Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CARL I. HAGEN:

- Oslo kan spare 300 mill på helprivatisert eldreomsorg

- Et stunt fra de blåblå, som vil tjene penger på bestemor, sier byråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

DUNDRER LØS: Carl I. Hagen mener det er ubegripelig at ikke det rødgrønne byrådet i hovedstaden jubler over forslag om å gjøre eldreomsorgen billigere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUNDRER LØS: Carl I. Hagen mener det er ubegripelig at ikke det rødgrønne byrådet i hovedstaden jubler over forslag om å gjøre eldreomsorgen billigere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bydelsutvalget i Nordstrand bydel i Oslo mener de kan spare 20 mill kr i året på å helprivatisere hjemmetjenesten for eldre. Bydelsdirektøren har anket vedtaket og får støtte av byrådet.

Ville jublet

Carl I. Hagen, leder for Frp-gruppa i bystyret, synes vedtaket er hårreisende.

- Her burde Oslo kommune være takknemlige for at en bydel har funnet en måte å spare penger på, samtidig som kvaliteten sikres, sier Hagen.

- Hvis det blir mer konkurranse om brukerne av hjemmetjenestene, vil det både gi bedre priser og bedre kvalitet. Konkurranse fører til at bruker og pårørende kan bytte tjenesteleverandør hvis de er misfornøyd.

- Et borgerlig byråd ville selvsagt valgt den leverandøren som er billigst for kommunen og bydelen, samt for brukeren. Vi ville jublet hvis en bydel tilbød seg å spare Oslo kommune for 20 millioner kroner i året, sier Frp-veteranen.

ELDREBYRÅDEN: Tone Tellevik Dahl (Ap) ønsker seg en best mulig eldreomsorg, ikke en billigst. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ELDREBYRÅDEN: Tone Tellevik Dahl (Ap) ønsker seg en best mulig eldreomsorg, ikke en billigst. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Uten fullmakt

- Anken handler om at bydelsutvalget ikke har fullmakt til å fatte vedtak om å privatisere eldreomsorgen, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo.

- Det er eldre i Oslo som selv velger om de vil bruke hjemmetjenester fra kommunen eller fra private. Bydelsutvalget har ikke anledning til å ta valget på vegne av de eldre, sier hun.

- Det jeg som byråd leser bak dette stuntet er at Høyre og de Frp ønsker å masseprivatisering av eldreomsorgen i Oslo. God kvalitet koster penger. Vi er opptatt av kvalitet for bestemor, de blåblå vil spare penger på bestemor, sier Tone Tellevik Dahl.

Best, ikke billigst

Eldrebyråden viser til at tre av fire eldre på Nordstrand velger kommunalt.

- Nå vil altså flertallet i bydelsutvalget pålegge alle å velge privat. I bystyret har de samme partiene foreslått å redusere eldreomsorgsbudsjettet og bydelsrammen.

- Vi har på de tre budsjettene vi er ansvarlige for økt bydelsrammen 1,2 mrd kr, da holdes lønns og prisjustering utenfor. Jeg føler at vi har Oslos befolkning med oss på å skape en best mulig eldreomsorg, ikke en billigst en, sier Tone Tellevik Dahl.

- Direkte feil

Lars Petter Solås (Frp), medlem i bydelsutvalget i bydel Nordstrand, er uenig i beskrivelsen til Tellevik Dahl.

- Det er direkte feil når byråden påstår at noen blir pålagt noe som helst. Om byrådet får viljen sin, og sabler ned lokaldemokratiet i denne saken, får bestemor på Nordstrand mindre eldreomsorg innenfor de økonomiske rammene det samme byrådet setter.

- Vi vil ha mest mulig eldreomsorg ut av de pengene bydelen får og vedtok at den rimeligste leverandøren skulle benyttes når brukeren ikke selv aktivt valgte, sier Solås.

- Ideologisk aversjon

Carl I. Hagen mener det ikke er grunn til å tro at situasjonen i de andre 14 bydelene er særlig annerledes enn Nordstrand.

- Det betyr at Oslo kommune trolig kan spare omtrent 300 millioner i året på å la private selskaper slippe til i eldreomsorgen.

- Men de rødgrønne partiene har dessverre en ideologisk aversjon mot å konkurranse, sier Carl I. Hagen, leder av Frp-gruppa i bystyret, som tilbakeviser at Frp har bidratt til kutt i bydelsrammer og eldreomsorg, men tvert i mot styrket begge.

Kutt i barnevern og skole

I vedtaket fra Nordstrand bydelsutvalg viser lokalpolitikerne til at bydelen i forbindelse med budsjettet er pålagt det prosentvis største kuttet av alle bydelene, med behov for 30 mill kr i innsparing for 2018. Det er varslet kutt i barnevern, skolehelse og barnehage.

Bydelsutvalget hevder at de kommunale hjemmetjenestene ikke er konkurransedyktige og stipulerer den årlige besparelsen ved å kjøpe tjenesten av private leverandører er til 20,1 mill kr i året.

- Ubegripelig anke

Bydelsdirektøren har anket saken inn for byrådet, som overfor bystyret innstiller på at vedtaket i bydelsutvalget i Nordstrand er ugyldig:

«Byrådets vurdering er derfor at bydelsutvalget ikke har fullmakt til å vedta økt bruk av private tjenesteleverandører i brukervalgordningen. Et slikt vedtak vil gripe inn i fullmakten som er delegert til byråden og videredelegert til Helseetaten», heter det.

- Jeg synes det er trist at ikke byrådet respekterer bydelsutvalgets selvstyre. For meg er det ubegripelig at saken ble anket inn. Det avdekker et veldig dilemma, sier Carl I. Hagen.

Saken behandles i finanskomiteen torsdag og får sin endelige avgjørelse i Oslo bystyre onsdag 25. april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!