- Oslo kan ha blitt kronisk voldsby

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Tøyen-drapet ikke brukes som et vendepunkt for å snu hevnspiralen mellom gjengene, frykter voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk nye drap.

Det handler om makt, posisjoner, ære og respekt. Det handler om et sterkt indre samhold og en ytre fiende. Det handler om hevn.

- Tanken på hevn står helt sentralt i disse gjengene. I disse miljøene skal det lite til før man føler seg berettiget til hevn. Et blikk kan være nok, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til NTB.

Politihøgskolens gjengekspert frykter at Oslo har tatt steget opp til å bli en kronisk voldsby.

- Vi snakker da om gjenger som har fått utvikle seg over 10-15 år, og som har fått mulighet til å dyrke fram faste kriminelle nettverk. Dermed står vi overfor en enda større utfordring enn tidligere.

Samtidig som de etablerte gjengene må splittes og plages, blant annet ved gjentatte ransakinger, er Bjørnebekk opptatt av å forebygge:

- Vi må bli flinkere til å ta på alvor de tidligste signalene, før gjenger etableres. Samarbeidet mellom politi, skole, barnevern og fritidsetat må styrkes. Og vi må bli bedre til å følge opp hver enkelt over lang tid, understreker Ragnhild Bjørnebekk.

(NTB)