Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Katolske Bispedømme aksepterer ikke kravet

- Vi anker saken, sier Lisa Wade.

 Klager:  Oslo Katolske Bispedømme, som ledes av biskop Bent Eidsvik, godtar ikke kravet på 40 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Klager: Oslo Katolske Bispedømme, som ledes av biskop Bent Eidsvik, godtar ikke kravet på 40 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever over 40 millioner kroner tilbake fra Oslo Katolske bispedømme (OKB), etter tilsyn med medlemslistene.

OKB aksepterer ikke kravet, og klager det inn til ny behandling i kulturdepartementet.

- Vi kommer til å anke saken, sier fungerende administrasjonssjef i bispedømmet, Lisa Wade.

Hun legger til at de stiller seg uforstående til fylkesmannens krav og forståelse av loven.

Fylkesmannen har nå avsluttet tilsynet mot OKB med å kreve 40 581 723 kroner tilbake.

«Oslo katolske bispedømmes metode for innmelding der personer er blitt medlemmer uten at de selv har meldt seg inn strider mot trossamfunnsloven og underliggende regelverk, og er ulovlig. Innmeldingene er ugyldige», skriver fylkesmannen i brevet bispedømmet mottok i dag.

Dagbladet avslørte i fjor høst og vinter hvordan Oslo katolske bispedømme har meldt inn tusenvis av uvitende personer i sitt medlemsregister. Det er Fylkesmannen i Oslo og Akreshus som administrerer statsstøtten og de åpnet i november tilsynssak. Det er konklusjonen i denne som nå er klar.

Politiet har også startet etterforsking. Både bispedømmet, biskop Bernt Eidsvig og økonomidirektøren i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri. Praksisen har pågått i mange år, og i siktelsen er bedrageriet tallfestet til 50 millioner kroner. Biskopen selv omtaler det hele som «rot».

- Jeg tror de aller fleste skjønner at kirken ikke har til hensikt å gjøre noe som er galt eller lovstridig. Det utelukker jo ikke rot. Rot kan man jo ha forståelse for, noe som er bevisst lovstridig er noe helt annet, har biskop Eidsvig sagt i en video kirken tidligere har publisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!