- Oslo kan fint ha 40 prosent innvandrere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag er nærmere 24 prosent av Oslos innbyggere innvandrere. 19,6 prosent av dem er ikke-vestlige innvandrere, ifølge Statistisk sentralbyrå. Og det kan gjerne bli flere, ifølge byrådsleder Erling Lae.

– Integreringen fungerer. Det hadde vært en katastrofe for Oslo hvis innvandrerbefolkningen ikke hadde vær der, sier Lae til Dagbladet.no.

Best i Skandinavia

– Hvis vi sammenlikner oss med våre nordiske søsterbyer har det gått mye bedre her i Oslo. Vi har verken hatt de store sosiale problemene som i Rinkeby utenfor Stockholm eller den tilløp til rasisme vi har sett i København, sier byrådslederen. Han tror grunnen til suksessen er at mesteparten av innvandrerbefolkningen er i jobb. Og han tror ikke det vil være noe problem hvis innvandrerbefolkningen blir doblet.

– Det vil ikke være noe problem for Oslo å ha en innvandrerbefolkning på over 40 prosent hvis alle skikker seg vel, jobber og lærer seg norsk, sier Lae som bedyrer at han egentlig er motstander av en slik prosentregning. Derfor vil han ikke sette noen tak på hvor mange innvandrere som kan bo i hovedstaden.

– Det er ikke hvor de er født eller hvilket pigment de har i huden som er viktig for meg. Det er hvordan de tilpasser seg samfunnet, og at vi har ressurser nok til å møte eventuelle utfordringer, sier Lae, som ikke tror det er noen tvil om innvandrerbefolkningen i Oslo kommer til å fortsette å øke.

Rik by, rikt land

– Oslo er en veldig rik by i et veldig rikt land. Det er klart at dette kommer til å tilrekke flere mennesker, sier Lae. Han tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet.

HELLER FLERE ENN FÆRRE: Byrådsleder Erling Lae (H) tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet enn hvis man får en økning. Foto: STEINAR BUHOLM
HELLER FLERE ENN FÆRRE: Byrådsleder Erling Lae (H) tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet enn hvis man får en økning. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

– Når man har en nedgang i folketallet er det alltid de rike som reiser først. Jeg vil mye heller ha vår situasjon enn 150.000 tomme leiligheter slik som i Berlin, sier Lae.

Byrådslederen har tidligere advart mot at sosiale forskjeller i større og større grad følger de etniske skillelinjene. Han mener en ny underklasse er i ferd med å vokse fram i Oslo blant innvandrere som får innvilget søknad om familiegjenforening.

En ny underklasse

– Vi ser at vi er i ferd med å få en underklasse og større levekårsforskjeller. Årsaken er at svært mange innvandrerkvinner, men også en del menn i det somaliske og til dels i det pakistanske miljøet, er utenfor arbeidslivet, sier Lae. Han lover nå å sette i gang flere tiltak for å møte problemet.

– Det er viktig å få tak i barna før de begynner på skolen, slik at vi forsikrer oss om at de lærer norsk hjemme før de begynner på skolen. Derfor skal vi blant annet starte med språktest av fireåringer og jobbe mer målrettet mot mødrene i familiene, sier Lae.

- Oslo kan fint ha 40 prosent innvandrere