Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-jenter - vokt dere for rumpefotografen!

En hel rekke Oslo-jenter er blitt rumpemodeller på Internett - sannsynligvis uten å vite om det. Og rumpefotografens tilsynelatende hemmelige herjinger er helt lovlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et norsk nettsted ligger en stor mengde bilder av damerumper i jeans. Bildene er åpenbart tatt på gata i Oslo, på steder som Majorstua, Bogstadveien og Stortingsgata. De fleste bildene er tatt i rumpehøyde, og modellenes hoder og ansikter er ikke synlige. Bildene er tatt på gata, i butikker og i rulletrapper. Noen av jentene er meget unge, men nettsida opplyser at alle er over 18 år.

Nettstedet lover på forsiden såkalte «candid»-bilder, bilder tatt med skjult kamera uten modellens samtykke. Ingen steder på siden står det at kvinnene hvis rumper er avbildet, har samtykket til fotograferingen. Bildene bærer preg av at kvinnene ikke aner at de blir fotografert.

På nettstedet vises 63 rumpebilder som hver er inngangsporten til en hel billedserie.

Lovlig

Nettstedets administrative kontakt er en kvinne med et norsk navn. Hun har til sin internettprovider oppgitt en fiktiv adresse og telefonnummer. To e-postadresser tilknyttet nettstedet fungerer ikke. En tredje adresse var virksom, men Dagbladet fikk i går ikke noe svar fra nettstedets webmaster.

Dagbladet har mottatt tips fra lesere som har merket seg siden, og uttrykt indignasjon over at uvitende kvinner kan risikere å få sin bakdel avbildet og publisert på nettet. Men dersom noen jenter i Oslo skulle oppdage at de blir rumpefotografert, er det lite de kan gjøre. Snikfotografering av bakdeler, med påfølgende publisering på Internett, er sannsynligvis helt lovlig.

- Jeg tror dette må være lov. Hovedregelen i åndsverkloven er at en person må samtykke før hans eller hennes bilde blir publisert. Men hovedregelen krever at det er en person som blir avbildet, ikke bare en kroppsdel. Hvis ingen kjenner igjen sin egen rumpe og føler seg støtt av dette, vil ikke spørsmålet om samtykke til fotografering eller publisering bli reist, sier politiadvokat Tor Henning Knudsen ved Oslo politidistrikt.

- Jenterumper i seg selv er heller ikke pornografi, selv om noen sikkert bruker det som det. Selv om jeg tror snikfotograferingen er tillatt etter loven, har jeg forståelse for at noen opplever dette som uheldig, sier Knudsen.

Unødvendig

Han får støtte av Jon Bing, professor i rettsinformatikk.

- Åndsverkloven beskytter en persons portrett, så rumpebilder er neppe noe lovbrudd. Dersom man ikke kan identifisere en person ut fra en avbildet bakdel, er det heller ikke brudd på lov om personopplysninger. Det er derimot et eksempel på uetisk og unødvendig oppførsel. Det er en sunn reaksjon å bli indignert over dette, men alt som er dumt her i verden, er nødvendigvis ikke ulovlig, sier Bing.

SNIKFOTO? En mengde kvinnerumper fra oslogatene er publisert på Internett, trolig uten modellenes kjennskap eller samtykke. Og det er trolig helt lovlig.<!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media