KATOLSK: Sankt Olav domkirke er katedralen til Oslo katolske bispedømme, og sognekirke for St. Olav menighet i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KATOLSK: Sankt Olav domkirke er katedralen til Oslo katolske bispedømme, og sognekirke for St. Olav menighet i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Oslo katolske bispedømme dømt til foretaksbot på 2 millioner

Daglig leder frifinnes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo katolske bispedømme er i Oslo tingrett dømt til en foretaksbot på 2 millioner kroner for grovt bedrageri. Den daglige lederen er frifunnet.

Ved hjelp av telefonkatalogen og søk etter «katolsk-klingende etternavn» justerte bispedømmet opp medlemsregisteret og krevde statsstøtte for et stadig økende antall medlemmer. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har beregnet at det totalt er utbetalt 40 millioner kroner i uberettiget støtte over flere år.

Oslo katolske bispedømme (OKB) fikk i november i fjor en foretaksstraff på 1 million kroner for medlemsjukset, men bispedømmet nektet å godta boten. Dermed tok påtalemyndigheten saken til retten.

Statsadvokat Kristian Jarland ved Oslo statsadvokatembeter ba opprinnelig om 5 millioner kroner i foretaksstraff og halvannet års fengsel for den daglige lederen, hvorav seks måneder betinget.

Tingretten fastslår at den ikke finner bevismessig dekning for å konstatere forsett fra bispedømmets side. Når det gjelder den daglige lederen. fastslår tingretten at han ikke oppfyller de subjektive vilkår for straff, og at han derfor må frifinnes.

- Videre finner retten det ikke bevist at han hadde noen vinnings hensikt ved fremsettelsen av kravene, verken personlig eller på vegne av OKB.