NYTT FENGSEL: Oslo fengsel kan få flunkende nye bygg hvis kriminalomsorgen får det som de vil. Her i bakgrunnen står D-blokka, som de vurderer å fjerne. Foto:  Scanpix
NYTT FENGSEL: Oslo fengsel kan få flunkende nye bygg hvis kriminalomsorgen får det som de vil. Her i bakgrunnen står D-blokka, som de vurderer å fjerne. Foto: ScanpixVis mer

Oslo kan få nytt fengsel

250 nye plasser med høyt sikkerhetsnivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har bedt Statsbygg om å foreta en mulighetsutredning for Oslo fengsel.

Hensikten med utredningen er å få foretatt en nærmere vurdering av mulighet for rivning av hele eller deler av avdeling B i kombinasjon med nybygg på eiendommen. Det skal danne grunnlag for et prosjektforslag som så skal vurderes i budsjettprosessen.

- Dette er en utredning som jeg ser veldig positiv på. Oslo fengsel har et tydelig rehabiliteringsbehov, sier Jon Sverre Bråthen, direktør kriminalomsorgen region øst. Sammen med Statsbygg har de blitt bedt om å involveres i utredningsarbeidet.
 
Tre alternativer Som en del av mulighetsutredningen skal Statsbygg utarbeide tre kostnadsoverslag

- Rive hele avdeling B (blokk A, B, C og D) og sette opp et nytt bygg.

- Rive blokk C og D med tilbygg på parkeringsplassen.

- Rive blokk D med tilbygg på parkeringsplassen.

Fellesnevneren for alle alternativene er at D blokka fjernes. Blokken inkluderer alle funksjonene som har med registrering, innsettelse, mottak og plassering av de innsatte. Blokka har også fengslets sikkerhetsavdeling knyttet til seg, og i forbindelse med denne ligger også 1. avdeling, en avdeling med fokus på innsatte med store psykiske problemer.

Flere plasser med høyt sikkerhetsnivå Det skal i mulighetsutredningen forutsettes en kapasitet på minimum 250 plasser med høyt sikkerhetsnivå med tilhørende funksjoner og arealer. Det skal også vurderes om det er mulig å realisere flere fengselsplasser enn dette på området, og hvilke forutsetninger som da må legges til grunn.

Bygningsmassen står imidlertid på byantikvarens gule liste, som er en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo. Derfor må byantikvaren først gi klarsingnal for å avdekke muligheter og forutsetninger for et eventuelt byggeprosjekt.

- Bygg med kulturhistorisk verdi er som regel vanskelig å fjerne, men 2/3 av den gule lista er en kommunal liste som ikke har noe formelt vern, sier byantikvar Janne Wilberg.

D-blokka er på den kommunale lista, noe som dermed gjør det mindre vanskelig å rive ned bygget.

Hvis prosjektet blir noe av, må fengselet uansett finne midlertidige løsninger for de innsatte som bor i bygget.

- Det kan hende de innsatte blir flyttet rundt på andre avdelinger, men de kan også bli overført til andre soningsanstalt, sier Bråthen.