortsette. Også bobehandlingen av morselskapet har nå strandet av samme årsak, uten noen klare svar.

- Verdiene hadde forsvunnet ut av selskapet. Det var ikke én krone igjen. Dermed var det også svært begrenset hvor mye penger vi som bostyrer hadde til å gjøre ytterligere undersøkelser, sier advokat Jørn Lyngstad i advokatfirmaet Føyen, som gjerne skulle visst hvem som egentlig sto bak alle de tvilsomme  transaksjonene i de drøye tre årene selskapene eksisterte.

Flere eiendomshandler finkjemmes
Nå er altså Økokrim i ferd med å se på aktørene i Sandakerveien 20-komplekset i forbindelse med den store bedragerisaken.

- Jeg kan bekrefte at Økokrim har hatt et møte med bostyrerne i saken du refererer til, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.no.

48-åringen som i dag troppet opp hos Økokrim i Oslo sentrum, satt i 17.30-tida fremdeles i avhør, over seks timer etter at han ankom, og etterforskerne hadde da ikke besluttet om han skal holdes i politiets varetekt i natt. Det er andre forhold enn hans rolle i Sandakerveien 20 AS som skal ha utløst den foreløpige siktelsen mot ham.

Men sjonglering med ulike eiendomshandler framstår som det mest sentrale i sakskomplekset.

- Jeg kan bekrefte at en del av bedrageriene dreier seg om eiendomsoverdragelser, sier Kavlie.

Han opplyser at alle de siktede som politiet så langt har fått tak i er villige til å forklare seg og har sittet i lange avhør, men ingen har så langt erkjent straffskyld.

Dagbladet.no har forsøkt å komme i kontakt med flere av aktørene som omtales, så langt uten hell. Advokat Thomas Klevenberg, som representerer 48-åringen, bisto i kveld trolig sin klient i avhør og var ikke tilgjengelig for kommentarer.