Oslo-jente tvangsgiftet

Med drapstrusler tvang faren sin 19-årige datter til å gifte seg med en mann hun ikke kjente i en landsby i Tyrkia, sjøl om hun var dypt forelsket i en annen mann i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo tingrett denne uka har den kurdiske kvinnen fått ekteskapet kjent ugyldig på grunn av at det ble inngått under tvang.

Det var i 2001 at familien til 19-åringen i Oslo og familien til den vordende brudgommen avtalte forlovelse mellom de to.

- Jeg hadde på det tidspunktet ikke sett mannen jeg skulle bli gift med. Jeg hadde allerede en kjæreste i Oslo, forklarer kvinnen i tingretten.

Slått og truet

Ei tid etter forlovelsen fikk kvinnen vite at hun skulle gifte seg sommeren 2002.

- Jeg nektet hele tida, men ble slått, presset og truet av min far, fortsetter 21-åringen.

13. juni 2002 dro familien til Gardermoen for å reise til Tyrkia for å gifte bort dattera.

- Før avgang løp jeg inn på toalettet og ringte til politiet. De kom og hentet meg inne på flyet, forteller kvinnen.

Politiet kjørte kvinnen fra flyplassen til Røde Kors Internasjonale senter i Oslo, hvor hun var ett døgn før hun dro hjem til familien. Etter dette skal kvinnen ha fått forsikringer fra familien om at hun ikke skulle tvangsgiftes, og hun gikk med på å reise til Tyrkia noen dager etter opptrinnet på flyplassen. Men oppholdet i Tyrkia ble et mareritt.

Stengt inne

- Jeg ble stengt inne i et lite hus i landsbyen, fratatt pass, penger og mobiltelefon, slik at jeg ikke kunne kontakte den norske ambassaden i Ankara, forklarer den nå 21 år gamle kvinnen.

Hun mener at tyrkisk politi eventuelt ville ha levert henne tilbake til faren som hans eiendom, om hun hadde klart å flykte.

- Jeg hadde ikke noe reelt alternativ til ekteskap, forklarer kvinnen.

Et par-tre uker seinere var hun gift.

Paret bosatte seg i Oslo i juli 2002. Flere ganger rømte kvinnen hjem til sin elskede.

Rømte med venn

I mars 2003 rømte hun til Pakistan med sin kjæreste, etter at hun hadde fått såkalt muslimsk skilsmisse i desember 2002. I Pakistan giftet de seg på muslimsk vis. Paret kom tilbake til Norge to måneder seinere, og bosatte seg langt fra Oslo med sperret adresse og ny identitet. Etter ni måneder kom de tilbake til Oslo. Før jul i fjor fikk de ei jente.

Kurderen som kvinnen giftet seg med i 2002, forklarer at han først ved ankomsten til Norge i juli 2002 ble klar over at ektefellen var presset til ekteskap.

I domspremissene skriver tingrettsdommer Torbjørn Breistrand at han har forstått kvinnen slik at æresbegreper er viktig blant kurdere i den del av Tyrkia hvor hennes familie kommer fra.

- I dette samfunnet er det far som bestemmer hvem hans datter skal gifte seg med. En datter kan ikke motsette seg hans ønske, og risikerer å bli drept om hun ikke føyer seg.

Motstanden mot en fars gifteplaner går ut over hans ære, og kan ikke tolereres, skriver dommeren.

Kvinnens advokat, Monica Lindbeck, sier til Dagbladet at klienten etter hvert har fått et levelig forhold til faren, og at hun ikke har ønsket å anmelde ham til politiet.

BLE TRUET: Den kurdiske kvinnen har fått sitt ekteskap kjent ugyldig på grunn av at det ble inngått under tvang. I Oslo tingrett har hun denne uka fortalt sin gripende og dramatiske historie fra et kurdisk innvandrermiljø i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer