Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo katolske bispedømme om Kardinal Pell: - Dette er ikke bra for omdømmet vårt

Pell ble også anklaget for overgrep i 2002, men ble ikke dømt.

SIKTET: Kardinal George Pell er fritatt fra sine plikter for å dra til Australia, hvor han er siktet for seksuelle overgrep. Han hevder at han er uskyldig og at han ser fram til sin dag i retten. Foto: AFP PHOTO / Vincenzo PINTO
SIKTET: Kardinal George Pell er fritatt fra sine plikter for å dra til Australia, hvor han er siktet for seksuelle overgrep. Han hevder at han er uskyldig og at han ser fram til sin dag i retten. Foto: AFP PHOTO / Vincenzo PINTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kardinal George Pell (76) er den høyest rangerte ansatte i Vatikanet som noensinne er siktet for seksuelle overgrep.

Nulltoleranse for seksuelt misbruk
Han er overhode for den katolske kirken i Australia og en av pave Frans' mest betrodde medarbeidere. Under en pressekonferanse i Roma i natt hevdet Pell at han er et offer for karakterdrap.

- Jeg ser fram til å møte i retten. Jeg er uskyldig i disse anklagene. De er usanne. Bare tanken på seksuelle overgrep er avskyelig for meg, sa kardinalen som har fått permisjon fra sin stilling for å reise til Australia.

Som en av pavens nærmeste rådgivere, reflekterer anklagene mot Pell dårlig på pave Francis, som har nulltoleranse for seksuelt misbruk.

Kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme Hans Rossiné. Foto: Den katolske kirke.
Kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme Hans Rossiné. Foto: Den katolske kirke. Vis mer

Hans Rossiné, kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme innrømmer at dette er uheldig for omdømmet.

- Dette er ikke bra for omdømmet vårt og beklagelig fordi dette feltet er tatt på stort alvor de siste årene. Det vi kan gjøre er å fortsette med arbeidet, ta det på fullt alvor og følge opp tiltakene, sier han til Dagbladet.

Full tiltro til politiet
Ifølge Rossiné har den katolske kirken full tiltro til australsk politi og rettsvesen.

- Pell er prefekt for økonomisekretariatet, en form for finansminister, og paven har fristilt ham slik at han kan reise til Australia og avgi sine forklaringer. Hans mål er å renvaske seg, han tar avstand fra anklagene. Han vil bistå australsk politi i etterforskningen, sier Rossiné.

Pell har allerede hyret inn den anerkjente advokaten Robert Richter i Victoria, skriver NTB. Det er ventet at et av spørsmålene Richter vil legge vekt på i retten er om Pell kan få en rettferdig rettssak når anklagene mot ham er så kjent og omtalt i mediene i forkant.

Både politiet og den katolske kirken har gjentatte ganger understreket at Pell ikke er dømt for noe, og må behandles som uskyldig til det motsatte er bevist. I august i fjor avviste paven å ta opp anklagene mot Pell mens saken var under etterforskning.

- Vi må vente på en rettferdig behandling av saken og ikke forhåndsdømme, sa pave Frans da.

Anklagen dreier seg om historiske seksuelle overgrep, men foreløpig er det usikkert hvor mange anklager det er snakk om. Dette er ikke første gang kardinal Pell har blitt anklaget for seksuelle overgrep.

I 2002, da han var ekrebiskopen i Sydney, ble han anklaget for historiske seksuelle overgrep. Han nektet for alle påstandene, og ble renvasket for alle anklager, skriver The Telegraph.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!